Ενώ οι διαδικασίες των εμβολιασμών προχωρούν, η επιστημονική κοινότητα διχάζεται αναφορικά με την χρήση μάσκας, αφού κάποιος έχει λάβει και τις δύο δόσεις κατά του κοροναϊού.

Κι ενώ στην αρχή, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επεσήμανε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους, αυτή η δήλωση τελικά άλλαξε και ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλά ή σημαντικά ποσοστά μετάδοσης, πρέπει τελικά να φορούν μάσκα.

Σε αυτήν την αλλαγή συνέβαλλαν και οι αυξανόμενοι φόβοι των ειδικών εξαιτίας της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα».

Τελικά πρέπει να φοράτε μάσκα;

Μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας τις ακόλουθες τρεις ερωτήσεις, σύμφωνα με τον δρ. Darien Sutton, γιατρός έκτακτων περιστατικών για να διαπιστώσετε αν θα πρέπει να φοράτε μάσκα.

  • Είμαι πλήρως εμβολιασμένος; Εάν η απάντηση είναι αρνητική, τότε φορέστε μάσκα. Αν η απάντηση είναι θετική, δείτε τις δύο ακόλουθες ερωτήσεις.
  • Γνωρίζω την κατάσταση εμβολιασμού των γύρω μου; Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε είναι σημαντικό να φορέσετε την μάσκα σας.
  • Βρίσκομαι σε χώρο με περιορισμένο εξαερισμό και δεν γνωρίζω αν τα άτομα γύρω μου έχουν εμβολιαστεί πλήρως; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε φορέστε της μάσκα σας.

Γιατί η μάσκα εξακολουθεί να είναι σημαντική

Η covid-19 εξαπλώνεται κυρίως από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων αναπνοής, τα οποία ταξιδεύουν στον αέρα όταν βήχετε, φτερνίζεστε, μιλάτε, φωνάζετε ή τραγουδάτε. Οι μάσκες λειτουργούν ως φράγμα για να αποτρέψουν αυτά τα σταγονίδια να φτάσουν σε εσάς και τους γύρω σας.

Ενώ παλαιότερες συστάσεις του CDC πρότειναν ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες, οι οδηγίες αλλάζουν εν μέσω της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα.

Η παραλλαγή Δέλτα είναι τώρα το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ ενώ και στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Ο εμβολιασμός παραμένει η πιο αποτελεσματική μας άμυνα: τα εμβόλια Pfizer BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά, αν και σε μικρότερο βαθμό, ενάντια στην ανάπτυξη συμπτωματικών και σοβαρών περιπτώσεων COVID-19 από την συγκεκριμένη παραλλαγή.

Αλλά ακόμη και αν δεν εμφανίσετε κανένα σύμπτωμα, είναι πιθανό ένα εμβολιασμένο άτομο να κολλήσει τον ιό και να τον μεταδώσει σε κάποιον άλλο, για αυτό και η χρήση μάσκας παραμένει ζωτικής σημασίας.