Φοβάστε τη μαστογραφία; Ε, λοιπόν, δεν είστε η μόνη! Στην πραγματικότητα, ο φόβος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι γυναίκες αναβάλλουν τον τακτικό έλεγχο.

Όμως, η μαστογραφία δεν χρειάζεται να είναι μια τρομακτική εμπειρία. Εάν γνωρίζετε τι να περιμένετε, θα διαπιστώσετε ότι η εξέταση αυτή όχι μόνο δεν έχει κάτι το τρομακτικό, αλλά τελικά είναι πολύ πιο απλή απ’ ότι νομίζατε.

Αυτές είναι οι απαντήσεις στις 10 πιο κοινές απορίες των γυναικών για τη μαστογραφία:

Γιατί χρειάζομαι μαστογραφία;

Οι μαστογραφίες γίνονται ως μέρος μιας τακτικής εξέτασης για να παράσχουν μια βασική αναφορά ή για να ελέγξουν τυχόν ασυνήθιστες αλλαγές στο στήθος. Αποτελούν την καλύτερη προληπτική εξέταση για τη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Η μαστογραφία μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό μας να αποφασίσει εάν ένα εξόγκωμα, ανάπτυξη ή αλλαγή στο στήθος μας χρειάζεται περισσότερες εξετάσεις. Η μαστογραφία αναζητά, επίσης, σβώλους που είναι πολύ μικροί για να γίνουν αισθητοί κατά τη διάρκεια της ψηλάφησης.

Γιατί πρέπει να κάνω μαστογραφία;

Η μαστογραφία μπορεί να είναι η καλύτερη άμυνά σας κατά του καρκίνου του μαστού επειδή μπορεί συχνά να εντοπίσει την ασθένεια στα αρχικά της στάδια, πριν γίνει αισθητή κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης μαστού. Έρευνες δείχνουν ότι η μαστογραφία μπορεί να αυξήσει την επιβίωση από καρκίνο του μαστού.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μαστογραφίας;

Θα σταθείτε μπροστά σε ένα ακτινογραφικό μηχάνημα. Ένας εξειδικευμένος τεχνολόγος – συνήθως γυναίκα – θα βάλει το στήθος σας ανάμεσα σε δύο ακτινογραφικά στηρίγματα. Τα στηρίγματα θα πιεστούν μεταξύ τους, ισιώνοντας απαλά το στήθος. Αυτό είναι απαραίτητο για να έχετε τη σαφέστερη δυνατή εικόνα με τη μικρότερη ποσότητα ακτινοβολίας. Μπορεί να αισθανθείτε κάποια ενόχληση ή ελαφρύ πόνο, αλλά θα διαρκέσει μόνο λίγα δευτερόλεπτα κατά τη λήψη της ακτινογραφίας. Εάν αισθάνεστε ότι υπάρχει υπερβολική πίεση στο στήθος σας, ενημερώστε τον τεχνολόγο (μπορεί να θέλετε να προγραμματίσετε το ραντεβού σας 7 έως 10 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου σας, όταν το στήθος σας είναι λιγότερο πιθανό να είναι ευαίσθητο).

Το στήθος θα απεικονιστεί σε διάφορες θέσεις, ώστε ο ακτινολόγος να μπορεί να δει όλο τον ιστό. Για μια συνηθισμένη εξέταση στήθους, λαμβάνονται δύο φωτογραφίες για κάθε μαστό. Αυτή η εξέταση διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Πολλά διαγνωστικά κέντρα κάνουν επίσης τρισδιάστατη μαστογραφία. Η νέα αυτή μέθοδος περιλαμβάνει πολλές περισσότερες φωτογραφίες του στήθους, που λαμβάνονται σε διάφορες γωνίες για να δημιουργηθεί μια τρισδιάστατη εικόνα.

Αφού εξετάσει τις ψηφιακές εικόνες, ο ακτινολόγος μπορεί να ζητήσει περισσότερες εικόνες ή υπερηχογράφημα μαστού για ακριβέστερη διάγνωση.

Τι συμβαίνει μετά από τη μαστογραφία;

Μπορεί να έχετε προσωρινές αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ή ήπιο πόνο λόγω της συμπίεσης. Μπορείτε να πάρετε ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη για να μειώσετε την ενόχληση. Γενικά, μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες αμέσως.

Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη μαστογραφία που κάνατε (π.χ. δεν έγινε σωστή απεικόνιση των μαστών) θα ενημερωθείτε από το διαγνωστικό κέντρο εντός 5 εργάσιμων ημερών. Εάν η εξέταση ήταν επιτυχής, σε διάστημα 10 ημερών το αργότερο θα ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα. Ο γιατρός σας θα σας μιλήσει για το τι θα μπορούσαν να σημαίνουν, καθώς και τι άλλες μπορεί εξετάσεις να χρειαστείτε.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, περίπου μία ή δύο μαστογραφίες στις 1.000 οδηγούν στη διάγνωση του καρκίνου, ενώ περίπου το 10% των γυναικών θα χρειαστούν νέα μαστογραφία. Μην ανησυχείτε αν σας συμβεί αυτό. Μόνο το 8% έως 10% αυτών των γυναικών θα χρειαστούν βιοψία και το 80% αυτών των βιοψιών δεν θα είναι καρκίνος. Αυτές οι πιθανότητες μπορεί να βελτιωθούν με πιο διαδεδομένη χρήση της τρισδιάστατης μαστογραφίας.

