Η σωματική οικειότητα είναι αυτό που κάνει μια σχέση ρομαντική αντί για πλατωνική. Αλλά, μερικά ζευγάρια αφήνουν αυτό το φυσιολογικό κομμάτι του γάμου τους να ατονήσει.

Ενώ υπάρχει μια «φυσιολογική» μείωση μέσα στα πρώτα χρόνια του γάμου, ιδιαίτερα αν μπουν στο κάδρο τα παιδιά, το μειωμένο ή ανύπαρκτο σεξ σε ένα γάμο συχνά σηματοδοτεί ένα συζυγικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Χωρίς τη φυσική οικειότητα που διαφοροποιεί μια ρομαντική σχέση από μια πλατωνική, τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να γίνουν λίγο πολύ συγκάτοικοι. Εάν και οι δύο σύντροφοι είναι εντάξει με αυτόν τον τύπο σχέσης, τότε δεν υπάρχει ανησυχία. Αλλά συχνά, ένας ή και οι δύο σύντροφοι απογοητεύονται ή πληγώνονται από την απώλεια σωματικής οικειότητας και σεξ.

Κοινές αιτίες

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 15% των παντρεμένων ζευγαριών δεν έκαναν σεξ με τον σύντροφό τους τους τελευταίους έξι μήνες έως ένα χρόνο. Μία πλειάδα λόγων μπορεί να ευθύνεται για αυτό το πρόβλημα.

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι:

Προβλήματα υγείας

Η συνολική σωματική και ψυχική υγεία ενός ατόμου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη λίμπιντο και την επιθυμία του για σωματική οικειότητα. Μπορεί επίσης να διαταράξει τη φυσιολογική διαδικασία διέγερσης και στα δύο φύλα.

Ακατάλληλη λίμπιντο

Δεν επιθυμούν όλοι την ίδια ποσότητα σεξ και η σεξουαλική επιθυμία έχει μια φυσική άμπωτη. Όταν η επιθυμία για σεξ δεν συμπίπτει, είναι εύκολο για τα ζευγάρια να αναμένουν να ασχοληθούν σεξουαλικά μέχρι να έχουν και οι δύο διάθεση.

Γέννηση παιδιού

Οι γυναίκες συνήθως συμβουλεύονται από το γιατρό τους να εγκαταλείψουν το σεξ για τουλάχιστον 6 έως 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Το πρόσθετο άγχος της φροντίδας ενός βρέφους, οι αλλαγές στο σώμα, η κόπωση και οι ορμονικοί παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη λίμπιντο μιας γυναίκας μετά την απόκτηση ενός παιδιού.

Στρες

Το υπερβολικό στρες μπορεί να καταστρέψει την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επιθυμίας σας. Η ορμόνη του στρες κορτιζόλη μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στη μείωση της λίμπιντο σας. Εκτός από τους φυσικούς λόγους για τους οποίους το άγχος μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία, οι ψυχολογικές συνέπειες του στρες μπορεί να σας αφήσουν τόσο κουρασμένους, τσακισμένους και ανήσυχους, που απλά δεν έχετε την επιθυμία ή την ενέργεια για σεξ.

Ζητήματα Επικοινωνίας

Όταν είστε σε σύγκρουση με τον σύντροφό σας, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε την οικειότητα. Μπορεί να μην θέλετε να μιλήσετε με τον σύντροφό σας, πόσο μάλλον να κάνετε σεξ.

Παράγοντες που συνεισφέρουν

  • Συγκρούσεις και επιχειρήματα
  • Αρνητικά συναισθήματα
  • Τιμωρητικές ή παθητικο-επιθετικές συμπεριφορές
  • Απιστία
  • Αγώνες εξουσίας
  • Εθισμός στην πορνογραφία

Στυτική δυσλειτουργία

Η δυσκολία επίτευξης ή διατήρησης στύσης μπορεί να δυσκολέψει το σεξ για διάφορους λόγους. Ενώ είναι ένα κοινό πρόβλημα, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα άγχους, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση ενός άντρα. Οι άνδρες που έχουν συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας θα πρέπει πάντα να μιλούν με το γιατρό τους, καθώς μπορεί να είναι ένδειξη υποκείμενης κατάστασης υγείας.

