Πριν από λίγα χρόνια, ο όρος «αντιγήρανση» αποκηρύχθηκε από κάμποσους τίτλους περιοδικών και εταιρείες μάρκετινγκ, ωστόσο η επιθυμία μας για τη διατήρηση της νεανικής και λαμπερής εμφάνισης παρέμενε δεδομένη. Γι’ αυτό δεν σταματήσαμε ποτέ να αναζητούμε λύσεις προκειμένου να καταστήσουμε εφικτό αυτόν τον στόχο. Παρ’ όλα αυτά δεν αποκηρύσσουμε το πέρασμα του χρόνου, ούτε έχουμε ουτοπικές προσδοκίες από την περιποίησή μας. Αντίθετα, συμφιλιωνόμαστε με την ηλικία μας όποια κι αν είναι αυτή και μεγαλώνουμε όμορφα και με σεβασμό απέναντι σε εμάς τις ίδιες. Οι παρακάτω συμβουλές ομορφιάς προσφέρουν αυτό ακριβώς, πάντα υπό το πρίσμα του ρεαλισμού.

Δέρμα

Κατά μέσο όρο, μετά τα 25 έτη αρχίζουν να διακρίνονται τα πρώτα σημάδια γήρανσης στην επιδερμίδα. Ωστόσο, οι παρακάτω συμβουλές είναι αλάνθαστες, προκειμένου να αποτρέψουμε την πρόωρη γήρανση:

– Καθαρισμός

Είναι απαραίτητος να απομακρύνουμε τους ρύπους, τις τοξίνες, το μέικ απ, το περιττό σμήγμα και τα βακτήρια που συγκεντρώνονται καθημερινά στην επιφάνεια της επιδερμίδας και δημιουργούν φθορές.

– Απολέπιση

Μία φορά με δύο φορές την εβδομάδα κάνουμε ήπια απολέπιση. Η διαδικασία αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα που επικάθονται στην ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας, μπλοκάρουν τους πόρους και μειώνουν την αντανάκλαση του φωτός, κάνοντας την όψη μας θαμπή και κουρασμένη. Επιπλέον, βοηθάμε τα θρεπτικά συστατικά να διεισδύσουν και να δράσουν καλύτερα στα κύτταρα των βαθύτερων στιβάδων.

Extra tip: Αν έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα, επιλέγουμε μία μάσκα για βαθύ καθαρισμό με άργιλο ή ενεργό άνθρακα που έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα χωρίς να την ερεθίζουν.

– Ορός

Ιδανικός για κάθε τύπο επιδερμίδας, προσφέρει σε βάθος απαραίτητα ενεργά συστατικά για τη διατήρηση μιας νεανικής φρεσκάδας. Τέτοια είναι για παράδειγμα η βιταμίνη C, το υαλουρονικό οξύ, Ω-λιπαρά οξέα, Βιταμίνη E και πολυφαινόλες. Ο ορός είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός όταν εφαρμόζεται μετά τον καθαρισμό. Κι αυτό γιατί τότε απορροφά καλύτερα όλα αυτά τα ευεργετικά στοιχεία χαρίζοντάς μας αμέσως φυσική λάμψη. Απλώνεται με τις παλάμες ταμποναριστά σε όλο το πρόσωπο και τον λαιμό.

– Ενυδάτωση και επιδιόρθωση

Η διατήρηση και η αναπλήρωση της υγρασίας των κυττάρων είναι πολύ σημαντική για να καθυστερήσουμε τις ρυτίδες και τη χαλάρωση. Ετσι μετά τον ορό, εφαρμόζουμε μία ενυδατική σύνθεση που ανταποκρίνεται στον τύπο μας. Για να διατηρήσουμε τη σφριγηλότητά της και να καταπολεμήσουμε τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες χρησιμοποιούμε μία σύνθεση με ρετινόλη. Σύμφωνα με την ομόφωνη γνώμη των δερματολόγων, πρόκειται για τον κορυφαίο παράγοντα που διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, μειώνοντας παράλληλα τις λεπτές γραμμές και τις δυσχρωμίες. Επιπλέον αυξάνει συνολικά τη λάμψη και τη φρέσκια όψη της επιδερμίδας.

– Προστασία

Το Α και το Ω της αντιγήρανσης είναι το αξιόπιστο αντηλιακό προσώπου καθώς οι βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία επιταχύνουν ραγδαία την πρόωρη γήρανση όπως και άλλες, σοβαρές παθήσεις του δέρματος. Γι’ αυτό βεβαιωνόμαστε πως το τελευταίο βήμα της πρωινής μας περιποίησης όλον τον χρόνο είναι το αντηλιακό ευρέος φάσματος με ενεργά δερματολογικά συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ και η νιασιναμίδη, τα οποία δρουν ενάντια στα ήδη υπάρχοντα σημάδια της φωτογήρανσης.

