Είτε είστε παλιός είτε νέος χρήστης φακών επαφής, δώστε βάση στα ακόλουθα tips για να μην… «κλάψετε». 

Η χρήση φακών επαφής έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα γυαλιά οράσεως. Δεδομένου, ωστόσο, ότι οι φακοί κάθονται απευθείας στα μάτια σας, είναι σημαντικό να συμμορφώνεστε με τις με τις προφυλάξεις ασφαλείας για να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές, όπως μολύνσεις στα μάτια και προβλήματα όρασης.

Αυτά είναι 6 συχνά λάθη που κάνουμε όταν φοράμε φακούς επαφής και οι τρόποι να τα αποφύγετε:

  1. Μην κοιμάστε με αυτούς

Οι φακοί επαφής λειτουργούν σαν σφουγγάρια που μπορούν να συγκρατήσουν πολλά βακτήρια και άλλα υπολείμματα στα μάτια. Όταν κοιμάστε φορώντας τους φακούς, εμποδίζετε την κίνηση των δακρύων, με αποτέλεσμα το μάτι να μην μπορεί να απαλλαγεί από κάποια βακτήρια. Κρατώντας για ώρα τα βλέφαρά σας κλειστά, εμποδίζετε επίσης το οξυγόνο να φτάσει στον κερατοειδή.

Εάν, λοιπόν, σκοπεύετε να κοιμηθείτε ή να κλείσετε τα μάτια σας για λίγο, βγάλτε τους φακούς για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.

  1. Χρησιμοποιείστε σωστά το solution

Βάζοντας τους φακούς επαφής μέσα στο solution, εξουδετερώνετε τα βακτήρια. Όταν συμπληρώνετε διάλυμα στη θήκη, αντί να το αλλάζετε, ουσιαστικά τοποθετείτε τους φακούς σε ένα μολυσμένο περιβάλλον, που δεν τους καθαρίζει ή τους απολυμαίνει πλέον.

Χρησιμοποιήστε σωστά το solution. Βάλτε φρέσκο ​​διάλυμα σε καθαρή, στεγνή θήκη καθημερινά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει το καπάκι στο μπουκάλι κι ότι δεν το έχετε αφήσει ανοιχτό στο κομοδίνο σας.

  1. Αντικαθιστάτε τακτικά τη θήκη

Οι θήκες για τους φακούς επαφής μπορούν να κρατήσουν πολλά βακτήρια, τόσο μέσα όσο κι έξω. Εάν έχετε θήκη, αλλάξτε την κάθε μήνα.

Αφού τοποθετήσετε τους φακούς στα μάτια σας, πετάξτε το διάλυμα, ξεπλύνετε τη θήκη με το ειδικό διάλυμα, αναποδογυρίστε την κι αφήστε την πάνω σε μια χαρτοπετσέτα για να στεγνώσει στον αέρα. Μην αφήνετε το solution να παραμείνει στη θήκη, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη βακτηρίων στη θήκη.

  1. Αντικαταστήστε τους φακούς επαφής σας όπως συνιστάται

Όταν οι φακοί επαφής δεν αλλάζουν ή δεν αντικαθίστανται όπως συνιστάται, ο κίνδυνος να αναπτύξετε ερυθρότητα, φλεγμονή, θολή όραση ή λοιμώξεις είναι πολύ μεγαλύτερος. Η βλέννα και τα υπολείμματα στα δάκρυά μας μπορούν να εναποτεθούν στους φακούς. Εάν το βλέφαρό σας ανοιγοκλείνει πάνω από τους φακούς όλη μέρα, το μάτι και το βλέφαρό σας μπορεί να ερεθίζονται όλο και περισσότερο, προκαλώντας ακόμη και θηλώδη επιπεφυκίτιδα.

Οι φακοί μίας χρήσης μειώνουν τον κίνδυνο για προβλήματα που σχετίζονται με ερεθισμούς και φλεγμονές.

  1. Μην τους εκθέτετε στο νερό

Το νερό θέτει τους χρήστες φακών επαφής σε κίνδυνο να εμφανίσουν παρασιτική κερατίτιδα. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή λοίμωξη που προκαλεί έντονο πόνο, μόνιμα θολή όραση και ουλές στο μάτι. Λόγω του αυξημένου κινδύνου μόλυνσης, μην φοράτε φακούς στο κολύμπι ή στο υδρομασάζ και μην εκθέτετε ποτέ τους φακούς ή τις θήκες σας στο νερό.

Εάν είστε κολυμβητές και χρειάζεται οπωσδήποτε να κολυμπήσετε με τους φακούς σας, προτιμήστε έναν φακό μίας χρήσης που θα τον πετάξετε αμέσως μετά το κολύμπι.

  1. Κάντε μια ετήσια οφθαλμολογική εξέταση

Οι φακοί επαφής θεωρούνται ιατρική συσκευή και θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε χρόνο. Το ετήσιο ραντεβού για οφθαλμολογική εξέταση είναι απαραίτητο για να βεβαιωθείτε ότι τα μάτια σας παραμένουν υγιή.

Ο οφθαλμίατρος θα ελέγξει αν ο φακός εφαρμόζει καλά και θα βεβαιωθεί ότι ο καθημερινός χρόνος χρήσης είναι κατάλληλος για τα μάτια σας. Ακόμη, θα αναζητήσει πράγματα που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν οι φακοί και τα οποία δεν μπορείτε να αισθανθείτε – όπως για παράδειγμα αν τα μάτια σας λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο ή παράγουν αιμοφόρα αγγεία που αναπτύσσονται στον κερατοειδή χιτώνα.

Θυμηθείτε να πλένετε πάντα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, πριν χειριστείτε τους φακούς επαφής σας.