Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι το κάθισμα είναι το νέο κάπνισμα και ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Κι ενώ οι ασκήσεις υψηλής έντασης είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, αυτό δεν σημαίνει ότι και το old-fashioned περπάτημα δεν μπορεί να κάνει «θαύματα» για την καρδιά σας.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί το περπάτημα έχει παρόμοιο αντίκτυπο με το τρέξιμο, αφού συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του διαβήτη και της στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

Περπάτημα & τρέξιμο στο μικροσκόπιο

Το τρέξιμο και το περπάτημα είναι πολύ σημαντικά για την καρδιαγγειακή υγεία για πολλούς λόγους, μας λένε οι ειδικοί.

Παρέχουν σωματική άσκηση που θα βοηθούσε στην καύση θερμίδων, στην καρδιαγγειακή και μυϊκή τόνωση, στη βελτίωση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην αύξηση της απελευθέρωσης ενδορφίνης παρέχοντας θετική εσωτερική ρύθμιση, στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Έτσι, τόσο το περπάτημα όσο και το τρέξιμο μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς. Απλά, όπως μας λένε οι ειδικοί, με το τρέξιμο θα φτάσετε τους στόχους σας πιο γρήγορα. \

Αυτήν τη στιγμή, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά στους ενήλικες να λαμβάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα (όπως περπάτημα) ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης άσκησης (όπως τρέξιμο ή HIIT) ή κάποιο συνδυασμό.

Γιατί «κερδίζει» το περπάτημα

Το περπάτημα έχει πολλά πλεονεκτήματα. Μπορεί να είναι ευκολότερο να ενταχθεί στην καθημερινή ρουτίνα ενός ατόμου. Δεν απαιτεί ειδικά παπούτσια και μπορεί να γίνει και από εκείνους των οποίων οι αρθρώσεις μπορεί να επιδεινωθούν πολύ από το τρέξιμο ή από εκείνους που έχουν καρδιακά συμπτώματα ή το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης αποκλείει το τρέξιμο.

Ίσως το καλύτερο πράγμα με το περπάτημα, ωστόσο, είναι ότι μπορεί να γίνει πραγματικά οπουδήποτε.

Ενώ μπορείτε να βγείτε έξω για μεγάλες βόλτες, μπορείτε επίσης απλά να περπατάτε στο διάδρομό σας, γύρω από το σαλόνι σας όσο κάνετε δουλειές ή και στην γειτονιά σας.

Επίσης, ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το περπάτημα με χαμηλότερη ένταση είναι μια πιο βιώσιμη επιλογή που μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς ενώ το τρέξιμο συμβάλλει στην συνολική απώλεια βάρους.