Φτιαγμένη από σπόρους του κακαόδεντρου, η μαύρη σοκολάτα είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών ενώ μελέτες επισημαίνουν ότι μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την υγεία σας, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ιδιαίτερα θρεπτική η μαύρη σοκολάτα

Μια μπάρα μαύρης σοκολάτας 100 γραμμαρίων με 70–85% κακάο περιέχει:

  • 11 γραμμάρια φυτικών ινών.
  • Καλύπτει το 67% της ημερήσιας ανάγκης σε σίδηρο.
  • Καλύπτει το 58% της ημερήσιας ανάγκης σε μαγνήσιο.
  • Καλύπτει το 89% της ημερήσιας ανάγκης σε χαλκό.
  • Καλύπτει το 98% της ημερήσιας ανάγκης σε μαγγάνιο.

Επιπλέον, έχει άφθονο κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Φυσικά, τα 100 γραμμάρια είναι μια αρκετά μεγάλη ποσότητα και όχι κάτι που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνοδεύονται επίσης από 600 θερμίδες και μέτριες ποσότητες ζάχαρης.

Για το λόγο αυτό, η μαύρη σοκολάτα καταναλώνεται καλύτερα με μέτρο.

Πηγή αντιοξειδωτικών

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με οργανικές ενώσεις που είναι βιολογικά ενεργές και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες.

Μάλιστα σύμφωνα με μελέτη το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είχαν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, περισσότερες πολυφαινόλες και φλαβανόλες από οποιαδήποτε άλλα φρούτα που δοκιμάστηκαν, τα οποία περιελάμβαναν τα βατόμουρα και τα μούρα acai.

Μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Οι φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να διεγείρουν το ενδοθήλιο, την επένδυση των αρτηριών, για να παράγει μονοξείδιο του αζώτου. Μία από τις λειτουργίες του αζώτου είναι να στέλνει σήματα στις αρτηρίες για χαλάρωση, γεγονός που μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος και ως εκ τούτου μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Πολλές ελεγχόμενες μελέτες δείχνουν ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, αν και οι επιδράσεις είναι συνήθως ήπιες.