Αν και η βιταμίνη Κ δεν συγκαταλέγεται στις «δημοφιλείς» βιταμίνες, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, με νέα έρευνα να υποδηλώνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

«Περιλαμβάνει μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών που χρειάζεται το σώμα για την πήξη του αίματος, βοηθώντας την επούλωση των πληγών και τη δημιουργία οστών» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Jaclyn Railsback, ειδικός εσωτερικής ιατρικής στο Cleveland Clinic Weston Hospital της Φλόριντα.

Βιταμίνη Κ, η θαυματουργή

Είναι επίσης ιδιαίτερα καλή για την «υγεία της καρδιάς και την πρόληψη της εξέλιξης και ανάπτυξης αγγειακών ασβεστοποιήσεων στις αρτηρίες».

Ο ρόλος της βιταμίνης στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών τείνει να προσελκύει περισσότερη προσοχή αλλά για να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης Κ και της καρδιαγγειακής υγείας, μια ομάδα ερευνητών από το New Edith Cowan University (ECU) στην Αυστραλία εξέτασε δεδομένα για περισσότερα από 50.000 άτομα σε διάστημα 23 ετών.

Ο στόχος τους ήταν να διαπιστώσουν εάν η κατανάλωση βιταμίνης Κ επηρεάζει τον κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες, γνωστή ως αθηροσκλήρωση.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association, υποδηλώνουν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ είχαν 35 % λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αθηροσκλήρωση, ειδικά στις στενές περιφερειακές αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα σε άλλα μέρη του σώματος.

Πόση χρειάζεστε

Σύμφωνα με το Office of Dietary Supplements (ODS) του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Κ είναι 90 μικρογραμμάρια (mcg) για γυναίκες 19 ετών και άνω και 120 mcg για άνδρες 19 ετών και άνω.

Ωστόσο, ο ανώτερος συγγραφέας της έρευνας, δρ. Nicola Bondonno επισημαίνει: «Στη μελέτη μας, παρατηρήθηκε χαμηλότερος κίνδυνος αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου για άτομα με ακόμη υψηλότερη πρόσληψη».

Η διαφορά σύμφωνα με τον δρ. Nicola Bondonno έγκειται στο ότι οι τρέχουσες συστάσεις βασίζονται στο πόσο χρειάζεται για να βοηθήσει στην πήξη του αίματος. «Ωστόσο, η μελέτη μας υποδεικνύει ότι η κατανάλωση περισσότερης βιταμίνης Κ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενισχυμένη προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις».