Σχεδόν για όλες τις γυναίκες η περιποίηση των άκρων είναι μία από τις top προτεραιότητες για την εμφάνισή μας. Ωστόσο, ακόμα και αν έχουμε κάνει το τέλειο μανικιούρ ή πεντικιούρ, η υγεία και η καλή φυσική κατάσταση των νυχιών μπορεί να απογειώσει το αποτέλεσμα και να το βοηθήσει να διατηρηθεί όμορφο για περισσότερο καιρό. Για να δούμε όμως τι μπορεί να το καταστρέψει και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε.

Το πρόβλημα: Εύθραυστα νύχια

Η λύση: Οταν σπάνε, μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης, η οποία οφείλεται στη μακροχρόνια χρήση βερνικιού νυχιών, στην έκθεση στο νερό, π.χ. το συχνό πλύσιμο των χεριών και των πιάτων, σε συνδυασμό με τις αντιμικροβιακές συνθέσεις.

Κάθε βράδυ κάνουμε μασάζ σε νύχια και πετσάκια με ένα καλής ποιότητας φυσικό έλαιο που θα βοηθήσει σημαντικά στην ενδυνάμωσή τους. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές είναι το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, το χοχόμπα, το λάδι αργκάν καθώς και το έλαιο βιταμίνης Ε.

Επίσης, το νύχι περιλαμβάνει συνήθως στη σύνθεσή του 18% νερό, όταν όμως το ποσοστό μειώνεται κάτω από το 16%, τότε αφυδατώνεται και σπάει. Γι’ αυτό πίνουμε αρκετό νερό και ενισχύουμε τη διατροφή μας με ψευδάργυρο, απαραίτητο συστατικό για την υγιή ανάπτυξη των νυχιών. Πλούσιες πηγές του είναι ο πασατέμπος και οι φακές.

Τέλος, προστατεύουμε όσο μπορούμε τα χέρια μας από το νερό φορώντας γάντια για το πλύσιμο των πιάτων και τις δουλειές του σπιτιού.

Το πρόβλημα: Νύχια που ξεφλουδίζουν ή σκίζονται

Η λύση: Για να αποκτήσουν αντοχή και να μπορούν να διατηρηθούν στο επιθυμητό μήκος κάνουμε το εξής: μία φορά την εβδομάδα κόβουμε τις άκρες των νυχιών με έναν νυχοκόπτη ή ψαλιδάκι, μία τακτική αντίστοιχη με εκείνη που ακολουθούμε προκειμένου να αφαιρέσουμε την ψαλίδα από τα μαλλιά. Ετσι απομακρύνουμε σταδιακά το αδύναμο τμήμα που ξεφλουδίζει.

Μία έως δύο φορές την εβδομάδα εφαρμόζουμε στο άκρο των νυχιών μία εξειδικευμένη σκληρυντική σύνθεση που ενισχύει τη φυσική διαδικασία κερατινοποίησης.

Επίσης, απλώνουμε ένα διαφανές βερνίκι top coat που θα συγκρατήσει τη συνοχή του νυχιού και θα το προστατεύσει από το ξεφλούδισμα.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνες, τα αδύναμα νύχια που ξεφλουδίζουν σχετίζονται με τη φτωχή πρόσληψη μαγνησίου, γι’ αυτό εμπλουτίζουμε το μενού μας με αυτό.

Το πρόβλημα: Λεπτά, μαλακά νύχια

Η λύση: Αποφεύγουμε το υπερβολικό τρίψιμο με το buffer γιατί αφαιρεί την επιφανειακή στιβάδα της πλάκας του νυχιού.

Αν είναι τόσο απαλά που λυγίζουν, σημαίνει ότι δεν προσλαμβάνουμε την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης και βιταμίνης Α, που βρίσκουμε σε πράσινα φυλλώδη, πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, η βιταμίνη D που συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου είναι απαραίτητη για δυνατά νύχια.

