Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ όλα φαίνονται να κυλούν όπως κάθε άλλη μέρα, η ένταση, το άγχος ή ακόμα και ο θυμός εμφανίζονται ξαφνικά και χωρίς προφανή αιτία. Κι ενώ μπορεί να αναρωτιέστε «τι συμβαίνει;» το μόνο που ακολουθεί είναι ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση. Στην πραγματικότητα, είναι ιδιαίτερα συχνό να αισθάνεστε έτσι ακόμα και όταν προσπαθείτε να κοιτάξετε βαθιά μέσα σας για να βρείτε την αιτία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, που νιώθετε ότι αδυνατείτε να κατανοήσετε τον εαυτό σας, μπορείτε να στραφείτε στο «τρίγωνο αλλαγής» («The Change Triangle»), μοντέλο που θα σας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσετε ανώδυνα όλα όσα συμβαίνουν εσωτερικά, ακόμα και όταν δεν είστε σε θέση να τα συνειδητοποιήσετε.

Μένουμε στο τώρα με το τρίγωνο αλλαγής

Η συγκεκριμένη τεχνική πήρε το όνομά της από την ψυχοθεραπεύτρια Hilary Jacobs Hende, με τις τρεις κορυφές του τριγώνου να σηματοδοτούν τρεις βασικές ομάδες συναισθημάτων που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας:

· Τα βασικά συναισθήματα.

· Τα ανασταλτικά συναισθήματα.

· Οι άμυνες.

Για την καλύτερη εφαρμογή της οι ειδικοί μάς προτείνουν να βασιστούμε στη συνειδητότητα, δίνοντας προσοχή στο τώρα, γιατί για να εφαρμόσουμε τα βήματα, πρέπει να αναγνωρίσουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε στο τρίγωνο καθώς και ποιες είναι οι αισθήσεις που βιώνουμε.

Ετσι σας δίνετε η ευκαιρία να κάνετε ένα βήμα πίσω από όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας για να αναλογιστείτε τι αισθάνεστε, το οποίο αποτελεί, φυσικά, το πρώτο βήμα προς τη διαύγεια και την κατανόηση.

«Σας βοηθά να προσδιορίσετε ποια είναι τα συναισθήματα που αποφεύγετε και ως εκ τούτου να τα βιώσετε προκειμένου να καταφέρετε να προχωρήσετε μέσα από αυτά» εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Michele Burstein.

«Μερικές φορές δεν δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο και χώρο για να καταφέρουμε να εξοικειωθούμε και στη συνέχεια να ορίσουμε όσα νιώθουμε» αναφέρει η ίδια. «Ως αποτέλεσμα τα συναισθήματά μας συχνά ομαδοποιούνται σε ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο, όπως το άγχος, το οποίο ορίζεται στο τρίγωνο αλλαγής ως ανασταλτικό συναίσθημα».

Το τρίγωνο λειτουργεί ως εργαλείο για να αντιμετωπίσετε αυτό που αισθάνεστε και να το χειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τρεις συναισθηματικές κορυφές

Στις άμυνες περιλαμβάνονται οι προσπάθειές σας να αποφύγετε τα βασικά ή ανασταλτικά συναισθήματα. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν αυτοσαρκάζεστε, αστειεύεστε, διακωμωδείτε την κατάσταση ή δουλεύετε υπερβολικά πολλές ώρες, εξηγούν οι ειδικοί. Περιλαμβάνει οτιδήποτε μας επιτρέπει να μην είμαστε συνειδητά παρόντες σε μια στιγμή ή να βιώσουμε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα που μας δυσκολεύει.

Τα βασικά είναι τα μεγαλύτερα συναισθήματα που περιγράφουν πώς βιώνετε κάτι. Είμαστε πιο εξοικειωμένοι με αυτά, καθώς περιλαμβάνουν συναισθήματα όπως φόβο, ενθουσιασμό, χαρά, θλίψη ή θυμό. Μας ενημερώνουν για το περιβάλλον μας και πώς το αισθανόμαστε. Κατ’ ουσίαν σηματοδοτούν στο μυαλό και το σώμα πώς να αντιδράσει ανάλογα με την κατάσταση.

Τα ανασταλτικά συναισθήματα περιλαμβάνουν ένα από τα τρία ακόλουθα: άγχος, ενοχές ή ντροπή. Είναι αρνητικά και ενώ μας επιτρέπουν να αποφύγουμε ένα βασικό συναίσθημα, όπως η θλίψη, αναστέλλουν τη συναισθηματική εκτόνωση και ως εκ τούτου μας απομακρύνουν από την πολυπόθητη διαύγεια και ηρεμία. Συνήθως μπαίνουν στο παιχνίδι όταν κάνουμε κάτι που οι γύρω μας δεν εγκρίνουν ή βρίσκουν ακατάλληλο.

Οδηγίες πλοήγησης

Για να χρησιμοποιήσετε το τρίγωνο, προσδιορίστε πού βρίσκεστε σε αυτό και πού θέλετε να πάτε. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε καλύτερη πρόσβαση στα πραγματικά σας συναισθήματα, το αυθεντικό σας state-of-mind, την περιοχή εκτός τριγώνου, που καλύπτει συναισθήματα όπως ηρεμία, περιέργεια, σύνδεση, θάρρος, διαύγεια. Το πιο σημαντικό, θα μπορείτε να βρείτε την πολυπόθητη διέξοδο, φτάνοντας σε νέα επίπεδα συναισθηματικής ευεξίας.

Πού εστιάζουμε

Το παρελθόν έχει φύγει και το μέλλον ακόμα δεν μας ανήκει. Μένουμε στο τώρα γιατί τώρα μπορούμε να αλλάξουμε, να βελτιωθούμε, να ανακαλύψουμε νέες πτυχές και να αφήσουμε πίσω ό,τι έχουμε ξεπεράσει. Δεν είμαστε απλώς θεατές της στιγμής, τη ζούμε και παίρνουμε από αυτήν όσα έχει να μας δώσει.

Ακολουθούμε συγκεκριμένη στρατηγική για να μάθουμε ακριβώς τι αισθανόμαστε και να απελευθερώσουμε τα συναισθήματά μας