Κάθε φορά με την αλλαγή του χρόνου αυθόρμητες σκέψεις για τους μήνες που αφήνουμε πίσω περνούν από το μυαλό μας. Αυτόν τον σύντομο απολογισμό έρχονται να διακόψουν ο κρότος και η λάμψη του πρώτου βεγγαλικού. Πλατιά χαμόγελα, εύθυμη μουσική και η προσωπική μας ευχή αυτός ο χρόνος να είναι το ίδιο φωτεινός. «Καλή χρονιά με υγεία!» η πρώτη φράση-ευχή που χαρίζουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα και σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Plos One, ο επικρατέστερος στόχος των ανθρώπων για κάθε νέα χρονιά.

Απογοητευτικά τα νούμερα

Οι στόχοι που θέτουμε για τη νέα χρονιά, γνωστοί και με τον δημοφιλέστερο όρο «New Year’s Resolutions», έχουν καταγραφεί στη συλλογική ψυχή, το σύνολο του ανθρώπινου νου – συνειδητού και ασυνείδητου – ως ένα απαραίτητο βήμα προς μια καλύτερη χρονιά.

Θα κόψετε το κάπνισμα, θα αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στα αγαπημένα σας πρόσωπα, θα πηγαίνετε τέσσερις φορές την εβδομάδα γυμναστήριο, δεν θα παραγγέλνετε τόσο συχνά απ’ έξω.

Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους στόχους που βάζουμε για τη νέα χρονιά. Μοιραία όμως, όπως αποκαλύπτουν ερευνητές, μέχρι τον Φεβρουάριο σχεδόν οι μισοί στόχοι έχουν ήδη… ναυαγήσει.

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της νέας χρονιάς, το 77% των ατόμων είχαν παραμείνει πιστοί στους στόχους τους, με το ποσοστό αυτό να «πέφτει» στο 55% μετά τον πρώτο μήνα, στο 43% μετά από τρεις μήνες και τελικά στο 40% μετά από έξι.

Μάλιστα, μόνο το 19% των ανθρώπων φαίνεται να συνεχίζει την προσπάθεια για τουλάχιστον δύο χρόνια, αφού θέσει τους στόχους. Οι πιο δημοφιλείς στόχοι αφορούσαν τη σωματική υγεία, την απώλεια βάρους και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.

Η επιστήμη μάς δίνει τα φώτα της

Για να καταφέρετε φέτος να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους που δεν θα αμελήσετε οι ερευνητές προτείνουν να εστιάσετε σε συμπεριφορές και αποφάσεις που «προσθέτουν». Και τι εννοούν με αυτό; Οτι τα άτομα που έθεσαν στόχους που πρόσθεταν νέες συμπεριφορές, αντί να αφαιρούν, είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να προσπαθούν για έναν χρόνο.

Πρόκειται, όπως εξηγούν, για μια μικρή επαναδιατύπωση που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ορίζετε τον στόχο σας εξαρχής. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε τη φράση «θα σταματήσω ή θα αποφύγω» με το «θα αρχίσω να…».

Αυτή η φαινομενικά απλή επαναδιατύπωση μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, βοηθώντας σας να κατακτήσετε τους στόχους σας, με αλλαγές στη συμπεριφορά σας που θα διαρκέσουν.

Μπορεί να μην είναι δυνατό να μεταμορφώσετε τη ζωή σας από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά η μελέτη δείχνει ότι η δέσμευση, που μας ωθεί σε νέες συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από συνέπεια, μπορεί να μας φέρει αρκετά βήματα πιο κοντά στους στόχους μας.

Κάθε αρχή και… εύκολη το 2022

Τα συγκεκριμένα στοιχεία συνδυάζονται και με άλλες έρευνες ψυχολογίας, που υποδηλώνουν ότι είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσουμε κάτι νέο, παρά να σταματήσουμε κάτι που ήδη κάνουμε.

Τη στιγμή που βάζετε έναν περιορισμό σε μια συγκεκριμένη ενέργεια, ο εγκέφαλος μπορεί να προσηλωθεί σε αυτό το «απαγορευμένο φρούτο» και απλώς η δύναμη της θέλησης μπορεί να μην είναι αρκετή για να αντισταθείτε στους πόθους σας.

Αντίθετα, δώστε στον εγκέφαλό σας μια άλλη δελεαστική εναλλακτική και μην ξεχνάτε τις μικρές ενδείξεις μέσα στην ημέρα που θα τον κατευθύνουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Εάν προσπαθείτε να αποκλείσετε τα γλυκά, γεμίστε το ψυγείο σας με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αν θέλετε να περνάτε λιγότερες ώρες καθισμένοι, δοκιμάστε έναν νέο τύπο άσκησης ή προτείνετε να δείτε τους φίλους σας και να πείτε τα νέα σας περπατώντας.

Μια εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική που θα τονώσει τη θέληση και τα κίνητρά σας είναι να διαμορφώσετε το περιβάλλον σας με τέτοιον τρόπο ώστε να αποφεύγετε τους πειρασμούς. Το βάζο με τα μπισκότα δεν έχει θέση στο κέντρο της τραπεζαρίας και ο σάκος θα πρέπει να είναι έτοιμος ώστε να τον πάρετε και να κατευθυνθείτε χωρίς δεύτερη σκέψη στο γυμναστήριο.