Υλικά

  • 4 κρόκοι
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 15 γρ. λικέρ μαρασκίνο
  • 900 γρ. άγλυκη σαντιγί
  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • Για τη μαρέγκα (250 γρ.) θα χρειαστείτε: 4 ασπράδια αυγών
  • 150 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Με τις δοσολογίες αυτές θα παρασκευάσουμε 1.300 γρ. παγωτού, δηλαδή 13 μερίδες (η κάθε μερίδα είναι 2 μπάλες), ενώ αν προσθέσουμε και τη σοκολάτα, θα φτιάξουμε 1,5 κιλό παγωτού, που αντιστοιχεί σε περίπου 15 μερίδες. Η κάθε μερίδα παγωτού που θα φτιάξουμε έχει περίπου 250 θερμίδες, ενώ όταν έχει και σοκολάτα, οι θερμίδες ανά μερίδα φτάνουν στις 300 περίπου.

Μέσα στο παγωτό μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα ή γλασέ φρούτα κομμένα σε μικρά κομματάκια, για παράδειγμα αμύγδαλα, φουντούκια, κεράσια κ.λπ.

Εκτέλεση της συνταγής για το παγωτό

Βάζουμε σ’ ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, τους 4 κρόκους και τα 80 γρ. ζάχαρη και τα χτυπάμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Πρέπει να προσέξουμε να μη ζεσταθεί πολύ το μείγμα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ψηθούν οι κρόκοι. Στη συνέχεια, το βάζουμε στο μίξερ, στην τρίτη ταχύτητα, και το χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. Έπειτα, συνεχίζοντας να το χτυπάμε, προσθέτουμε το μαρασκίνο και τους ξηρούς καρπούς ή τα φρούτα. Αν θέλουμε να προσθέσουμε και σοκολάτα, ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς, αμέσως μετά την προσθήκη του μαρασκίνο και των ξηρών καρπών. Κατόπιν, ανακατεύοντας συνέχεια απαλά μ’ ένα κουτάλι το μείγμα, ρίχνουμε τη μαρέγκα και τέλος τη σαντιγί. Βάζουμε στην κατάψυξη το μείγμα και το παγωτό είναι έτοιμο μετά από περίπου 2 ώρες.

Εκτέλεση της συνταγής για τη μαρέγκα

Χτυπάμε στο μίξερ, στην τρίτη ταχύτητα, τα 4 ασπράδια των αυγών, τα 150 γρ. ζάχαρη και 2 σταγόνες λεμόνι, μέχρι να φτιάξουμε μια σφιχτή μαρέγκα.

Εκτέλεση της συνταγής για τη σαντιγί

Χτυπάμε τα 900 γρ. κρέμα γάλακτος στην τρίτη ταχύτητα του μίξερ χωρίς να προσθέσουμε καθόλου ζάχαρη. Πρέπει να προσέξουμε να χτυπήσουμε αρκετά την κρέμα γάλακτος, ώστε να είναι σταθερή (να στέκεται), αλλά να μη χτυπηθεί πάρα πολύ και κόψει.