Η εποχική διαβίωση ή seasonal living τιμά το γεγονός ότι τα πάντα στον κόσμο μας υπάρχουν κυκλικά, με κάθε φάση να δίνει τη θέση της στην επόμενη σε τέλεια αρμονία.

Η ευθυγράμμιση με τους κύκλους της φύσης μέσα μας και γύρω μας είναι κάτι που κάνουν οι άνθρωποι εδώ και αιώνες, αλλά ο «θόρυβος» του σύγχρονου κόσμου τείνει να μας αποσπάσει από αυτές τις ροές.

Οταν αντιστεκόμαστε στους φυσικούς ρυθμούς της ζωής, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα, δημιουργούμε δυσφορία και δυσαρμονία σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής μας – σωματικά, συναισθηματικά, ψυχικά. Μπορεί να νιώθουμε χαμένοι, απογοητευμένοι, εξαντλημένοι ή κενοί.

Υπάρχει όμως τόση σοφία και καθοδήγηση που μπορούμε να αντλήσουμε από την επανασύνδεση και την αναγνώριση αυτών των κύκλων και των μεταβάσεων από τη μία εποχή στην άλλη.

Κάθε εποχή έχει τη δική της μοναδική ενέργεια

Στον σύγχρονο κόσμο η ζωή μας δεν αλλάζει σχεδόν καθόλου από χειμώνα σε καλοκαίρι, εκτός κι αν είμαστε διακοπές. Οι περισσότεροι από εμάς σηκωνόμαστε ύστερα από πολύ λίγο ύπνο, πηγαίνουμε στη δουλειά, πηγαίνουμε τα παιδιά στο σχολείο ή στις δραστηριότητές τους, ίσως πάμε στο γυμναστήριο, καθαρίζουμε, κάνουμε δουλειές και συνεχίζουμε.

Αλλά η φύση αλλάζει συνεχώς. Βρίσκεται σε έναν αέναο κύκλο θανάτου και αναγέννησης, ανάπαυσης και ζωντάνιας. Οταν πλησιάζουν οι ψυχρότεροι, πιο σκοτεινοί μήνες, ξέρει ότι είναι καιρός να προετοιμαστεί για ξεκούραση, ώστε να αναζωογονηθεί και να είναι έτοιμη όταν η άνοιξη «κυλήσει» για άλλη μια φορά.

Τις ίδιες ανάγκες έχουμε κι εμείς. Και μπορούμε να βρούμε τρόπους να «αγκαλιάζουμε» τη φύση κάθε μέρα, ενώ εξακολουθούμε να διατηρούμε την πολυάσχολη ζωή μας – ακόμα κι αν ζούμε στην πόλη.

Αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο προσφέρει κάθε εποχή θα αισθάνεστε ικανοποιημένοι όλον τον χρόνο, αντί να περιμένετε μονίμως «το καλοκαίρι».

Εύκολοι τρόποι για να «ευθυγραμμιστείτε» με τη φύση

Το seasonal living ως στάση ζωής σημαίνει να παραδοθούμε συνειδητά στις αναπόφευκτες αλλαγές μέσα και γύρω μας κάθε στιγμή, έχοντας εμπιστοσύνη στους κύκλους της φύσης.

#1 Εποχική διατροφή

Ο πιο σημαντικός τρόπος για να φέρετε τη φύση στο σπίτι σας είναι μέσω του φαγητού σας. Τρώγοντας εποχικά τρόφιμα θα συνδεθείτε με τη γη, θα τροφοδοτήσετε το σώμα σας με πλουσιότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερα φυτοφάρμακα.

Ενώ σίγουρα θα απολαύσετε προϊόντα καλύτερης ποιότητας από ό,τι αν τρώτε τα ίδια σχεδόν όλα τα χρόνια. Ενας υπέροχος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι υποστηρίζοντας τις τοπικές λαϊκές αγορές. Ολα τα τρόφιμα που θα βρείτε εκεί θα είναι φρέσκα. Αλλά ακόμα κι αν κάνετε όλα τα ψώνια σας στο σουπερμάρκετ, προσπαθήστε να αγοράζετε κυρίως εποχικά τρόφιμα.

