Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου η μήτρα συστέλλεται για να πιέσει τον ιστό που καλύπτει το εσωτερικό της (ενδομήτριο) να αποβληθεί από το σώμα, μέσω του κόλπου. Αυτές οι συσπάσεις της μήτρας προκαλούν επώδυνες κράμπες.

Οι περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους εμφανίζουν κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα, αν και ο πόνος μπορεί επίσης να ακτινοβολεί στο κάτω μέρος της πλάτης, στη βουβωνική χώρα ή στο άνω μέρος των μηρών. Οι εμμηνορροϊκές κράμπες τείνουν να είναι χειρότερες στην αρχή μιας περιόδου και γίνονται λιγότερο άβολες όσο περνούν οι μέρες.

Πολλές «σπιτικές» θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τις εμμηνορροϊκές κράμπες, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

Ζέστη

Τοποθετώντας ένα μπουκάλι ζεστού νερού ή μία θερμοφόρα στην κοιλιά μπορεί να χαλαρώσουν οι μύες και να ανακουφιστούν οι κράμπες.

Η θερμότητα βοηθά τον μυ της μήτρας και τους γύρω μυς να χαλαρώσουν, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τις κράμπες και τη δυσφορία.

Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε μια θερμοφόρα στο κάτω μέρος της πλάτης για να απαλλαγείτε από τον πόνο στην πλάτη. Μία άλλη επιλογή είναι να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, το οποίο μπορεί να χαλαρώσει τους μυς της κοιλιάς, της πλάτης και των ποδιών.

Ήπια άσκηση

Παρόλο που είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε όταν έχουμε κράμπες, η άσκηση μπορεί να μας προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο.

Η έντονη άσκηση μπορεί να μην είναι επωφελής αν κάποιος πονάει, αλλά το απαλό τέντωμα, η βόλτα ή η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει. Η άσκηση απελευθερώνει επίσης ενδορφίνες, οι οποίες είναι τα φυσικά αναλγητικά της φύσης.

Οργασμός

Ο οργασμός είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για τις εμμηνορροϊκές κράμπες. Όπως συμβαίνει και με την άσκηση, ο οργασμός απελευθερώνει πολλές ενδορφίνες και άλλες ορμόνες που ανακουφίζουν τον πόνο, βοηθώντας ένα άτομο να αισθανθεί καλά.

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μία άλλη εναλλακτική επιλογή που μπορεί να μας ανακουφίσει όταν υποφέρουμε από εμμηνορροϊκές κράμπες. Αυτή η θεραπεία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, επιπλέον να απελευθερώσει ενδορφίνες και να βοηθήσει ένα άτομο να χαλαρώσει.

Ωστόσο, για να δείτε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα με το βελονισμό απαιτείται να ακολουθήσετε έναν κύκλο συνεδριών.

Μασάζ

Το μασάζ ή το αυτο-μασάζ στην κοιλιά μπορεί, επίσης, να χαλαρώσει τους πυελικούς μύες και να ανακουφίσει τις κράμπες.

Κατά τη διάρκεια του μασάζ, μπορείτε να τρίψετε απαλά ένα λάδι μασάζ, λοσιόν σώματος ή λάδι καρύδας στο δέρμα σας.

Ένα μείγμα αιθέριων ελαίων αποτελούμενο από κανέλα, γαρύφαλλο, λεβάντα και τριαντάφυλλο σε βάση αμυγδαλέλαιο, θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να έχει ιδιαίτερη ευεργετική δράση στους πόνους περιόδου.

Τσάι βοτάνων

Τα φυτικά τσάγια είναι ζεστά και καταπραϋντικά, και σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ίδια τα βότανα μπορούν επίσης να είναι ευεργετικά.

Ορισμένοι κατασκευαστές εμπορεύονται προτείνουν να καταναλώνετε τσάι από χαμομήλι, πικραλίδα, κόκκινο βατόμουρο και μάραθο, καθώς παρέχουν ανακούφιση από τις εμμηνορροϊκές κράμπες. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα για την ευεργετική δράση τους είναι περιορισμένα.

Αλλαγές στη διατροφή

Κάνοντας κάποιες αλλαγές στη διατροφή μπορεί να διαπιστώσετε μείωση της έντασης στις κράμπες περιόδου.

Η διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής άλεσης, βοηθά το σώμα να παραμείνει υγιές.

Η αύξηση της πρόσληψης υγρών, όπως νερό και τσάι από βότανα, θα βοηθήσει το σώμα να παραμείνει ενυδατωμένο, καθώς η αφυδάτωση είναι γνωστό πως προκαλεί μυϊκές κράμπες.

Τέλος, είναι καλύτερο να κόψετε το περιττό αλάτι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και κατακράτηση υγρών και την καφεΐνη, η οποία μπορεί να έχει αφυδατική δράση.

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Εάν οι θεραπείες στο σπίτι δεν βοηθούν στη μείωση του πόνου ή εάν αντιμετωπίετε πολύ σοβαρές κράμπες, ίσως πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει άλλες «οικιακές» θεραπείες ή να σας συνταγογραφήσει φάρμακα όπως αντισυλληπτικά χάπια ή κάποιους τύπους αναλγητικών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να απαιτούν επίσκεψη στο γιατρό περιλαμβάνουν:

  • πολύ βαριά αιμορραγία
  • κράμπες που επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου ή με την ηλικία
  • έντονος πόνος ή δυσφορία
  • κράμπες που παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν μια υποκείμενη κατάσταση, για την οποία ένας γιατρός θα είναι σε θέση να προτείνει μια αποτελεσματική θεραπεία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι εμμηνορροϊκές κράμπες είναι ένα κοινό σύμπτωμα πριν και κατά τη διάρκεια μιας περιόδου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κράμπες είναι φυσιολογικές, αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποιες καταστάσεις όπου υποδεικνύουν κάτι πιο σοβαρό.

Εάν αυτές οι θεραπείες στο σπίτι δεν είναι επιτυχείς στην ανακούφιση των πόνων περιόδου ή εάν οι κράμπες είναι σοβαρές, είναι σημαντικό να μιλήσετε με γιατρό.