Άτομα που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια συμπτώματα της covid-19, ακόμα και αφού ξεπέρασαν την αρχική μόλυνση από τον κοροναϊό, μπορεί να ανακουφιστούν εάν στραφούν στην άσκηση, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chronic Respiratory Disease.

Ποια συμπτώματα ανακουφίζονται με την άσκηση

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα ασθενών που αντιμετώπισαν τον κοροναϊό και, τέσσερις μήνες αργότερα, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως δύσπνοια, κόπωση, «εγκεφαλική ομίχλη» και μειωμένη ικανότητα συμμετοχής σε καθημερινές δραστηριότητες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο εξαιτίας της σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Υποβλήθηκαν σε πρόγραμμα έξι εβδομάδων, με συνεδρίες άσκησης δύο φορές την εβδομάδα που περιελάμβαναν περπάτημα σε διάδρομο, προπόνηση δύναμης και εκπαιδευτικές συζητήσεις σχετικά με τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική βελτίωση στην ικανότητα άσκησης, με τους συμμετέχοντες να μπορούν με την πάροδο του χρόνου να γυμναστούν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους χωρίς να σταματήσουν για να ξεκουράζονται ενώ παρατηρήθηκαν και βελτιώσεις στην αναπνοή, στη γνωστική ικανότητα και στα επίπεδα ενέργειας.

Σημεία εκκίνησης

Για εκείνους, που όπως και οι συμμετέχοντες στην μελέτη,  εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συμπτώματα της αναπνευστικής λοίμωξηςμ, COVID-19 εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, είναι χρήσιμο να λάβετε συμβουλές και προγράμματα αποκατάστασης από ειδικούς όπως πνευμονικούς θεραπευτές και επαγγελματίες καρδιακής αποκατάστασης, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Enya Daynes, ερευνήτρια φυσιοθεραπεύτρια στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Λέστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Γνωρίζουμε ότι οι επιζώντες του κοροναϊού παρουσιάζουν μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων και ότι μια ενιαία προσέγγιση για τη διαχείριση αυτών δεν θα ήταν κατάλληλη», επισημαίνει.

Για όσους δεν έχουν πρόσβαση στους σωστούς πόρους αποκατάστασης, οι σύντομοι περίπατοι μπορεί να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.

Ως μέθοδος για την αύξηση της ικανότητας άσκησης με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να δοκιμάσετε να θέσετε ημερήσιους στόχους, σύμφωνα με την προπονήτρια Kourtney Thomas, η οποία προτείνει το περπάτημα για πέντε λεπτά περισσότερο κάθε μέρα.