Έχετε φτάσει στην τρίτη κούπα καφέ και ενώ προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε στις υποχρεώσεις τα μάτια σας κλείνουν και το χασμουρητό δεν σταματά. Μπορεί να μην κοιμηθήκατε καλά, να μην έχετε φάει αρκετά ή να μην έχετε πιει πολύ νερό. Η υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους και μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν:

Υπνηλία εξαιτίας της.. κούρασης

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά μπορεί να κοιμάστε πολύ λίγο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συγκέντρωση και την υγεία σας, με τους ειδικούς να προτείνουν τουλάχιστον επτά έως και οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Fix: Κάντε τον ύπνο σας προτεραιότητα, ιδιαίτερα τις ημέρες που το πρόγραμμά σας είναι «φορτωμένο». Αφήστε εκτός δωματίου, κινητά και λάπτοπ, κλείστε την τηλεόραση ή του οθόνη του υπολογιστή καθώς το μπλε φως που εκπέμπουν μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.

Δεν υπάρχουν αρκετά.. καύσιμα

Το να τρώτε πολύ λίγο προκαλεί κόπωση, αλλά η κατανάλωση λάθος τροφών μπορεί επίσης να δημιουργήσει πρόβλημα. Η ισορροπημένη διατροφή βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας σε ένα φυσιολογικό εύρος και αποτρέπει αυτό το αίσθημα νωθρότητας όταν πέφτει το σάκχαρό σας.

Fix: Προσπαθήστε να καταναλώνετε έστω και ένα μικρό πρωινό, που να συμπεριλαμβάνει πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα. Για παράδειγμα, αυγά με τοστ ολικής αλέσεως. Επίσης, τρώτε μικρά γεύματα και σνακ όλη την ημέρα για ενέργεια με διάρκεια.

Καφεΐνη.. overload

Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση σε μέτριες δόσεις. Αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την νευρικότητα ενώ ερευνητικά δεδομένα αναφέρουν ότι η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει και κόπωση.

Fix: Σταδιακά μειώστε τον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα και τυχόν ροφήματα που μπορεί να περιέχουν καφεΐνη και να μην το γνωρίζετε. Η ξαφνική διακοπή μπορεί να προκαλέσει στέρηση καφεΐνης και περισσότερη κόπωση.

Αφυδάτωση

Η κούρασή σας μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης. Κατά την διάρκεια της ημέρας το σώμα σας χρειάζεται νερό για να λειτουργεί καλά και να διατηρεί την σωστή θερμοκρασία. Αν παρατηρείτε ότι διψάτε πιο έντονα, τότε είναι πιθανό να έχετε αφυδατωθεί.

Fix: Πίνετε τουλάχιστον δύο φλιτζάνια νερό ανά μία ώρα ή περισσότερο αν έχετε προγραμματίσει κάποια σωματική δραστηριότητα, όπως η γυμναστική.