Ποιος θα περίμενε ότι το καρπούζι, το φρούτο που συνδέεται με την καλοκαιρινή ραστώνη αποτελεί τροφή και για το δέρμα;

Μερικά από τα πιο ευεργετικά συστατικά του βρίσκονται στη σάρκα κοντά στη φλούδα. Μεταξύ αυτών, οι βιταμίνες Α, Β2, Β6, Ε και C, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, και πιο συγκεκριμένα μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και κάλιο,  και τα καροτενοειδή, λυκοπένιο και βήτα καροτίνη.

Χάρη σε αυτή τη σύσταση, το καρπούζι θεωρείται ένα υπερκαλλυντικό, αφού:

-Δροσίζει, τονώνει και καταπραϋνει το ερεθισμένο από τον ήλιο δέρμα.

-Διεγείρει την κυτταρική ανανέωση της επιδερμίδας και δυναμώνει την άμυνά της ενάντια στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

-Επίσης, δρα κατά της γήρανσης, προλαμβάνοντας τις ρυτίδες και παράλληλα αυξάνει τη λάμψη του δέρματος.

-Τέλος, από τα κουκούτσια του μπορούμε να φτιάξουμε ένα εξαιρετικό απολεπιστικό είτε για το πρόσωπο είτε για το σώμα.

Παρακάτω ακολουθούν 4 πανεύκολες συνταγές με καρπούζι και ελάχιστα υλικά, που φτιάχνονται σε χρόνο μηδέν, κι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στο δέρμα:

#1 Για το ταλαιπωρημένο δέρμα από τον ήλιο

Εμποτίζουμε δίσκους ντεμακιγιάζ στον χυμό του καρπούζιού και τους εφαρμόζουμε στις περιοχές που έχουν ερεθιστεί για περίπου 15 λεπτά. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.

#2 Για το θαμπό, άτονο δέρμα

Ανακατεύουμε καλά μια κουταλιά σούπας χυμό καρπουζιού με μια κουταλιά σούπας γιαούρτι στραγγιστό και το απλώνουμε στο πρόσωπο για 10’. Το λακτικό οξύ και τα ένζυμα που έχει το γιαούρτι κάνουν ήπια απολέπιση και εξυγιαίνουν σε βάθος ενώ το καρπούζι ενυδατώνει.

 

#3 Για απολέπιση

Χτυπάμε τα κουκούτσια από το καρπούζι στο μπλέντερ και στη συνέχεια τα αναμειγνύουμε με βούτυρο ή λάδι καρύδας. Απλώνουμε το μείγμα στο δέρμα και κάνουμε μασάζ για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Το δέρμα θα λάμψει και θα γίνει βελούδινα λείο.

 

 

#4 Για το δέρμα με τάση ακμής

Φτιάχνουμε μια oil free ενυδατική μάσκα, με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες ανακατεύοντας μια κουταλιά σούπας χυμό από καρπούζι με μια κουταλιά σούπας πολτό μπανάνας. Την εφαρμόζουμε για 15′ σε καθαρό πρόσωπο και ξεπλένουμε. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές την εβδομάδα για ένα μήνα και θα δούμε αισθητή διαφορά.