Η υψηλή αυτοεκτίμηση δεν έχει να κάνει απλώς με το να σας αρέσει ο εαυτός σας, αλλά με το να αντιμετωπίζετε γενικά τον εαυτό σας με αγάπη και σεβασμό. Η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει επίσης με το να πιστεύετε στις ικανότητές σας (να μαθαίνετε, να πετυχαίνετε και να συνεισφέρετε στην κοινωνία) και να κάνετε πράγματα βασιζόμενοι στις δικές σας δυνάμεις. Σημαίνει ότι πιστεύετε ότι οι ιδέες, τα συναισθήματα και οι απόψεις σας έχουν αξία.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση; Αυτά τα σημάδια σας προειδοποιούν

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να επηρεάσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα πρότυπα συμπεριφοράς ενός ατόμου. Μερικές φορές αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι πιο εμφανή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ πιο ήπια, σχεδόν ανεπαίσθητα.

Μερικά άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση μιλούν αρνητικά για τον εαυτό τους, ενώ άλλα προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι άλλοι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι με αυτά. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η έλλειψη προσωπικής αξίας μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή και την ευεξία ενός ατόμου.

Μερικά κοινά σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης περιλαμβάνουν:

Χαμηλή αυτοπεποίθηση

Τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση τείνουν να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και το αντίστροφο. Η αυτοπεποίθηση για τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας σας επιτρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να βασιστείτε στον εαυτό σας για να διαχειριστείτε διαφορετικές καταστάσεις.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόκληση αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί επίσης να συμβάλει ή να επιδεινώσει την ήδη «πεσμένη» αυτοεκτίμηση.

Έλλειψη ελέγχου

Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά αισθάνονται ότι έχουν μικρό έλεγχο στη ζωή τους ή τι τους συμβαίνει. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αισθάνονται ότι έχουν μικρή ικανότητα να δημιουργούν αλλαγές είτε στον εαυτό τους είτε στον κόσμο.

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, σε περιπτώσεις που οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν τον έλεγχο για όλα όσα συμβαίνουν, η υψηλότερη αυτοεκτίμηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση μερικών από τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της απώλειας ελέγχου.

Δεν εκφράζετε τις ανάγκες σας

Όταν ένα άτομο έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να δυσκολευτεί να ζητήσει αυτά που χρειάζεται. Επειδή η αυτοεκτίμησή τους είναι χαμηλή, μπορεί να αισθάνονται ότι δεν αξίζουν βοήθεια. Μπορεί επίσης να αισθάνονται ντροπή εξαιτίας της ανάγκης τους για βοήθεια ή υποστήριξη.

Επειδή δεν δίνουν προτεραιότητα στις δικές τους επιθυμίες, έχουν δυσκολία να διεκδικήσουν όλα όσα θέλουν.

Ανησυχία και αμφιβολία

Ακόμα και μετά τη λήψη απόφασης, οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά ανησυχούν ότι έχουν κάνει την λάθος επιλογή. Αμφιβάλλουν για τις απόψεις τους και μπορεί συχνά να συμφωνούν με αυτό που σκέφτονται οι άλλοι αντί να παραμένουν πιστοί στις επιλογές τους.

Αυτό μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μεγάλη ανησυχία και δεύτερες σκέψεις, γεγονός που ενισχύει την αμφιβολία προς το πρόσωπό τους, κάτι που καθιστά δυσκολότερο για τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση να λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζωή τους.