Ωστόσο, αν ήταν πάντα αδύναμα και μαλακά, τότε αυτό δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Παρ’ όλα αυτά ένα καλής ποιότητας τζελ-βερνίκι θα τα προστατεύει, επιτρέποντάς τους να αναπτύσσονται σε ένα ικανοποιητικό μήκος.

Το πρόβλημα: Νύχια με αποχρωματισμό ή δυσχρωμίες

Η λύση: Η πιο συχνή αιτία εντοπίζεται στη συνεχόμενη χρήση βερνικιών και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα ελαφρύ τρίψιμο με το buffer. Ωστόσο οι δυσχρωμίες μπορεί να οφείλονται σε ζημιά στη βάση του νυχιού, σε μύκητες, ή σε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Επίσης αν παρατηρούμε λευκά σημάδια ίσως να οφείλονται στην έλλειψη κάποιων μετάλλων και ιχνοστοιχείων και κυρίως ψευδαργύρου.

Τέλος, αν τα σημάδια αυτά δεν εξαλειφθούν μέσα σε διάστημα κάποιων μηνών, τότε καλό είναι να επισκεφθούμε έναν δερματολόγο.

Το πρόβλημα: Πρήξιμο στις παρωνυχίδες

Η λύση: Οι υγιείς παρωνυχίδες διατηρούν υγιές και σκληρό το νύχι, και το μανικιούρ μας δείχνει περιποιημένο. Αντίθετα, μια λάθος κομμένη ή αφυδατωμένη παρωνυχίδα μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή και στη συνέχεια να οδηγήσει σε πρήξιμο που ενίοτε συνοδεύεται από πύον και ενόχληση. Γι’ αυτό η φροντίδα και η σωστή αντιμετώπιση των παρωνυχίδων είναι πολύ σημαντική. Τι κάνουμε:

1. Ενυδατώνουμε καθημερινά τα χέρια δίνοντας έμφαση στο δέρμα γύρω από τα νύχια.

2. Κόβουμε σωστά τα νύχια μας, ώστε να μην εισχωρούν στο κρέας καθώς αναπτύσσονται.

3. Δεν τραβάμε ή κόβουμε βαθιά τα πετσάκια.

4. Οταν επισκεπτόμαστε επαγγελματία μανικιουρίστα βεβαιωνόμαστε ότι αποστειρώνει και καθαρίζει σχολαστικά τα εργαλεία που χρησιμοποιεί.

5. Φοράμε προστατευτικά γάντια όταν κάνουμε δουλειές στο σπίτι και χρησιμοποιούμε ισχυρά καθαριστικά ή χημικές ουσίες.

Το πρόβλημα: Νύχια με ραβδώσεις

Η λύση: Οι κάθετες γραμμές στην επιφάνειά τους που ξεκινούν από το άκρο και καταλήγουν στη βάση τους συνήθως οφείλεται στο πέρασμα των χρόνων, αλλά και στη συχνή χρήση ασετόν που ξηραίνει τα νύχια. Γι’ αυτό καλό είναι μετά τη χρήση του να πλένουμε καλά τα χέρια μας με κρύο νερό και στη συνέχεια να απλώνουμε μία ενυδατική. Το ίδιο ισχύει και με τα απορρυπαντικά. Τα χημικά που περιέχουν διαβρώνουν την υφή τους. Επίσης, οι ραβδώσεις μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη βιταμινών, σε έναν τραυματισμό ή στη διαταραχή του θυρεοειδούς. Γι’ αυτό καλό είναι να κάνουμε εξετάσεις αν παρατηρούμε ότι το φαινόμενο παραμένει χωρίς βελτίωση για πολύ καιρό.

Τέλος, τρίβουμε απαλά την επιφάνεια των ραβδώσεων με ένα buffer και στη συνέχεια απλώνουμε ένα primer με κερατίνη και βιταμίνες που θα λειάνει την πλάκα του νυχιού.