Ομολογουμένως, η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και φέτος, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά πολλά είναι τα μέτρα που έχουμε λάβει για να την θωρακίσουμε ενάντια στην γρίπη και το κρυολόγημα και φυσικά τον κορωνοϊό.

Για ποιους λόγους να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, φέτος είναι ίσως πιο σημαντικό να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο για τους ακόλουθους τρεις λόγους:

  1. Το εμβόλιο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τη γρίπη, που μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και επικίνδυνη για την ζωή.
  2. Οι παρενέργειες από το εμβόλιο είναι πολύ σπάνιες και τυπικά ήπιες, περιλαμβάνοντας πρωτίστως τον πόνο στο σημείο της ένεσης, τον πονοκέφαλο, τον πυρετό, την ναυτία, τους μυϊκούς πόνους και την κόπωση.
  3. Με την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού και το σύστημα υγείας ήδη να «πιέζεται», μπορείτε να προλάβετε την νοσηλεία από γρίπη ή άλλες ασθένειες.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μειωθεί ο κίνδυνος νοσηλείας και για τις δύο νόσους, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την χορήγηση των δύο εμβολίων.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τόσο τα εμβόλια κατά της γρίπης όσο και εκείνα κατά της covid-19, δεν προστατεύουν μόνο όσους τα λαμβάνουν αλλά και τους γύρω τους, καθώς μειώνεται η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα, είτε αυτό πρόκειται για τα μέλη της οικογένειας, του σχολείου ή της εργασίας.

Γιατί ποικίλλει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν και εξελίσσονται διαρκώς, γι’ αυτό χρειαζόμαστε ετήσια εμβόλια κατά της γρίπης, των οποίων η σύνθεση ποικίλλει χρόνο με τον χρόνο. Οι ειδικοί συνεργάζονται με παγκόσμιες υγειονομικές αρχές για να παρακολουθούν και να προσδιορίζουν ποια στελέχη «κυκλοφορούν».

Βάσει αυτής της επιτήρησης προτείνονται τα εμβόλια και παρασκευάζεται το αντιγριπικό εμβόλιο της τρέχουσας περιόδου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης ποικίλλει από χρόνο σε χρόνο. Αντίθετα, ο κορωνοϊός δεν έχει αλλάξει τόσο γρήγορα, παρόλο που ορισμένα νέα στελέχη, όπως η παραλλαγή Δέλτα, έχουν εμφανιστεί.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να καθορίσουν την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου.

Ένας από αυτούς είναι ο συγχρονισμός. Χρειάζονται περίπου 6 μήνες για τους κατασκευαστές εμβολίων για την παραγωγή και αποστολή του ετήσιου εμβολίου γρίπης. Μερικές φορές ένα νέο στέλεχος γρίπης μπορεί να εμφανιστεί κατά την παραγωγή του εμβολίου, πράγμα που σημαίνει ότι το ετήσιο εμβόλιο δεν θα προστατεύει το ίδιο εναντίον του.

Ακόμα και έτσι, ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτρέπει εκατομμύρια ασθένειες και επισκέψεις σε γιατρούς που σχετίζονται με τη γρίπη κάθε χρόνο.