Επιταγή της μοντέρνας καθημερινότητας φαίνεται πως είναι οι ραγδαίοι ρυθμοί, που χαρακτηρίζουν τις περισσότερες ημέρες μας, από την στιγμή που θα κλείσουμε το ξυπνητήρι μέχρι και την στιγμή που θα αποκοιμηθούμε. Η καθημερινά ρουτίνα συνήθως ξεκινά με μια απότομη κίνηση για να καταφέρουμε να σηκωθούμε και έπειτα ξεκινά το αμφιλεγόμενο multi-tasking, που μπορεί να περιλαμβάνει τον έλεγχο μηνυμάτων και email ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας, μέχρι και την τακτοποίηση του γραφείου ενώ ενημερώνουμε το πλάνο μας για την μέρα. Αν και αυτή η στρατηγική φαίνεται να αποδίδει, στην πραγματικότητα ίσως και να πρέπει να το σκεφτούμε μια δεύτερη φορά και να στραφούμε στον διαλογισμό…

Γιατί πρέπει να «κόψουμε» ταχύτητα;

Εάν ξεκινήσετε την ημέρα σας βιαστικά, τότε είναι πολύ πιθανό να συνεχίσετε έτσι μέχρι το τέλος της. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζουν ερευνητές, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να αφιερώνουμε λίγα λεπτά κάθε πρωί προκειμένου να ξεκινάμε την ημέρα μας σωστά. Ένας τρόπος για να «κόψουμε» ταχύτητα και να διατηρήσουμε αρμονικό ρυθμό καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, είναι ο διαλογισμός, που μας βοηθά να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή , δίχως να τρέχουμε νοητά σε μελλοντικά σενάρια.

Εκτός της πολύτιμης αυτής επιβράδυνσης, ο διαλογισμός παρέχει πολλά οφέλη. Ακόμα και αν έχετε να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη ημέρα με πολλές υποχρεώσεις, ο διαλογισμός μπορεί να ενισχύσει την συγκέντρωσή σας, να μειώσει το άγχος και σας δώσει μια χαλαρωτική ώθηση. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην εξομάλυνση του άγχους, της κατάθλιψης, της αϋπνίας και του πόνου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός σας, επηρεάζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το άγχος που αποτελεί δυστυχώς αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας.

Μήπως να ξεκινούσατε την ημέρα σας με διαλογισμό;

Έτσι αντί να επιταχύνετε, δοκιμάστε να ξεκινήσετε την ημέρα σας χαλαρώνοντας και θα διαπιστώσετε ότι μετά το πέρας αυτών των πέντε λεπτών, θα νιώσετε καλύτερα προετοιμασμένοι και πιο αισιόδοξοι να αντιμετωπίσετε την νέα ημέρα μπροστά σας. Ένα ενδεικτικό πλάνο που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνει:

Βάλτε ένα χρονόμετρο για πέντε λεπτά και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα μέχρι να χτυπήσει. Έπειτα συνεχίστε την ρουτίνα σας:

  1. Ενώ βρίσκεστε ξαπλωμένοι ή κάθεστε, κλείστε τα μάτια σας και αφήστε τα χέρια σας να ξεκουράζονται φυσικά στο πλάι ή όπου αισθάνεστε πιο άνετα. Αρχίστε να αναπνέετε αργά μέσα και έξω από τα ρουθούνια σας και εστιάστε σε αυτήν την αίσθηση. Πάρτε πέντε βαθιές ανάσες. Μην ανησυχείτε για τις σκέψεις σας, εστιάστε μόνο στις αναπνοές σας.
  2. Συνεχίστε αυτό το μοτίβο αναπνοής, αλλά στρέψτε την προσοχή σας στο σημείο πάνω και ανάμεσα από τα μάτια σας. Πάρτε άλλες πέντε αναπνοές.
  3. Τώρα τοποθετήστε τα χέρια σας στο στήθος σας. Εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη σας και εκπνεύστε από το στόμα σας. Επικεντρωθείτε στην άνοδο και την πτώση του στήθους σας και πάρτε πέντε ελεγχόμενες αναπνοές.
  4. Στηρίξτε τα χέρια σας στο πλάι και συνεχίστε αυτό το μοτίβο αναπνοής, αλλά στρέψτε την προσοχή σας πίσω στο μέρος πάνω και ανάμεσα από τα μάτια. Πάρτε πέντε αργές αναπνοές.
  5. Τοποθετήστε τα χέρια σας στο στομάχι σας ενώ συνεχίζετε να εισπνέετε μέσω της μύτης σας και να εκπνέετε από το στόμα σας και να επικεντρώνεστε στην άνοδο και την πτώση της κοιλιάς. Πάρτε πέντε βαθιές ανάσες.
  6. Αφήστε τα χέρια σας στο πλάι και συνεχίστε αυτό το μοτίβο αναπνοής, αλλά στρέψτε την προσοχή σας στο σημείο πάνω και ανάμεσα από τα μάτια σας. Πάρτε άλλες πέντε βαθιές ανάσες.