Οι περισσότεροι άνθρωποι ορίζουν την υγεία ως την απουσία ασθένειας. Ωστόσο, αυτός ο τρόπος σκέψης υποδηλώνει μια παθητική στάση, που δεν μας βοηθά να την διατηρήσουμε. Η υγεία μας χρειάζεται στην πραγματικότητα ενέργειες που θα την θωρακίσουν, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, με την διατροφή να αποτελεί μία από αυτές.

Σόγια, τσάι και λαχανικά για περισσότερα χρόνια

Για να ζήσετε πιο πολλά αλλά και καλά χρόνια, το σώμα σας πρέπει να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ της δυνατότητας να σχηματίσει νέα αιμοφόρα αγγεία (που είναι κρίσιμης σημασίας για την επούλωση τραυμάτων και την αποκατάσταση της παροχής αίματος για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων) και τη διατήρηση του ελέγχου της κυτταρικής ανάπτυξης.

Διαφορετικά, ο κίνδυνος καρκίνου και άλλων ασθενειών αυξάνεται.

Ενώ η διαδικασία διάσπασης και βλάστησης νέων αιμοφόρων αγγείων, γνωστή ως αγγειογένεση, είναι απολύτως φυσική, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση τροφοδοτώντας την ανάπτυξη ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Για να διατηρήσετε την ισορροπία, οι ειδικοί προτείνουν να στραφείτε στην σόγια, τα μαύρα σμέουρα, τις ντομάτες, το τσάι, το ρόδι, την γλυκόριζα αλλά και το τυρί. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για την προστατευτική δράση αυτών των τροφών, επισημαίνουν.

Ψάρια και φλαβονοειδή για την αναγέννηση των βλαστοκυττάρων

Τα βλαστοκύτταρα βρίσκονται σε όλο το σώμα μας, στα όργανα, στο μυελό των οστών, στους πνεύμονες, στο συκώτι και στο έντερο. Η δουλειά τους είναι να διατηρούν, να επισκευάζουν και να αναγεννούν τους ιστούς μας και αυτό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή τους.

Μία από τις πιο ισχυρές αναγεννητικές τροφές είναι τα λιπαρά ψάρια, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα μάλιστα, με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ μια διατροφή πλούσια σε ιχθυέλαιο αυξάνει την παραγωγή βλαστοκυττάρων που συνδέονται με την καλύτερη κυκλοφορία στους μύες που στερούνται οξυγόνου.

Άλλα τρόφιμα που διεγείρουν την αναγέννηση περιλαμβάνουν μαύρη σοκολάτα πλούσια σε φλαβονοειδή, μαύρο τσάι, κόκκινο κρασί, μάνγκο και ελαιόλαδο.

Αντιοξειδωτικά για την προστασία του DNA

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, το DNA μας μπορεί να καταστραφεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως οι ελεύθερες ρίζες ή από τη φυσική διαδικασία της γήρανσης.

Τα καλά νέα είναι ότι «ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προτρέψουν το DNA να διορθωθεί, ενώ ορισμένα τρόφιμα ενεργοποιούν χρήσιμα γονίδια και απενεργοποιούν τα επιβλαβή» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι τροφές που υποστηρίζουν την επισκευή του και συμβάλλουν στην αργή γήρανση των κυττάρων είναι εκείνες που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως βιταμίνες A, C, D, E, βήτα-καροτίνη, λυκοπένιο, λουτεΐνη και σελήνιο.

Αυτές περιλαμβάνουν το σπανάκι, το λάχανο και άλλα φυλλώδη λαχανικά, τα καρότα, το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, τα μούρα, τις κόκκινες πιπεριές, τις φακές, τα φασόλια, τα αυγά, τις σαρδέλες, τα αμύγδαλα, τον λιναρόσπορο και μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς.

Αντιφλεγμονώδεις τροφές για ισχυρή άμυνα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανοσολογική απόκριση είναι αδύναμη και δεν μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις. Σε άλλες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα εκδηλώνει χρόνια «υπερένταση», προκαλώντας φλεγμονή και, συχνά, καταστρέφοντας τον υγιή ιστό.

Η τακτική κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να ενισχύσει ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας σας να παραμείνετε υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για να ενισχύσετε την άμυνα του ανοσοποιητικού σας, επιλέξτε τροφές όπως ελαιόλαδο, χυμό cranberry, μπρόκολο, μαύρα σμέουρα, καρύδια, ρίζα γλυκόριζας, βατόμουρα και πιπεριές τσίλι.

Τρόφιμα για ενισχυμένο μικροβίωμα

Ένας ακόμη καλός τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας είναι να φροντίσετε την υγεία του εντέρου. Τα ευεργετικά βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία στο έντερό μας, γνωστά ως μικροβίωμα, παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Για να το βελτιώσουμε είναι σημαντικό να προσθέτουμε τρόφιμα που υποστηρίζουν το μικροβίωμα στη διατροφή μας καθώς και να αφαιρούμε τρόφιμα που διαταράσσουν την ισορροπία ενός υγιούς μικροβιώματος, όπως τα επεξεργασμένα σάκχαρα.

Μεταξύ των καλύτερων ροφημάτων για μια υγιή ισορροπία είναι το το μαύρο και το πράσινο τσάι, τα οποία «μπορούν να αυξήσουν τα καλά βακτήρια και να μειώσουν τα επιβλαβή βακτήρια» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Άλλες τροφές που ωφελούν το έντερό σας: ακτινίδια, μαύρη σοκολάτα, ξινολάχανο, το γιαούρτι και το κεφίρ.