Πώς μοιάζει μια ύποπτη περιοχή σε μαστογραφία;

  • Ένα λείο εύρημα, με καλά καθορισμένο περίγραμμα, συνήθως δεν είναι καρκινικό. Ένας υπέρηχος μπορεί να κοιτάξει μέσα στο εξόγκωμα. Εάν είναι γεμάτο με υγρό, ονομάζεται κύστη και συνήθως δεν είναι καρκίνος, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει βιοψία.
  • Ένα εύρημα που έχει ακανόνιστο περίγραμμα ή αστεροειδή εμφάνιση προκαλεί περισσότερη ανησυχία. Συνήθως συνιστάται βιοψία.
  • Οι ασβεστοποιήσεις μπορεί να είναι μεγάλες ή μικρές και μπορεί να είναι ή όχι καρκινικές. Εάν είναι πολύ μικρές, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες εξετάσεις και βιοψία.

Τι είναι η Διαγνωστική Μαστογραφία;

Σε μια μαστογραφία προσυμπτωματικού ελέγχου, το στήθος ακτινογραφείται από πάνω προς τα κάτω και από τη μία πλευρά στην άλλη. Μια διαγνωστική μαστογραφία εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο εξόγκωμα ή σε μία περιοχή ανώμαλου ιστού.

Μπορεί να κάνετε διαγνωστική μαστογραφία εάν ο τακτικός έλεγχος εντοπίσει κάτι ασυνήθιστο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια διαγνωστική μαστογραφία απευθείας, εάν έχετε συμπτώματα που θα ήθελε να ελέγξει περαιτέρω.

Πόσο καλά λειτουργούν οι μαστογραφίες;

Αυτές οι απεικονιστικές εξετάσεις βοηθούν τους γιατρούς να διαγνώσουν περίπου το 75% έως 85% των καρκίνων του μαστού. Τα ποσοστά ανίχνευσης βελτιώνονται όσο μεγαλώνει μια γυναίκα, επειδή τα στήθη με την ηλικία γίνονται λιγότερο πυκνά. Αυτό καθιστά τον ιστό ευκολότερο να διαβάζεται σε μαστογραφίες.

Η προηγμένη τεχνολογία αυξάνει τα ποσοστά ανίχνευσης. Μια μελέτη έδειξε ότι η χρήση τρισδιάστατης μαστογραφίας μαζί με ψηφιακές μαστογραφίες βελτίωσαν τα ποσοστά ανίχνευσης και μείωσαν τον αριθμό των γυναικών που έπρεπε να επιστρέψουν για περισσότερες εξετάσεις λόγω ύποπτου ευρήματος.

Είναι σημαντικό η μαστογραφία πάντα να συνδυάζεται με κλινική εξέταση από έναν έμπειρο γιατρό.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω μαστογραφία;

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε. Αλλά οι ειδικοί διαφωνούν για το πότε πρέπει να κάνετε την πρώτη σας μαστογραφία.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των Διεθνών Οργανισμών Υγείας οι γυναίκες 40-44 ετών συστήνεται να έχουν την επιλογή να ξεκινήσουν ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο. Οι γυναίκες 45 έως 54 ετών πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο και οι 55 ετών και άνω πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια ή κατ’ επιλογή κάθε χρόνο.

Συζητήστε με το γιατρό σας για το πότε πρέπει να αρχίσετε να τα παίρνετε.

Εάν ο γιατρός σας σας πει ότι είστε σε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού ή εάν έχετε στενά μέλη της οικογένειας που έχουν προσβληθεί από τη νόσο σε νεαρή ηλικία, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε προληπτικό έλεγχο.

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να συνεχίσετε να κάνετε αυτές τις εξετάσεις όσο είστε καλά στην υγεία σας.

Οι μαστογραφίες είναι ένα σημαντικό μέρος του ιστορικού υγείας σας. Εάν αλλάξετε ασφαλιστικό ταμείο, πάρτε μαζί σας την μαστογραφία.

Πρέπει να κάνω και αυτοεξέταση μαστού;

Όλοι οι καρκίνοι του μαστού δεν μπορούν να βρεθούν στις μαστογραφίες, ειδικά σε νεότερες γυναίκες που έχουν πιο πυκνό ιστό του μαστού. Μπορείτε εναλλακτικά να κάνετε ψηλάφηση μαστού κάθε 3 χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών και κάθε χρόνο ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών.

Tip: Οι καλύτερες ημέρες του κύκλου είναι από την 4η έως την 12η. Σε περίπτωση ασταθούς κύκλου κλείστε το ραντεβού σας την πρώτη ημέρα.