Το Skinmunity, μια λέξη που επινοήθηκε από τη δερματολόγο Dr Uliana Gout, έχει να κάνει με τη θεραπεία της επιδερμίδας μας και την ενίσχυση της άμυνάς της.

Η επιδερμίδα μας λειτουργεί ως φίλτρο. Το ανώτερο εξωτερικό στρώμα (ή κεράτινη στιβάδα) είναι σαν ένας τοίχος από τούβλα που αποτελείται από κύτταρα του δέρματος που συγκρατούνται μεταξύ τους από λιπίδια (όπως λιπαρά οξέα και ceramides) τα οποία μοιάζουν με κονίαμα. Το φίλτρο αυτό (γνωστό και ως δερματικός φραγμός) διατηρεί τα καλά πράγματα – όπως την υγρασία – μέσα και τα κακά πράγματα – όπως τη ρύπανση, τις τοξίνες και τα παθογόνα – έξω. Το δέρμα μας έχει επίσης έναν όξινο μανδύα σε ακριβές pH που βοηθά στον έλεγχο της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων και ιών και βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να εκμηδενίσουν την ισορροπία του pH και να καταστήσουν τους δεσμούς μεταξύ των κυττάρων μας λιγότερο ανθεκτικούς, αποδυναμώνοντας την άμυνα της επιδερμίδας μας, καθιστώντας την πιο επιρρεπή σε ερεθισμούς, μολύνσεις και άλλες δερματικές παθήσεις.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η ρύπανση, το υπερβολικό πλύσιμο, τα σκληρά συστατικά, τα scrub, οι μάσκες καθαρισμού και το ψυχολογικό στρες, είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν τον λεγόμενο δερματικό φραγμό.

Ρουτίνα περιποίησης 3 βημάτων για την τόνωση της επιδερμίδας

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε την άμυνα της επιδερμίδας μας; Ακολουθείστε αυτή την ρουτίνα περιποίησης 3 βημάτων:

Βήμα 1: «Επενδύστε» στα αντιοξειδωτικά

Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία που προκαλείται στο δέρμα όταν πολλαπλασιάζονται οι ελεύθερες ρίζες – κακά μόρια για το δέρμα που βρίσκονται στις τοξίνες – σε βάρος των αντιοξειδωτικών – καλά μόρια στο δέρμα που το διατηρούν υγιές – είναι ανεπαρκή. Εισάγοντας επιπλέον αντιοξειδωτικά στην επιδερμίδα σας μπορείτε να την βοηθήσετε να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στις ελεύθερες ρίζες. Οι τροφές και τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν βιταμίνη C και βιταμίνη Β3 (γνωστή και ως νιασιναμίδη) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Βήμα 2: Ενισχύστε τη λειτουργία του δερματικού φραγμού

Το μικροβίωμα – το δίκτυο των καλών βακτηρίων που ζει στο πρόσωπό μας – παίζει ζωτικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει επίσης τη δυνατότητα να βελτιώσει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε το δέρμα μας. Για να καλλιεργήσετε το μικροβίωμα στην επιδερμίδα σας, αναζητήστε τροφές και προϊόντα περιποίησης με πρεβιοτικά, προβιοτικά και ποσοβιοτικά, τα οποία τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια οδηγώντας σε πιο ήρεμο, δυνατό και υγιέστερο δέρμα.

Βήμα 3: Αυξήστε την ενυδάτωση

Το υαλουρονικό οξύ εμποδίζει το δέρμα να γίνει ξηρό κι ευαίσθητο. Και ξέρετε τι λένε… Ενυδατωμένο δέρμα ίσον χαρούμενο δέρμα. Επομένως, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη φροντίστε να προμηθευτείτε μια καλή ενυδατική κρέμα για το πρόσωπο με αυτό το συστατικό. Εάν έχετε ήδη μια κρέμα που αγαπάτε, χρησιμοποιήστε ένα serum με υαλουρονικό, ακριβώς πριν την ενυδάτωση. Εάν χρειάζεστε μια επιπλέον δόση ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, πάρτε ένα face mist και ψεκάστε όποτε αισθάνεστε ότι το έχετε ανάγκη.