Το σκόρδο έχει κερδίσει επάξια τη δημοτικότητά του, καθώς αποτελεί ένα λαχανικό που είναι πλούσιο σε θρεπτικά, αντιφλεγμονώδη συστατικά. Τώρα στη νέα μαύρη εκδοχή του, η εμφάνισή του αλλάζει και τα οφέλη του πολλαπλασιάζονται.

Ποιες οι διαφορές του με το λευκό σκόρδο;

Πολλοί ίσως νομίζετε ότι πρόκειται για μια ποικιλία σκόρδου, όμως αυτό δεν ισχύει.

Πρόκειται για ένα προϊόν που προκύπτει από μια φυσική επεξεργασία του λευκού. «Το μαύρο σκόρδο είναι το κανονικό λευκό που έχει ωριμάσει υπό τον αυστηρό έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας» εξηγεί η Gina Keatley, πιστοποιημένη διατροφολόγος-διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Αφού το σκόρδο έχει ωριμάσει για αρκετές εβδομάδες, «γίνεται μαύρο και κολλώδες» λόγω της χημικής αντίδρασης Maillard μεταξύ των αμινοξέων του σκόρδου και των σακχάρων που υπάρχουν φυσικά, επισημαίνει η Keri Gans, κλινική διαιτολόγος.

«Η υφή είναι επίσης πολύ διαφορετική από το κανονικό σκόρδο. Είναι πιο απαλή και πιο νόστιμη» λέει η διαιτολόγος, Jessica Cording. Αξίζει επίσης να πούμε ότι το μαύρο σκόρδο δεν έχει τόσο έντονη μυρωδιά όσο το λευκό και είναι πιο εύπεπτο.

Γιατί να το επιλέξετε

Ενώ το μαύρο σκόρδο θεωρείται μια παραλλαγή του κλασικού, δεν έχει ακριβώς την ίδια θρεπτική αξία. «Τόσο το κανονικό όσο και το μαύρο σκόρδο είναι εξαιρετικές επιλογές για μια υγιεινή διατροφή» μας λέει η Gina Keatley. «Αλλά η διαδικασία γήρανσης αλλάζει λίγο τη σύνθεση των θρεπτικών του ουσιών». Αυτό επηρεάζει με τη σειρά του τα οφέλη που απολαμβάνετε.

Εχει περισσότερα αντιοξειδωτικά

Σύμφωνα με την Gina Keatley, η «πιο αξιοσημείωτη» διαφορά μεταξύ του μαύρου σκόρδου και του κανονικού είναι ότι η νέα εκδοχή περιλαμβάνει περισσότερες φαινόλες, γνωστά και ως αντιοξειδωτικά.

Μάλιστα, η αύξηση είναι σχεδόν τριπλή, όπως αποκαλύπτει. Σε έρευνα, που έχει δημοσιευθεί στο «National Library of Medicine», διαπιστώθηκε ότι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά φτάνει τα μέγιστα μετά από 21 ημέρες ζύμωσης.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, που μπορεί να προξενήσουν δυσμενείς συνθήκες για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις.

Θωρακίζει τον οργανισμό

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο μαύρο σκόρδο μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τη βασική άμυνα του οργανισμού σε ιούς και βακτήρια.

Αγαπά την καρδιά

Το μαύρο σκόρδο μπορεί να θωρακίσει και την καρδιά σας, αφού σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα φαίνεται πως βοηθά στη μείωση της συγκέντρωσης του αζώτου ουρίας αίματος.

Οταν το άζωτο ουρίας αίματος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα προκαλεί την παραγωγή της αγγειοπιεσίνης, ορμόνης που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και να προκαλέσει ανισορροπία ηλεκτρολυτών.

Συμβάλλει σε έναν ισχυρό εγκέφαλο

Με τα αντιοξειδωτικά του, το μαύρο σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και να αποτρέψει ασθένειες που σχετίζονται με τη γνωστική εξασθένιση, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση της μνήμης ή άλλων τμημάτων της γνωστικής λειτουργίας.

Η θρεπτική του αξία

15 γραμμάρια αποφλοιωμένου μαύρου σκόρδου περιλαμβάνουν:

· 2 γρ. πρωτεΐνης

· 8 γρ. υδατανθράκων

· 3 γρ. ινών

Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες:

· Βιταμίνης C

· Βιταμινών B (B1, B2, B3, B6)

· Φολικού οξέος

· Ασβεστίου

· Μαγγανίου

· Ψευδαργύρου

· Σιδήρου

· Φωσφόρου

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Το μαύρο σκόρδο έχει πολλές χρήσεις:

· Απλώστε το ομοιόμορφα σε λαχανικά ή σε κριτσίνια.

· Ανακατέψτε το σε σάλτσες και μαρινάδες.

· Τρίψτε το σε κοτόπουλο ή ψάρι πριν τα μαγειρέψετε.

· Προσθέστε το σε σάλτσες.

Πού θα το βρούμε

Το μαύρο σκόρδο κυκλοφόρησε αρχικά στην Αμερική, στην Καλιφόρνια και μετά ήρθε και στην Ευρώπη.

Τα τελευταία χρόνια παράγεται και στη χώρα μας. Το βρίσκουμε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, βιολογικών προϊόντων, delicatessen και σε ορισμένα μπακάλικα.