Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα και φαίνεται να θέλουν να μάθουν τα πάντα για τον κόσμο γύρω τους. Το να δίνουμε στα παιδιά την ευκαιρία να είναι περίεργα και να εξερευνούν το περιβάλλον τους είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευημερία τους. Τα παιδιά με περιέργεια είναι πιο πιθανό να μάθουν και να συγκρατήσουν πληροφορίες, να παραμείνουν δραστήρια και να τα πάνε καλά στο σχολείο.

Ορίστε λοιπόν 7 συμβουλές για να καλλιεργήσετε και να αναπτύξετε την περιέργεια των παιδιών σας.

1. Δείξτε τους τον κόσμο

Φροντίστε να ταξιδεύετε, να επισκέπτεστε μουσεία και να δείχνετε στα παιδιά σας άλλους πολιτισμούς. Όσο περισσότερα και διαφορετικά εκπαιδευτικά ερεθίσματα δέχονται, τόσο περισσότερο θα αναπτύσσεται η περιέργειά τους.

2. Περάστε χρόνο μαζί ως οικογένεια

Πηγαίνετε μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σας, μπείτε όλοι μαζί στην κουζίνα και διαβάστε βιβλία.

3. Αναρωτηθείτε δυνατά

Πείτε δυνατά κάτι σαν : «Αναρωτιέμαι γιατί τα φύλλα στα δέντρα είναι πράσινα;» και αναζητήστε μαζί με το παιδί σχετικές επιστημονικές πληροφορίες από έγκυρες διαδικτυακές πηγές.

4. Ενθαρρύνετε τα ενδιαφέροντα του παιδιού

Εάν τα παιδιά σας ενδιαφέρονται για μια δραστηριότητα, δώστε τους ευκαιρίες να ασχοληθούν με αυτή τη δραστηριότητα.

5. Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου

Χρησιμοποιήστε λέξεις όπως ποιος, τι, πότε, πού, γιατί και πώς για να διατυπώσετε ερωτήσεις που ενισχύουν την κριτική σκέψη και την περιέργεια των παιδιών.

6. Μη βιάζεστε να απαντήσετε

Όταν τα παιδιά σας έχουν μια ερώτηση, ρωτήστε πρώτα τις δικές τους σκέψεις πάνω στο θέμα προτού απαντήσετε.

7. Αφήστε τα παιδιά να παίξουν

Το μη δομημένο παιχνίδι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καλλιεργήσετε και να αναπτύξετε την περιέργεια και την αίσθηση της ανακάλυψης των παιδιών σας.

Να θυμάστε ότι…

Επιτρέποντας στα παιδιά σας να είναι περίεργα και να εξερευνούν, τους διδάσκετε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Τους δείχνετε επίσης τον κόσμο γύρω τους και τους διδάσκετε την αξία των εμπειριών. Εξερευνήστε λοιπόν με τα παιδιά σας τη φύση, βγείτε σε εξωτερικούς χώρους και μάθετε για τον κόσμο γύρω σας. Η περιέργεια θα ανοίγει πάντα πόρτες και θα οδηγεί σε νέα και συναρπαστικά μονοπάτια γεμάτα μάθηση.