#2 Εποχική διαβίωση

Ολοι έχουμε ακούσει τον όρο «ανοιξιάτικο καθάρισμα» και πολλοί από εμάς πιθανότατα τηρούμε αυτό το ρητό, καθαρίζοντας σχολαστικά τα σπίτια μας με το τέλος του χειμώνα. Ωστόσο, ένας καλός ενεργειακός καθαρισμός είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε με την αλλαγή κάθε σεζόν.

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να δώσετε έμφαση στην εποχική διακόσμηση. Ενα εποχικό κερί, ένα νέο μαξιλάρι, ένα βάζο με εποχικά λουλούδια ή νέα κλινοσκεπάσματα και πετσέτες ανάλογα με την εποχή, θα σας βοηθήσουν να νιώσετε γαλήνια και ανανεωμένα.

#3 Αγκαλιάστε τις χαρές κάθε εποχής

Κάθε σεζόν έχει τα δικά της γοητευτικά στοιχεία. Το καλοκαίρι τα μπάνια στην παραλία και τα ζουμερά φρούτα, το φθινόπωρο τις εκδρομές στο βουνό και τις μαρμελάδες, ο χειμώνας το παιχνίδι στο χιόνι και τις αρωματικές σούπες, ενώ η άνοιξη σηματοδοτεί την έναρξη της κηπουρικής περιόδου και των υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων.

Κάθε εποχή έχει τόσο πολλά πράγματα που την κάνουν μοναδική. Αφιερώστε χρόνο για να βγείτε έξω και να «αγκαλιάσετε» όλα όσα έχει να σας προσφέρει το περιβάλλον σας. Οποια κι αν είναι η εποχή, βρείτε αυτά που φέρνουν το χαμόγελο στα χείλη σας.

#4 «Ακούστε» τον κιρκάδιο ρυθμό

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το 24ωρο «ρολόι» που επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του σώματός μας. Παρόλο που είναι ενδογενής, επηρεάζεται σημαντικά από ορισμένους εξωγενείς παράγοντες όπως ο ήλιος και η αλλαγή της θερμοκρασίας.

Ετσι, τις πρωινές ώρες η κορτιζόλη στο αίμα μας (η κύρια ορμόνη του στρες) αυξάνεται για να έχουμε ετοιμότητα και κίνητρο να βγάλουμε την ημέρα. Ωστόσο, καθώς η μέρα περνά, μειώνεται σταδιακά, για να μας προετοιμάσει για ξεκούραση.

Οσο νωρίτερα ξυπνάτε και όσο νωρίτερα κοιμάστε τόσο πιο ποιοτικό ύπνο θα κάνετε, γεγονός που θα βελτιώσει την ενέργεια, τη διάθεση και συνολικά την υγεία σας.

#5 Γιορτάστε τις εποχικές διακοπές

«Αγκαλιάστε» τις εποχικές διακοπές και τις γιορτές που έρχονται με κάθε σεζόν. Είτε πρόκειται για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τα γενέθλια του παιδιού σας, την επέτειο του γάμου σας ή ακόμα και τη γιορτή της σαρδέλας (στη Λέσβο είναι μεγάλη γιορτή), φάτε, πιείτε και χαρείτε!

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια θεματική διακόσμηση ή να ετοιμάσετε ένα υπέροχο γεύμα με πρωτότυπα φαγητά για να γιορτάσετε την ημέρα. Οποια γιορτή κι αν σας ενθουσιάζει, αξιοποιήστε τη στο μέγιστο και κάντε ένα τελετουργικό που τιμά τη φύση και την ευχαριστεί.

«Παίξτε» με τις προαναφερθείσες πρακτικές κάνοντας το seasonal living «εργαλείο» για προσωπική, επαγγελματική και πνευματική εξέλιξη.

Οταν αντιστεκόμαστε στους φυσικούς ρυθμούς της ζωής, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα, δημιουργούμε δυσφορία και δυσαρμονία σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής μας.

Μπορούμε να βρούμε τρόπους να «αγκαλιάζουμε» τη φύση κάθε μέρα, ενώ εξακολουθούμε να διατηρούμε την πολυάσχολη ζωή μας.