Οι πιο απλές και αποτελεσματικές μάσκες ομορφιάς που θρέφουν και προστατεύουν την επιδερμίδα από το κρύο και την ξηρότητα. Έξτρα πλεονέκτημά τους; Φτιάχνονται στα γρήγορα, αφού χρειάζονται ελάχιστα υλικά.

Για το ξηρό δέρμα

Mάσκα θρέψης με αβοκάντο

Υλικά

1 ώριμο αβοκάντο

2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Λιώνουμε το αβοκάντο με ένα πιρούνι (αν δεν είναι αρκετά ώριμο και δεν λιώνει εύκολα, το πολτοποιούμε στο μπλέντερ). Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος πολτός και εφαρμόζουμε σε καθαρό πρόσωπο. Περιμένουμε περίπου 20΄ και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Προαιρετικά, τονώνουμε το δέρμα μας με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με ροδόνερο, που έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Info

Το αβοκάντο θεωρείται υπερτροφή και για το δέρμα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη E, ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολύτιμα καροτενοειδή. Χάρη σε αυτά τα σημαντικά συστατικά, ενυδατώνει, επουλώνει και θρέφει σε βάθος το δέρμα.

Για την άτονη, θαμπή επιδερμίδα

Μάσκα με σοκολάτα

Υλικά

1 κουταλιά λιωμένη μαύρη σοκολάτα (με περιεκτικότητα 70% κακάο)

1 κουταλιά γιαούρτι (ιδανικά πλήρες)

1 κουταλιά μέλι

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά. Αν το μείγμα μας προέκυψε πολύ ρευστό, προσθέτουμε τόσο μέλι όσο χρειάζεται για να αποκτήσει την κατάλληλη πυκνότητα ώστε να σταθεί σε πρόσωπο και λαιμό. Ανακατεύουμε καλά και έπειτα εφαρμόζουμε. Περιμένουμε περίπου 15΄ και στη συνέχεια ξεπλένουμε πολύ καλά με χλιαρό νερό. Το δέρμα θα αναζωογονηθεί και θα ενυδατωθεί σε βάθος.

Info

H σοκολάτα, και κυρίως η μαύρη, εκτός από απολαυστική λιχουδιά, με οφέλη υγείας, είναι και τροφή που συμβάλλει στην πρόληψη των ρυτίδων. Ο λόγος είναι η πλούσια ποσότητα φλαβονοειδών που περιέχει, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Για την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα

Μάσκα με γιαούρτι

Υλικά

2 κουταλιές πρόβειο γιαούρτι με πέτσα

2 κουταλιές βρόμη

2 κουταλιές ξερό χαμομήλι

Εκτέλεση

Βάζουμε τη βρόμη και το χαμομήλι στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Αναμειγνύουμε τη σκόνη με το γιαούρτι. Απλώνουμε τη μάσκα σε καθαρό δέρμα και αφού στεγνώσει την αφαιρούμε με έναν δίσκο ντεμακιγιάζ και χλιαρό νερό. Η μάσκα θα παρασύρει τα νεκρά κύτταρα, τη σκόνη και το σμήγμα και το πρόσωπο θα λάμπει από υγεία.

Ιnfo

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε γαλακτικό οξύ, το οποίο έχει την ιδιότητα να απολεπίζει χωρίς να ερεθίζει το δέρμα. Η βρόμη περιέχει αμινοξέα που βοηθούν στην ενυδάτωση και την άμυνα του δέρματος. Το χαμομήλι καταπραΰνει τους ερεθισμούς.

Για το μεικτό δέρμα

Μάσκα με μπανάνα

Υλικά

1 ώριμη μπανάνα

1 κουταλιά μέλι

Εκτέλεση

Λιώνουμε την μπανάνα και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το απλώνουμε σε καθαρό πρόσωπο και λαιμό. Αφήνουμε να δράσει περίπου 20΄ και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Αμέσως θα διαπιστώσουμε ότι το δέρμα μας έγινε απαλό και λαμπερό.

Ιnfo

Η μπανάνα περιέχει βιταμίνες C και Β6, που διατηρούν το δέρμα ελαστικό και υγιές και αποτρέπουν το ξεφλούδισμα. Επίσης, περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά και μαγγάνιο, που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Για το αφυδατωμένο, ξεφλουδισμένο δέρμα

Μάσκα με μέλι

Υλικά

2 κουταλιές μέλι

3-4 κουταλιές φρέσκο γάλα

Εκτέλεση

Η πιο απλή αλλά και αποτελεσματική μάσκα που καταπολεμά άμεσα την ξηρότητα. Ανακατεύουμε τα υλικά μας μέχρι να αποκτήσουν ομοιογένεια. Αν το μείγμα μας είναι πολύ ρευστό, προσθέτουμε έξτρα μέλι. Εφαρμόζουμε τη μάσκα σε καθαρό, πάντα, δέρμα και την αφήνουμε για 20΄. Έπειτα, ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό. Προσοχή: Αποφεύγουμε το πολύ ζεστό νερό, γιατί καταστρέφει το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να χάνει την υγρασία και την ελαστικότητά της.

Ιnfo

Το μέλι είναι ένα από τα καλύτερα ενυδατικά συστατικά για το ξηρό δέρμα και τα φριζαρισμένα μαλλιά. Επίσης, έχει αντιμικροβιακές και ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες.

Για το ώριμο δέρμα

Μάσκα με αυγό

Υλικά

1 ασπράδι αυγού

1 κουταλιά ελαιόλαδο

2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λιβανιού

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα συστατικά και απλώνουμε το μείγμα στο πρόσωπο ώσπου να στεγνώσει. Ξεπλένουμε με ζεστό νερό και λίγο βαμβάκι.

Info

Το αυγό, και ιδίως το ασπράδι, έχει τονωτικές και συσφιγκτικές ιδιότητες για το δέρμα. Το αιθέριο έλαιο λιβανιού είναι το αγαπημένο έλαιο της ώριμης επιδερμίδας, μιας και προσφέρει ισχυρή αντιρυτιδική, αναπλαστική και συσφιγκτική δράση.