Χαμηλή σεξουαλική ορμή

Μερικές φορές ονομάζεται διαταραχή υπο-σεξουαλικής επιθυμίας, αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Στις γυναίκες, ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να συμβάλλει στην διαταραχή αυτή, συμπεριλαμβανομένων των εμμηνορροϊκών κύκλων, της χρήσης ορμονικών αντισυλληπτικών, του τοκετού, του θηλασμού, της υστερεκτομής και της εμμηνόπαυσης.

Παρενέργειες φαρμάκων

Πολλά φάρμακα έχουν σεξουαλικές παρενέργειες. Ορισμένα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν σεξουαλική δυσλειτουργία περιλαμβάνουν μη συνταγογραφούμενα αποσυμφορητικά, ορισμένα αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Θέματα ψυχικής υγείας

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν έλλειψη ενέργειας, απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης, κοινωνική απόσυρση και καταθλιπτική διάθεση – όλοι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιθυμία ενός ατόμου για σεξ και σωματική οικειότητα.

Ιστορικό κατάχρησης

Η σεξουαλική κακοποίηση στο παρελθόν μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες που μπορούν να επηρεάσουν τις τρέχουσες και τις μελλοντικές σχέσεις. Συναισθηματικές αντιδράσεις όπως ο φόβος και η ντροπή, το μετατραυματικό στρες και οι στρεβλώσεις στην αυτοαντίληψη μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου.

Θέματα ζωής

Υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί παράγοντες ζωής που μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στο πόσο συχνά οι άνθρωποι κάνουν σεξ με τον σύντροφό τους, όπως:

  • Ανία
  • Κούραση
  • Πένθος
  • Απώλεια εργασίας
  • Οικονομικά προβλήματα
  • Γηρατειά
  • Θέματα εικόνας σώματος

Πώς να αντιμετωπίσετε το ζήτημα

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τα σημάδια και να προσδιορίσετε εάν η έλλειψη του σεξ αποτελεί πρόβλημα για το γάμο σας. Είτε θεωρείτε το ελάχιστο ή καθόλου σεξ σε ένα γάμο πρόβλημα είτε όχι, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και τον σύντροφό σας.

Δεν υπάρχει «σωστή» ποσότητα σεξ σε έναν γάμο. Αυτό που είναι πιο σημαντικό, σε πολλές περιπτώσεις, είναι αν εξακολουθείτε να έχετε σωματική και συναισθηματική οικειότητα με τον σύντροφό σας.

Μην προσπαθείτε να συγκρίνετε το γάμο σας με άλλους, γιατί κάθε σχέση είναι μοναδική. Ενώ μπορεί να συναντήσετε στατιστικά στοιχεία που σας κάνουν να αισθάνεστε ότι εσείς και ο σύντροφός σας δεν κάνετε αρκετό σεξ, οι μελέτες δείχνουν ότι ο γάμος με λίγο ή καθόλου σεξ είναι τελικά πιο συνηθισμένος απ’ ό, τι νομίζετε. Ενδεικτικά, μΜια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 15% των ανδρών και σχεδόν το 27% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν είχαν κάνει σεξ τον περασμένο χρόνο.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε την έλλειψη σεξ στο γάμο σας:

Επικοινωνία

Συζητήστε με τον σύντροφό σας το θέμα. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αυτή η επικοινωνία είναι απαραίτητη. Εξάλλου, ακόμα και ισχυρές σχέσεις μπορεί να έχουν προβλήματα με το σεξ και την οικειότητα. Δεν είναι απαραίτητα ένα σημάδι ότι ο γάμος σας είναι αδύναμος ή έχει προβλήματα.

Η έλλειψη σεξ μπορεί απλώς να σημαίνει ότι πρέπει να μιλήσετε περισσότερο και να βρείτε περισσότερο χρόνο για να περάσετε μαζί ως ζευγάρι.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να μάθετε πώς να μιλήσετε με τον σύντροφό σας, σκεφτείτε πρώτα να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή θεραπευτή για ιδέες σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης του θέματος. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τη συζήτηση θετική και να μην αφήνετε τον σύντροφό σας να αισθάνεται ότι του επιτίθεστε ή τον κατηγορείτε.

