Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί και μεταλλάσσεται και περισσότερα από ένα στελέχη μπορούν να κυκλοφορούν ανά πάσα στιγμή, οι ειδικοί συνιστούν να κάνουμε κάθε χρόνο το εμβόλιο κατά της γρίπης, προκειμένου να προστατευτούμε και να «φρενάρουμε» την μετάδοση.

«Φέτος, το εμβόλιο κατά της γρίπης προστατεύει από τέσσερα διαφορετικά στελέχη του ιού της γρίπης για αυτό και λέγεται τετραδύναμο» δήλωσε ο δρ William Schaffner, διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων και καθηγητής προληπτικής ιατρικής και μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Ιδιαίτερα σημαντικός φέτος ο εμβολιασμός

Αλλά παρόλο που τα εμβόλια προσφέρουν την ίδια προστασία, δεν δημιουργούνται όλα από τον ίδιο τρόπο ή προορίζονται για τους ίδιους ανθρώπους. Και αυτό σημαίνει ότι οι παρενέργειες μπορεί επίσης να είναι ελαφρώς διαφορετικές.

Το εμβόλιο που είναι κατάλληλο για εσάς εξαρτάται σύμφωνα με τους ειδικούς από την ηλικία σας, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως οι συνθήκες υγείας και τυχόν αλλεργίες.

Οι ειδικοί προειδοποιούν μάλιστα ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους ηλικίας 6 μηνών και άνω να εμβολιαστούν κατά της γρίπης φέτος, καθώς βρισκόμαστε στη μέση μιας πανδημίας μιας άλλης σοβαρής αναπνευστικής ασθένειας, της covid-19.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι δεν είναι πιθανό να μολυνθούμε με τον ιό της γρίπης μέσω του εμβολιασμού, καθώς το εμβόλιο στοχεύει ακριβώς στην προστασία του οργανισμού από τον ιό και τα νέα στελέχη του.

Γιατί το εμβόλιο προκαλεί παρενέργειες;

Όλα τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των συμπτωμάτων είναι απολύτως φυσιολογικά.

«Οι παρενέργειες βασικά σας λένε ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί» εξηγεί ο δρ Michael Knight, ιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης και επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο George Washington University Medical Associates στην Ουάσιγκτον.

«Τα ανοσοκύτταρα σπεύδουν στο σημείο όπου έγινε η ένεση του εμβολίου για να αντιδράσουν σε αυτό» συμπληρώνει. Στην πραγματικότητα, ο τοπικός πόνος στο σημείο της ένεσης είναι η πιο συχνή παρενέργεια μετά από οποιοδήποτε εμβόλιο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείου Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών (HHS), οι περισσότερες παρενέργειες του εμβολίου γρίπης είναι ήπιες και εξαφανίζονται σε λίγες ημέρες.

Ποιες είναι οι συχνότερες;

Μια τυποποιημένη δόση εμβολίου γρίπης για άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 64 ετών περιέχει έναν αδρανοποιημένο (σκοτωμένο) ιό γρίπης. Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επισημαίνει ότι οι πιο συχνές παρενέργειες από αυτό το εμβόλιο περιλαμβάνουν:

  • Πόνος, πρήξιμο ή ερυθρότητα στο σημείο που έγινε το εμβόλιο.
  • Πονοκέφαλος ή μυϊκοί πόνοι.
  • Κούραση.
  • Ήπιος πυρετός.

«Σχεδόν όλοι αισθάνονται πόνο στο χέρι» επισημαίνει ο δρ William Schaffner. «Συνήθως εξαφανίζεται μετά από μερικές ώρες, αν και μερικοί εξακολουθούν να πονάνε μέχρι και την επόμενη ημέρα. Και υπάρχει πάντα ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, περίπου 3%, που έχουν αίσθημα κόπωσης, πόνους και πονοκεφάλους την επόμενη μέρα».

Αυτές είναι παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από οποιοδήποτε εμβόλιο και σημαίνουν ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει ενεργοποιηθεί.