Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης «ταξίδευε» την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

Οι κινηματογραφικές μελωδίες του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο.

Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης «ταξίδευε» την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο
Οι μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη ταξίδεψαν μέσα από σπουδαίες κινηματογραφικές ταινίες σε όλον τον κόσμο.

Το συρτάκι που χορεύει ο Άντονι Κουίν το 1965 στον ρόλο του Ζορμπά είναι ένα από τα εμβληματικότερα κινηματογραφικά τραγούδια.

Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη μέσα από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, διεύρυνε τα όρια του ελληνισμού και αγκάλιασε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μία αγκαλιά διαχρονική, που 30 χρόνια αργότερα, τo 1995, Μίκης Θεοδωράκης και Άντονι Κουίν αντάλλαξαν και επί σκηνής στο Μόναχο.

«Το χόρεψα μόνο για τον σπουδαίο φίλο μου τον κύριο Θεοδωράκη. Τον αγαπώ και θέλω να ξέρει πως αγαπώ την μουσική του και θέλω να ξέρετε πως η μουσική του Ζορμπά, είναι η μουσική της ζωής. Για να ζήσεις την ζωή σε απόλυτο βαθμό πρέπει πάντα να αγαπάς. Κι εγώ σε αγαπώ».

Το σπάνιο ταλέντο του Μίκη Θεοδωράκη έχει αναδείξει κάποιες από τις σπουδαιότερες ταινίες των τελευταίων 45 ετών

Η μουσική του για το «Σέρπικο», την ταινία που το 1973, απογείωσε την καριέρα του Αλ Πατσίνο, έναν χρόνο μετά τη συμμετοχή του στο πρώτο μέρος της τριλογίας «ο Νονός».

Έναν ύμνο – εμβατήριο συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης και για το «Ζ» του Κώστα Γαβρά το 1969.

Οι μαγικοί ήχοι του Θεοδωράκη έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στην ταινία που πραγματεύεται την πολιτική δολοφονία που συντάραξε την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, αυτή του Γρηγόρη Λαμπράκη. Η ταινία σε σκηνοθεσία του Κώστα Γαβρά με τη μουσική του Μίκη αναδείχθηκε ως η καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα βραβεία Όσκαρ της ίδιας χρονιάς. Ο ίδιος, έλαβε βραβείο Bafta για τη σύνθεσή του.

Το σπουδαίο έργο του μεγάλου συνθέτη έντυσαν με τη φωνή τους κάποιοι από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές του κόσμου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης στους Beatles και στη φωνή της Εντίτ Πιαφ

Το 1959 οι θρυλικοί Beatles με αγγλικό στίχο ηχογράφησαν επάνω στις μελωδίες του Θεοδωράκη το sountrack για την ταινία «Μήνας του Μέλιτος».

Μία από τις τελευταίες ηχογραφήσεις, λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, έκανε με τον Μίκη Θεοδωράκη και η Εντίτ Πιάφ. Σε γαλλικό στίχο, το «σπουργιτάκι» της Γαλλίας τραγούδησε την «Όμορφη Πόλη» για την ταινία «Οι εραστές της Τερουέλ».

Σημαντική ήταν και η συμβολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Ελληνικό κινηματογράφο.

Μουσική του μεγάλου Έλληνα συνθέτη έχει ντύσει το «Συνοικία το όνειρο» με τον Αλέκο Αλεξανδράκη.

Η σπουδαία Μελίνα Μερκούρη έδωσε τη φωνή της αλλά και την ερμηνεία της ως πρωταγωνίστρια στην ταινία «Φαίδρα» του Ζιλ Ντασέν. Τη μουσική υπέγραφε και πάλι ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης μέσα από το έργο του κατάφερε να γίνει κληρονομιά του κόσμου που σήμερα αποχαιρετά έναν μεγάλο της τέχνης και του πολιτισμού.