Τροπικός και με ξεχωριστή γεύση, ο ανανάς αποτελεί αγαπημένο φρούτων πολλών και όχι αδίκως, αφού συμβάλλει στο αδυνάτισμα, ενισχύοντας την συνολική μας υγεία.

Ο ανανάς ενισχύει πράγματι το αδυνάτισμα;

«Θα μπορούσε» απαντά η Vanessa Rissetto, διαιτολόγος στην Νέα Υόρκη. Μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη του ανανά για την απώλεια βάρους, περιλαμβάνουν:

Λίγες θερμίδες

Ένα φλιτζάνι ανανά περιέχει 82 θερμίδες σύμφωνα με το USDA. Αν και αποτελούν λίγες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει και 21 γραμμάρια υδατανθράκων. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανθυγιεινός αλλά εάν ακολουθείτε μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, βεβαιωθείτε ότι ο ανανάς ταιριάζει στους στόχους σας.

«Πηγή» φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την απώλεια βάρους, με τον ανανά να περιέχει 2,3 γραμμάρια. Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, η προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών στα γεύματα και τα σνακ σας είναι μια αλλαγή που σχετίζεται με την απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από την πρόσληψη θερμίδων.

«Η χώνευση των φυτικών ινών είναι σημαντικά πιο αργή και έτσι το αίσθημα πληρότητας διατηρείται περισσότερο» αναφέρει χαρακτηριστικά η Keri Gans, διατροφολόγος. Αυτό, προσθέτει, είναι σημαντικό για την απώλεια βάρους.

Οι φυτικές ίνες στον ανανά «προάγουν την πέψη» προσθέτει.

Ενυδάτωση

«Ο ανανάς αποτελείται από 86% νερό, το οποίο σίγουρα θα σας ενυδατώσει καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας» αναφέρει χαρακτηριστικά η διατροφολόγος Keri Gans. Η ενυδάτωση μπορεί να συμβάλει στη μείωση της υπερκατανάλωσης τροφής «ειδικά επειδή, πολλές φορές όταν αφυδατωνόμαστε τείνουμε να πιστεύουμε ότι πεινάμε» μας εξηγεί.

Καλύτερος μεταβολισμός

Το μαγγάνιο αποτελεί ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί σωστά και να επεξεργάζεται τα τρόφιμα που τρώτε. Ένα φλιτζάνι ανανά περιέχει 1,5 mg μαγγανίου, καλύπτοντας σχεδόν την ημερήσια ανάγκη.

Το μαγγάνιο «βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού του λίπους και των υδατανθράκων», επισημαίνει η Vanessa Rissetto.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης;

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να απολαύσετε τον ανανά, και πράγματι εξαρτώνται από τις δικές σας προτιμήσεις. Για την απώλεια βάρους, η Vanessa Rissetto προτείνει μισό φλιτζάνι ανανά με λίγη πρωτεΐνη ή καλά λιπαρά, όπως τυρί ή ξηρούς καρπούς.

Αυτή η έξυπνη επιλογή, επισημαίνει «θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της πέψης και στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα» ώστε να αισθάνεστε γεμάτοι για περισσότερο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κομμάτια ανανά στο γιαούρτι σας επισημαίνει η Keri Gans.