Κάθε γάμος είναι διαφορετικός και θα χρειαστεί να συνεργαστείτε ως ζευγάρι για να καταλάβετε τι λειτουργεί για εσάς. Μην προσπαθείτε να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων ή αυτό που νομίζετε ότι είναι «φυσιολογικό». Μιλήστε για το τι θέλει, τι χρειάζεται και τι περιμένει ο καθένας από εσάς. Στη συνέχεια, συνεργαστείτε για να το κάνετε και για τους δύο σας.

Καθώς μιλάτε, στοχεύστε να καθορίσετε τρόπους με τους οποίους και οι δύο πιστεύετε ότι μπορείτε να αναζωπυρώσετε τη σεξουαλική σας ζωή. Η αλλαγή θα λειτουργήσει μόνο εάν συμφωνήσετε και οι δύο να αλλάξετε και να συνεργαστείτε.

«Χτίστε» οικειότητα

Εάν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να κάνετε περισσότερο σεξ, σκεφτείτε να βάλετε το σεξ στο πρόγραμμά σας. Μπορεί να ακούγεται μη ρομαντικό, αλλά μπορεί επίσης να είναι συναρπαστικό και ιδιαίτερο αν γίνει με τον σωστό τρόπο. Ο προγραμματισμός σας δίνει κάτι για να περιμένετε και δείχνει μια δέσμευση του ενός για τον άλλο και για τη φυσική σας σχέση.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να εξερευνήσετε κι άλλους τρόπους για να δημιουργήσετε εγγύτητα, που συχνά χάνεται σε έναν γάμο σε ελάχιστο ή καθόλου σεξ. Η σωματική οικειότητα δεν περιλαμβάνει μόνο το σεξ. Κάντε μια προσπάθεια να ανανεώσετε την αγάπη σας και να δημιουργήσετε αυτή τη «σπίθα» που είχατε αρχικά.

Το να είσαι κοντά, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά, με τον/την σύντροφό σου είναι ένα σημαντικό κομμάτι μιας υγιούς σχέσης.

Το να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί, είτε είστε στριμωγμένοι στον καναπέ είτε βλέποντας τηλεόραση είτε κάνοντας εναλλάξ μασάζ ο ένας στον άλλο, «χτίζει» θεμελιώδη οικειότητα.

Άλλες δραστηριότητες οικοδόμησης οικειότητας που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:

  • Δοκιμάστε μια νέα δραστηριότητα μαζί
  • Κάντε κάτι φυσικό μαζί όπως μια βόλτα
  • Προγραμματίστε διακοπές ή μια «απόδραση»
  • Προγραμματίστε ένα διήμερο cocooning
  • Προγραμματίστε ένα βραδινό ραντεβού
  • Ζητείστε βοήθεια

Ανάλογα με τις υποκείμενες αιτίες, η αναζήτηση εξωτερικής βοήθειας μπορεί επίσης να είναι μια καλή επιλογή. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αντιμετωπίσετε υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ζωή. Ζητήστε υποστήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ως ζευγάρι ή ξεχωριστά για να ενισχύσετε τις δεξιότητες επικοινωνίας ή να μάθετε τεχνικές διαχείρισης του άγχους.

Εάν η θεραπεία είναι η σωστή κατεύθυνση για εσάς, σκεφτείτε να δείτε έναν σύμβουλο που επικεντρώνεται σε σεξουαλικά ζητήματα στο γάμο, όπως ένας πιστοποιημένος θεραπευτής σεξ. Ο θεραπευτής σας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να αντιμετωπίσει τυχόν ζητήματα που εμποδίζουν την οικειότητα. Εκμεταλλευτείτε αυτές τις ευκαιρίες για να επικεντρωθείτε στην οικοδόμηση ενός ισχυρότερου, βαθύτερου γάμου.

Τελευταίες σκέψεις…

Οι «πληγές» που μπορεί να προκύψουν από την μη ικανοποίηση των αναγκών, μπορεί να διαλύσουν το δεσμό ενός ζευγαριού σε σημείο που ο ίδιο ο γάμος να μπει σε κίνδυνο.

Εάν ο/η σύντροφός σας δεν συμφωνεί ότι υπάρχει πρόβλημα στο γάμο σας και δεν θέλει να αλλάξει, θα πρέπει να αποφασίσετε εάν ένας γάμος με ελάχιστο ή καθόλου σεξ είναι μια λύση για εσάς.