Όταν κάτι μπαίνει στα μάτια σας – μια βρωμίτσα, λίγη σκόνη ή μία βλεφαρίδα – ο οργανισμός σας παράγει περισσότερα δάκρυα για να το ξεπλύνει. Αυτή την αντίδραση μπορεί να την πυροδοτήσουν ακόμη και πράγματα που είναι πολύ μικρά για να τα δούμε, όπως τα σωματίδια του καπνού ή οι χημικές ουσίες στα κρεμμύδια.

Μόλις λυθεί το πρόβλημα, τα μάτια σας θα πρέπει να σταματήσουν να δακρύζουν. Υπάρχουν, όμως, και άλλες αιτίες που μπορεί να σας κάνουν να δακρύζετε πιο συχνά.

Δείτε 6 αιτίες που δεν υποψιαζόσαστε:

Φραγμένος δακρυϊκός πόρος

Κανονικά, τα δάκρυα ρέουν έξω από τους δακρυϊκούς αδένες πάνω από το μάτι σας, απλώνονται στην επιφάνεια του βολβού του ματιού σας και παροχετεύονται σε αγωγούς στη γωνία. Αλλά αν οι αγωγοί φράξουν, τα δάκρυα συσσωρεύονται και το μάτι σας δακρύζει. Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν το πρόβλημα, όπως λοιμώξεις, τραυματισμοί, ακόμη και γήρανση.

Προβλήματα βλεφάρων

Τα βλέφαρά σας είναι σαν υαλοκαθαριστήρες. Όταν τα ανοιγοκλείνετε, απλώνουν δάκρυα στα μάτι σας και απομακρύνουν τα πλεονάζοντα. Αλλά μερικές φορές δεν λειτουργούν σωστά. Μπορεί να καμπυλωθούν προς τα μέσα και να τρίβονται στο μάτι, ένα πρόβλημα που ονομάζεται εντρόπιο. Ή να κρέμονται προς τα έξω, μία κατάσταση που ονομάζεται εκτρόπιο, οπότε τα βλέφαρα δεν μπορούν να σκουπίσουν ολόκληρο το μάτι όταν τα ανοιγοκλείνετε. Και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν δακρύρροια. Εάν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια μόνιμη λύση.

Τραυματισμός του κερατοειδούς

Η βρωμιά, η άμμος και οι φακοί επαφής μπορούν να χαράξουν το εξωτερικό του κερατοειδούς. Εάν συμβεί αυτό, το μάτι σας μπορεί να δακρύζει, να πονάει, να δείχνει κόκκινο και να είναι ευαίσθητο στο φως. ΔΑΚΡΥΡΡΟΙΑ

Ενώ αυτές οι γρατσουνιές συνήθως επουλώνονται σε μία με δύο ημέρες, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό, καθώς μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία για την πρόληψη μιας λοίμωξης.

Προβλήματα βλεφαρίδων

Είχατε ποτέ τρίχες στα φρύδια που μεγαλώνουν πεισματικά σε μια περίεργη γωνία; Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις βλεφαρίδες σας. Εάν μεγαλώσουν μέσα αντί για έξω, τρίβονται στο μάτι – μια κατάσταση που ονομάζεται τριχίαση και μπορεί να συμβεί μετά από μολύνσεις, τραυματισμούς ή άλλα προβλήματα. Για να ανακουφιστείτε από την ενόχληση και τα υπερβολικά δάκρυα, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει τη βλεφαρίδα ή να την ανακατευθύνει ώστε να δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Βλεφαρίτιδα

Αυτή η κατάσταση κάνει τα βλέφαρά σας να πρήζονται, συνήθως κοντά στις βλεφαρίδες. Τα μάτια σας μπορεί να τσούζουν και να είναι υγρά, κόκκινα, να έχετε φαγούρα και τσίμπλες. Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν βλεφαρίτιδα, όπως λοιμώξεις, ροδόχρους ακμή και αλλεργίες. Οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν, αν και η βλεφαρίτιδα συχνά έρχεται και φεύγει.

Προβλήματα με τους αδένες του Meibom

Οι μικροσκοπικοί αδένες στην άκρη του βλεφάρου σας, που ονομάζονται μεϊβομιανοί αδένες, παράγουν έλαια που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των ματιών σας. Αποτρέπουν τα μάτια σας να στεγνώσουν πολύ γρήγορα και δημιουργούν ένα «φράγμα» που συγκρατεί τα δάκρυα όπου τα χρειάζεστε. Αλλά εάν αυτοί οι αδένες φράξουν και δεν παράξουν αρκετό λάδι, το μάτι σας ερεθίζεται και δακρύζει. Οι ζεστές κομπρέσες στο μάτι είναι ένας τρόπος για να βοηθήσετε τους αδένες να λειτουργήσουν ξανά κανονικά.

Άλλες αιτίες

Άλλες αιτίες για τη δακρύρροια είναι:

Όμως, και ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν δακρύρροια, όπως η παράλυση Bell, το σύνδρομο Sjogren, οι χρόνιες λοιμώξεις του κόλπου, τα προβλήματα του θυρεοειδούς και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα και κάποιων θεραπειών, όπως η χημειοθεραπεία ή η ακτινοβολία.

Εάν τα μάτια σας δακρύζουν συχνά και δεν ξέρετε γιατί, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Η θεραπεία θα μπορούσε να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα και να δείτε ξανά καθαρά.