Ο ισχυρός εγκέφαλος θέλει και… καλό φαγητό. Κι ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά τείνουν να.. «μονοπωλούν» το ενδιαφέρον, αφού πολλά είναι τα ερευνητικά δεδομένα που τα συνδέουν με την βέλτιστη γνωστική υγεία, πολλοί άνθρωποι ξεχνούν μία άλλη θρεπτική ουσία που είναι εξίσου καλή: την βιταμίνη Ε.

Πώς δρα η βιταμίνη Ε

Πολλοί είναι οι ειδικοί που την χαρακτηρίζουν ως την «βιταμίνη – πυροσβέστη». «Κάθε δευτερόλεπτο, φανταστείτε χιλιάδες «φωτιές» να ξεσπούν στην επιφάνεια των κυττάρων σας και η αφοσιωμένη δουλειά της βιταμίνης Ε είναι να τις σβήσει» εξηγούν οι ειδικοί.

«Ο εγκέφαλός σας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε αυτές επειδή περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ωμέγα-3 λιπαρών και αυτά τα λιπαρά είναι πολύ εύκολο να οξειδωθούν» επισημαίνουν.

Μάλιστα το 96% των ανθρώπων δεν καταναλώνουν αρκετές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε για να καλύπτουν τα συνιστώμενα 15 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε δεν οδηγούν μόνο στην γνωστική εξασθένιση αλλά συνδέονται επίσης και με κατάθλιψη.

Οι κορυφαίες τροφές με βιταμίνη Ε

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά για να αυξήσετε τα επίπεδά σας.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο αποτελεί superfood για τον εγκέφαλο, καθώς είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά αλλά και βιταμίνη Ε. Ένα φλιτζάνι αβοκάντο κομμένο σε φέτες μπορεί να καλύψει το 21% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Ε.

Ηλιόσποροι

Προσθέτοντας μόνο το ένα τέταρτο του φλιτζανιού ηλιόσπορους στη σαλάτα σας, προσλαμβάνετε 7,4 χιλιοστόγραμμα, καλύπτετε δηλαδή το 37% της ποσότητας που χρειάζεστε για όλη την ημέρα.

Ξηροί καρποί

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), ιδιαίτερα τα αμύγδαλα και τα φουντούκια αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Ε, με 6,8 χιλιοστόγραμμα και 4,3 χιλιοστόγραμμα, αντίστοιχα. Όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί είναι επίσης μια καλή πηγή καλών λιπαρών.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη Ε, με 1,6 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα, καλύπτετε δηλαδή το 6% της ποσότητας που χρειάζεστε ημερήσια. Προσθέτοντας ένα φλιτζάνι μπρόκολο στο επόμενο πιάτο ζυμαρικών σας βοηθά να αυξήσετε και την πρόσληψη φυτικών ινών.

Σπανάκι

Μία μερίδα σπανάκι μπορεί να καλύψει το 3% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Ε  μπορεί να χρησιμεύσει ως η τέλεια βάση για κυριολεκτικά όλα τα τρόφιμα αυτής της λίστας.

Ελαιόλαδο

Αυτή η βασική μεσογειακή διατροφή είναι γεμάτη, καθώς καλύπτει το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας. Ρίξτε μια κουταλιά της σούπας στην σαλάτα, το ψάρι ή τα αυγά σας για ένα πλούσιο γεύμα σε θρεπτικά συστατικά.