Ο Αύγουστος είναι η ιδανική περίοδος για να φυτέψετε ένα σωρό υπέροχα λαχανικά, που θα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες και φαγητά το φθινόπωρο, προσθέτοντας θρεπτικές ουσίες και χρώμα στο τραπέζι σας.

Στο άρθρο που ακολουθεί έχουμε συγκεντρώσει και σας προτείνουμε 10 από τα καλύτερα λαχανικά για φύτευση στα τέλη του καλοκαιριού. Κι αν η ιδέα της κηπουρικής το καλοκαίρι δεν σας φαίνεται δελεαστική, σκεφτείτε όλες αυτές τις υπέροχες γεύσεις που θα μπορέσετε να απολαύσετε σε δύο με τρεις μήνες, από το δικό σας μποστάνι!

Λάχανο

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το κρύο δεν επηρεάζει καθόλου αυτό το φυλλώδες λαχανικό. Στην πραγματικότητα, οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν στην ανάδειξη της νόστιμης, καρυδίσιας γεύσης του και χρειάζονται μόλις δύο μήνες για να αναπτυχθεί και να είναι έτοιμο για συγκομιδή.

Μπρόκολο

Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια μπρόκολου – μίας καλής πηγής φυτικών ινών, πρωτεϊνών αλλά και πολλών βιταμινών – η λιακάδα και το γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση, είναι απαραίτητα. Για να φυτέψετε μπρόκολο θα δώσετε σημασία στα κενά. Κολλήστε τα κρεβάτια φύτευσης σε απόσταση 15 έως 18 ιντσών, αφήνοντας απόσταση 18 έως 24 ιντσών από τη μία σειρά φύτευσης στην άλλη και 24 έως 36 ιντσών από τη μία γραμμή φύτευσης στην άλλη.

Ραπανάκια

Θέλετε να μάθετε έναν λόγο για να προσθέσετε ραπανάκια στον κήπο σας; Μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως σε μόλις 3 εβδομάδες! Το ριζώδες αυτό λαχανικό χρειάζεται λιακάδα, λίγη σκιά και καλή αποστράγγιση.

Αρακάς

Ορισμένες ποικιλίες μπιζελιών, όπως το Snowbird, το Cascadia, το Sugar Ann και το Maestro, είναι ιδανικές για καλλιέργεια σε δροσερό καιρό, καθώς μπορούν να ωριμάσουν αρκετά γρήγορα (περίπου 60 ημέρες). Απλώς φροντίστε να ελέγξετε την ημερομηνία ωρίμανσης στο πακέτο σπόρων σας για να καθορίσετε την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Μαρούλι

Αν δεν χορταίνετε να φτιάχνετε σαλάτες, θα χαρείτε να μάθετε ότι ορισμένοι τύποι μαρουλιού, όπως αυτά με τα πράσινα φύλλα και το μαρούλι ρομάνα, ανέχονται πολύ καλά τον δροσερό καιρό.

Καρότα

Αυτό το ριζώδες λαχανικό, που αγαπά το πλούσιο σε άζωτο έδαφος, χρειάζεται από 50 έως 60 ημέρες για να ωριμάσει. Βεβαιωθείτε ότι το χώμα στο οποίο φυτεύετε καρότα αερίζεται κι έχει καλή αποστράγγιση.

Αγγούρια

Με γόνιμο χώμα, επαρκές νερό (1 έως 2 ίντσες την εβδομάδα) και όσο το δυνατόν περισσότερο φως, τα αγγούρια μπορούν να είναι έτοιμα σε μόλις 50 ημέρες. Προσπαθήστε να κρατήσετε τα ζιζάνια μακριά και τοποθετείστε καλύμματα στις σειρές φύτευσης για να τα προστατέψετε καθώς μεγαλώνουν.

Σπανάκι

Το υγρό, πλούσιο σε άζωτο χώμα είναι το «κλειδί» για την καλλιέργεια σπανακιού, το οποίο μπορεί να ευδοκιμήσει κατά τους ψυχρότερους μήνες. Κι ενώ προτιμά τη λιακάδα, θα διαπιστώσετε ότι μπορεί επίσης να ανεχθεί και τη μερική σκιά.

Γογγύλια

Αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο λαχανικό, το οποίο χρειάζεται περίπου δύο μήνες για να ωριμάσει, μπορεί να αντέξει τη μερική σκιά, παρόλο που προτιμά τον ήλιο.

Βασιλικός

Εάν δεν αγαπάτε τίποτα περισσότερο από ένα νόστιμο πιάτο πέστο, το να κάνετε αυτό το εύκολο στην καλλιέργεια μυρωδικό, μέρος του φθινοπωρινού σας κήπου, είναι αδιαπραγμάτευτο. Ενώ ο γλυκός βασιλικός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος, υπάρχουν πολλές άλλες ποικιλίες. Τα φύλλα τους είναι ευαίσθητα, ωστόσο, οπότε χειριστείτε αυτό το φυτό με προσοχή.