Τα ραπανάκια μπορεί να μην είναι το πιο δημοφιλές λαχανικό, αλλά είναι ένα από τα πιο υγιεινά.

Αυτοί οι τραγανοί βολβοί με την πιπεράτη γεύση και το ρουμπινί χρώμα είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν με ορισμένες παθήσεις υγείας:

Προλαμβάνουν τον διαβήτη

Τα ραπανάκια περιέχουν χημικές ενώσεις όπως γλυκοζινολικό και ισοθειοκυανικό που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση τους ενισχύει επίσης τη φυσική παραγωγή αδιπονεκτίνης του σώματός σας. Τα υψηλότερα επίπεδα αυτής της ορμόνης μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την αντίσταση στην ινσουλίνη. Επίσης, περιέχουν συνένζυμο Q10, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην παρεμπόδιση του σχηματισμού διαβήτη.

Βοηθούν στην αποτοξίνωση

Τα ραπανάκια περιέχουν ινδόλη-3-καρβινόλη και 4-μεθυλθειο-3-βουτενυλ-ισοθειοκυανικό. Οι ενώσεις αυτές βοηθούν το ήπαρ να αποτοξινωθεί και να επουλωθεί από βλάβες και τα νεφρά να αποβάλλουν τις τοξίνες.

Υποστηρίζουν την πέψη

Ένα φλιτζάνι ραπανάκια σας δίνει 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ έχουν συνδεθεί επιπλέον με την απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερόλης.

Υποστηρίζουν την καλή λειτουργία της καρδιάς

Τα ραπανάκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα, όπως ασβέστιο και κάλιο. Μαζί αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και μειώνουν τους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις. Το ραπανάκι είναι επίσης μια καλή πηγή φυσικών νιτρικών αλάτων που βελτιώνουν τη ροή του αίματος.

Έξυπνοι τρόποι για να τα βάλετε στη διατροφή σας

Ένα φλιτζάνι ραπανάκια κομμένα σε φέτες περιέχει περίπου 12 θερμίδες και ουσιαστικά καθόλου λίπος – κάτι που τα καθιστά το τέλειο τραγανό σνακ.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας:

  • Φτιάξτε τα δικά σας τουρσιά, χρησιμοποιώντας λευκό ξύδι και μπαχαρικά
  • Προσθέστε κομμένο ραπανάκι σε μια φρέσκια σαλάτα
  • Γεμίστε ένα μπιφτέκι με μαρούλι και ραπανάκι σε φέτες
  • Προσθέστε τα σε μια πιατέλα με λαχανικά και «βουτήξτε»
  • Ψήστε τα με σκόρδο και ελαιόλαδο
  • Κάντε ένα ντιπ από ραπανάκι και κρεμμύδι, χρησιμοποιώντας ως βάση ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • Γαρνίρετε τις χοιρινές μπριζόλες με τραγανό ραπανάκι σε φέτες
  • Πιείτε το χυμό τους, αφού πρώτα σουρώσετε τον πολτό