Τα πρησμένα πόδια και συγκεκριμένα οι αστράγαλοι είναι ένα κοινό πρόβλημα, που προκαλεί δυσφορία και δυσλειτουργία στην καθημερινότητα. Εμφανίζεται συχνότερα τους καλοκαιρινού μήνες, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η ζέστη ευνοούν την κατακράτηση υγρών στο σώμα.

Το πρήξιμο στους αστραγάλους συνήθως δεν αποτελεί ένδειξη για κάποιο πρόβλημα υγείας. Αλλά αν επιμένει, καθώς και αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα – όπως πόνος ή πίεση στην περιοχή του θώρακα, ζάλη, σύγχυση και δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να απευθυνθείτε έναν αγγειολόγο ώστε να διερευνηθεί η αιτία.

Οι πρησμένοι αστράγαλοι μπορεί να οφείλονται σε μία από τις ακόλουθες σοβαρές αιτίες:

#1 Υποθυρεοειδισμός

Ο αδιάγνωστος ή αρρύθμιστος υποθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει τους μύες και τις αρθρώσεις ενός ατόμου με πολλούς τρόπους, προκαλώντας πόνους, πόνους, δυσκαμψία και πρήξιμο. Μάλιστα, μια μελέτη του 2017 υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των διαταραχών του θυρεοειδούς και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει επώδυνο πρήξιμο στις αρθρώσεις.

#2 Λήψη φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο των αστραγάλων ως παρενέργεια. Τέτοια φάρμακα είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισυλληπτικά χάπια και άλλα χάπια που περιέχουν οιστρογόνα, τα χάπια τεστοστερόνης, οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου για υψηλή αρτηριακή πίεση και τα στεροειδή.

#3 Μόλυνση

Τα πρησμένα πόδια και οι αστραγάλοι μπορεί να προκληθούν από λοιμώξεις και τη συνοδό φλεγμονή. Τα άτομα με διαβητική νευροπάθεια ή άλλες νευρικές παθήσεις των ποδιών είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις των ποδιών. Οι λοιμώξεις μπορεί να προκληθούν από τραύματα όπως φουσκάλες, εγκαύματα και τσιμπήματα εντόμων.

#4 Νοσήματα του ήπατος

Η ηπατική νόσος μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια και στους αστραγάλους λόγω της μη σωστής λειτουργίας του ήπατος. Αυτό οδηγεί σε κατακράτηση νερού στα πόδια και τα πέλματά σας, προκαλώντας πρήξιμο. Η ηπατική νόσος μπορεί να προκληθεί από γενετικούς παράγοντες. Οι ιοί, το αλκοόλ και η παχυσαρκία συνδέονται επίσης με ηπατική βλάβη.

#5 Χρόνια νεφρική νόσος

Η χρόνια νεφρική νόσος αναφέρεται σε μόνιμη νεφρική βλάβη, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ένα άτομο μπορεί να μην εμφανίσει κανένα σύμπτωμα μέχρι να βρεθεί στα τελευταία στάδια της νόσου, που ονομάζεται νεφρική ανεπάρκεια. Στο στάδιο αυτό, τα νεφρά αγωνίζονται να απομακρύνουν τα απόβλητα και τα επιπλέον υγρά από το σώμα. Κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πρησμένων αστραγάλων.

#6 Λεμφοίδημα

Το λεμφοίδημα είναι ένας τύπος οιδήματος που επηρεάζει τους μαλακούς ιστούς στα χέρια ή τα πόδια, συμπεριλαμβανομένων των αστραγάλων. Οφείλεται στη συσσώρευση ενός υγρού που ονομάζεται λέμφος. Αυτό αποτελείται κυρίως από λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Το λεμφοίδημα εμφανίζεται όταν υπάρχει απόφραξη ή κάποια άλλη βλάβη στο λεμφικό σύστημα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από λοιμώξεις, καρκίνο και χειρουργική αφαίρεση των λεμφαδένων, καθώς και από ορισμένες κληρονομικές παθήσεις.

#7 Καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν η καρδιά δεν μπορεί πλέον να αντλεί αίμα τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι, καρδιακής ανεπάρκειας: αριστερή, δεξιά και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Στη δεξιά και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, υπάρχει μείωση της ροής του αίματος έξω από την καρδιά, με αποτέλεσμα το αίμα να επανέρχεται στις φλέβες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρού στους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών και των αστραγάλων. Η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει επίσης τους νεφρούς, μειώνοντας την ικανότητά τους να απομακρύνουν το αλάτι και το νερό από το σώμα. Αυτό συμβάλλει περαιτέρω στο οίδημα.

#8 Θρόμβωση

Μερικές φορές, ένας θρόμβος αίματος μπορεί να αναπτυχθεί σε μία από τις φλέβες στο χέρι ή το πόδι. Αυτό ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Η εν τω βάθει θρόμβωση εμποδίζει τη ροή του αίματος που επιστρέφει στην καρδιά, προκαλώντας τη συσσώρευσή του στο προσβεβλημένο άκρο. Μερικές φορές, το σώμα είναι σε θέση να αντισταθμίσει την απόφραξη, εκτρέποντας σταδιακά το αίμα μέσω μικρότερων γειτονικών φλεβών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι φλέβες γίνονται μεγαλύτερες και μπορούν να αποστραγγίσουν το αίμα από το άκρο. Εάν αυτές οι φλέβες δεν αυξηθούν σε μέγεθος, το άκρο μπορεί να παραμείνει πρησμένο.

#9 Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια προκαλείται από κατεστραμμένες βαλβίδες ή από ορθοστασία ή καθιστή θέση για παρατεταμένες περιόδους. Αυτό επηρεάζει το αίμα που κινείται προς την καρδιά, μέρος του οποίου «λιμνάζει» στις φλέβες που βρίσκονται στα πόδια και τα πέλματά σας, προκαλώντας πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους. Αν και η πάθηση δεν έχει σοβαρές επιπλοκές, μπορεί να είναι επώδυνη και άβολη. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αισθητές αλλαγές στο δέρμα.

#10 Εγκυμοσύνη

Το ελαφρύ πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους είναι αναμενόμενο στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς το σώμα σας συγκρατεί περισσότερο νερό και παράγει περισσότερο αίμα και σωματικά υγρά. Μπορεί να επηρεάσει, επίσης, το πρόσωπο και τα χέρια. Θα παρατηρήσετε ενδεχομένως ότι τα πόδια σας πρήζονται κυρίως το βράδυ και ειδικά μετά από πολύωρη ορθοστασία. Τα φαινόμενο μπορεί να γίνει ιδιαίτερα αισθητό από τον 5ο μήνα μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης σας.

#11 Προεκλαμψία

Αν και το ελαφρύ πρήξιμο είναι φυσιολογικό και συνήθως αβλαβές, το ξαφνικό πρήξιμο των χεριών και του προσώπου θα μπορούσε να είναι σημάδι προεκλαμψίας. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα. Συνήθως συμβαίνει μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη, καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τόσο της εγκύου όσο και του μωρού.

#12 Τραυματισμός

Οι τραυματισμοί των κάτω άκρων, όπως σπασμένα οστά, διαστρέμματα και καταπονήσεις μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο, ως αποτέλεσμα της φλεγμονής στην πληγείσα περιοχή. Το διάστρεμμα αστραγάλου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στα πόδια.