Μπορεί να νομίζετε ότι το πιο έντονο ή πιο συχνό βούρτσισμα θα σας προστατεύσει από την τερηδόνα. Δυστυχώς, όμως, ισχύει το αντίθετο.

Δείτε μερικά σημάδια ότι βουρτσίζετε με το λάθος τρόπο τα δόντια σας:

#1 Ξεφτισμένη οδοντόβουρτσα

Ένας τρόπος για να καταλάβετε ότι βουρτσίζετε λάθος είναι εάν εντοπίσετε ζημιά στην οδοντόβουρτσά σας. Στην καινούργια οδοντόβουρτσα οι τρίχες έχουν στρογγυλεμένες άκρες, που είναι πιο μαλακές με τα δόντια σας. Με την πάροδο του χρόνου, με το πολύ συχνό ή πολύ σκληρό βούρτσισμα, θα παρατηρήσετε τις τρίχες που ανοίγουν (ή που βγαίνουν έξω). Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί με παλαιότερες οδοντόβουρτσες, αλλά μπορεί να συμβεί και πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας ζωής της οδοντόβουρτσάς σας.

#2 Υποχώρηση ούλων

Ένα άλλο σημάδι ότι βουρτσίζετε με λάθος τρόπο τα δόντια σας είναι εάν παρατηρήσετε τα ούλα σας να υποχωρούν. Εάν βουρτσίζετε πολύ δυνατά, μπορείτε να καταστρέψετε τον ιστό των ούλων και να τον κάνετε να υποχωρήσει, εκθέτοντας τη ρίζα των δοντιών σας. Η αιμορραγία των ούλων μπορεί επίσης να είναι σημάδι υπερβολικού βουρτσίσματος.

#3 Ευαισθησία των δοντιών

Η ευαισθησία των δοντιών είναι ένα άλλο σημάδι. Τα δόντια σας προστατεύονται με σμάλτο (αδαμαντίνη). Κάτω από το σμάλτο, βρίσκετε η οδοντίνη, η οποία είναι πολύ πιο ευαίσθητη. Όσο περισσότερο βουρτσίζετε το σμάλτο, τόσο πιο ευαίσθητα θα είναι τα δόντια σας. Όσο πιο κοντά βρεθεί η οδοντόβουρτσα στη ρίζα των δοντιών τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ενόχληση που θα νιώθετε.

#4 «Θολό» χαμόγελο

Η απώλεια του σμάλτου θα αφήσει επίσης τα δόντια σας να φαίνονται λιγότερο λευκά και φωτεινά. Εάν τα δόντια σας φαίνονται λίγο θαμπά, μπορεί να τα βουρτσίζετε υπερβολικά!

Επειδή αυτά τα σημάδια μπορεί να σας καταστήσουν ευάλωτο σε παθήσεις των δοντιών και των ούλων, όπως τερηδόνα και ουλίτιδα, εάν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε ένα ή περισσότερα από αυτά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε άμεσα έναν οδοντίατρο για να ρίξει μια ματιά στο «χαμόγελό» σας.