Μάτια

Η επιδερμίδα στη συγκεκριμένη περιοχή του προσώπου είναι 40% πιο λεπτή σε σχέση με την υπόλοιπη, γι’ αυτό εκεί συνήθως εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια γήρανσης. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με μελέτες, από τις καθημερινές επαναλαμβανόμενες μικροκινήσεις που κάνουν τα μάτια αλλά και από τη μακροχρόνια έκθεσή τους στο blue light προκαλούνται επιπλέον φθορές, οι οποίες μειώνουν τα φυσικά επίπεδα κολλαγόνου και αυξάνουν τους ερεθισμούς. Η καλύτερη κούρα επανόρθωσης είναι ο ύπνος. Αρα φροντίζουμε να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες καθημερινά. Στο κομμάτι της περιποίησης, το βράδυ μετά τον καθαρισμό και πριν από τον ορό και την κρέμα προσώπου απλώνουμε στην περιοχή μία ειδικά μελετημένη σύνθεση ματιών που προάγει την παραγωγή φρέσκων νέων κυττάρων και κολλαγόνου ενώ βελτιώνει την ελαστικότητα για πιο σφριγηλή αίσθηση στην περιοχή.

Χείλη

Εκτός από τις τάσεις αφυδάτωσης, το ξεφλούδισμα, το τράβηγμα ή και το σκάσιμο, παρουσιάζουν και ρυτίδες στο περίγραμμά τους και κυρίως στη γραμμή του άνω χείλους. Ιδίως όσοι είναι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς σε αυτού του είδους τις ρυτίδες.

Η λύση για την απλή ενυδάτωσή τους είναι φυσικά το λιπ μπαλμ. Ωστόσο για μία εντατική αντιγηραντική φροντίδα χρειάζεται μία εξειδικευμένη σύνθεση με βιταμίνη Ε, υαλουρονικό οξύ, σιλυμαρίνη και αλλαντοΐνη. Συστατικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, προλαμβάνουν τα σημάδια γήρανσης, καταπραΰνουν τους ερεθισμούς και επαναπυκνώνουν τα χείλη. Επιπλέον σημαντικά στοιχεία είναι και τα minerals (μέταλλα και ιχνοστοιχεία) για ενδυνάμωση. Τέλος, το SPF είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την προστασία τους από την πρόωρη γήρανση.

Λαιμός

Ενώ το πρόσωπο μπορεί να φαίνεται φρέσκο και νεανικό, ο λαιμός και το ντεκολτέ προσθέτουν επιπλέον χρόνια, αποτέλεσμα της παραμελημένης φροντίδας. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε την περιποίησή της. Ετσι εμπλουτίζουμε τη καθημερινή μας ρουτίνα φροντίδας με μία ειδικά μελετημένη σύνθεση στην οποία πρωταγωνιστεί ένα αντιγηραντικό σύμπλοκο από υαλουρονικό οξύ, πεπτίδια αναδόμησης αλλά και διεγερτικούς παράγοντες που ενεργοποιούν τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης. Επίσης, η μεσοθεραπεία με roller που μπορούμε να κάνουμε και στο σπίτι είναι μια πολύ καλή επιλογή κυρίως για τον χειμώνα. Τέλος, το πρωί δεν ξεχνάμε να απλώνουμε το αντηλιακό μας και στην περιοχή του λαιμού.

Μαλλιά

Οπως και το υπόλοιπο δέρμα έτσι και το τριχωτό επηρεάζεται με την πάροδο των χρόνων παρουσιάζοντας ξηρότητα. Παράλληλα η ποιότητα της τρίχας εξασθενεί χάνοντας τη λάμψη της, την ελαστικότητα, τη δύναμη και τον όγκο της, με αποτέλεσμα να σπάει και να φριζάρει.

Τι κάνουμε:

– Επιλέγουμε συνθέσεις καθαρισμού και περιποίησης με αντιγηραντικά συστατικά όπως βιοτίνη, αργινίνη, υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα που αναζωογονούν τόσο το τριχωτό όσο και τα μαλλιά και αποτρέπουν το σπάσιμο.

– Μία φορά τον μήνα, κάνουμε αποτοξίνωση στο τριχωτό με ένα καθαριστικό για βαθύ καθαρισμό.

– Απλώνουμε καθημερινά ένα σέρουμ ή ένα leave in conditioner για να τα διατηρούμε ενυδατωμένα, λαμπερά και χωρίς φριζάρισμα.

– Πριν από το πιστολάκι ή κάποιο θερμαινόμενο εργαλείο στάιλινγκ χρησιμοποιούμε μία θερμοπροστατευτική σύνθεση.

Χέρια & νύχια

Το πρωταρχικό χαρακτηριστικό που προδίδει την ηλικία των χεριών μας είναι κυρίως οι κηλίδες και τα νύχια με ραβδώσεις και σημάδια αφυδάτωσης. Οι δερματολόγοι τονίζουν ότι οι πανάδες εξαλείφονται ευκολότερα όταν είναι σε αρχικό στάδιο. Στην περίπτωση αυτή, οι κρέμες χεριών με λευκαντικά συστατικά και αντηλιακά φίλτρα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Στα νύχια εφαρμόζουμε καθημερινά μία θρεπτική κρέμα με αμινοξέα, λιπίδια και βιταμίνες που θα δημιουργήσει τη βάση υγείας από τη ρίζα προς το άκρο τους. Για να καταπολεμήσουμε τις ραβδώσεις χρησιμοποιούμε μία ειδικά μελετημένη σύνθεση που δημιουργεί ένα προστατευτικό πλέγμα στην επιφάνειά τους και παράλληλα καλύπτει τις ανωμαλίες χαρίζοντας λείανση.