Η αυτοπεποίθηση, η εμπιστοσύνη στις δεξιότητες, τις ιδιότητες και τις ικανότητές σας, δεν είναι μόνο σημαντική για την υγεία και την ευημερία σας αλλά μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπο που σας αντιλαμβάνονται οι γύρω σας, καθώς τα άτομα με αυτοπεποίθηση τείνουν να θεωρούνται πιο ικανά και έμπιστα.

Κι ενώ μπορεί γενικά να έχετε αυτοπεποίθηση, μπορεί να υπάρξουν κάποιες μέρες ή καταστάσεις που μπορεί να νιώθετε πιο ανασφαλείς, να είστε αγχωμένοι ή ακόμα και η αυτοεκτίμησή σας να είναι χαμηλή. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποπνέετε αυτοπεποίθηση σε οποιαδήποτε κατάσταση, ακόμα και όταν μπορεί να μην το νιώθετε 100%.

Και, όπως λέει το παλιό ρητό, μερικές φορές πρέπει απλώς να το προσποιηθείς μέχρι να το νιώσεις ή ακόμα πιο απλά «fake it until you make it».

Αυτοπεποίθηση VS έντασης

Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση τείνουν να φαίνονται χαλαροί και άνετοι ακόμα και σε καταστάσεις υψηλής πίεσης. Το να εκπέμπεις αυτοπεποίθηση συχνά περιλαμβάνει την εύρεση ενός τρόπου αντιμετώπισης των συναισθημάτων του άγχους.

Μερικά πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε τη νευρικότητά σας σε αυτές τις στιγμές:

  • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν σας βλέπουν όπως βλέπετε τον εαυτό σας. Μπορεί να αισθάνεστε νευρικοί από μέσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι άνθρωποι μπορούν να δουν αυτό το άγχος. Οι άνθρωποι έχουν άλλα πράγματα να σκεφτούν, συμπεριλαμβανομένων των δικών τους ανησυχιών, οπότε να θυμάστε ότι δεν εστιάζουν σε εσάς όσο νομίζετε.
  • Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι βαθιές συνειδητές αναπνοές μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για την ανακούφιση των συναισθημάτων του άγχους σε στρεσογόνες στιγμές.
  • Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας. Να θυμάστε ότι είναι καλό να είστε νευρικοί και όλοι αισθάνονται αβέβαιοι και ανήσυχοι μερικές φορές. Αυτά τα συναισθήματα δεν ελέγχουν το αποτέλεσμα. Αντί να κρίνετε τα συναισθήματά σας ή να προσπαθείτε να τα αποφύγετε, αποδεχτείτε τα και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι τα συναισθήματά σας δεν αντανακλούν απαραίτητα την πραγματικότητα.

Η γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματος που αποπνέει αυτοπεποίθηση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ασφαλείς και ικανοί. Για να νιώσετε περισσότερο υπό έλεγχο μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Σταθείτε με τα πόδια σας σταθερά στο έδαφος.
  • Αποφύγετε την υπερκινητικότητα, όπως το διαρκές κούνημα του ποδιού.
  • Διατηρήστε την οπτική επαφή με όσους μιλάτε.
  • Καθρεφτίστε την γλώσσα του σώματος άλλων ανθρώπων.

Η εξάσκηση αυτών των θέσεων του σώματος και των σημάτων εκ των προτέρων μπορεί να βοηθήσει. Αναζητήστε ευκαιρίες για να βάλετε τη γλώσσα του σώματός σας να λειτουργήσει και δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε ως αποτέλεσμα.