Για να κάνετε προπόνηση με κρύο καιρό, σε εξωτερικό περιβάλλον, είναι σημαντικό να σκεφτείτε με ποιο τρόπο θα διατηρήσετε το σώμα σας ζεστό.

Φαρδιά ρούχα vs στενά ρούχα

Δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα εκπέμπει φυσικά θερμότητα, ο καλύτερος τρόπος για να μονωθείτε στο κρύο είναι να ντυθείτε με ρούχα που παγιδεύουν τον ζεστό αέρα στα ρούχα σας. Αυτό απαιτεί να υπάρχει κάποιος χώρος ανάμεσα στο ρούχο και το δέρμα σας, προκειμένου ο ζεστός αέρας να κυκλοφορεί γύρω από το σώμα σας.

Εάν φοράτε στενά ρούχα, όπως κάλτσες που είναι πολύ μικρές, στρώσεις κολάν ή εφαρμοστά μπλουζάκια, δεν μένει χώρος μεταξύ του υλικού και του δέρματός σας έτσι ώστε ο αέρας να σας κρατά ζεστούς. Έτσι, τα γάντια με χούφτα είναι πιο αποτελεσματικά στο κρύο από τα γάντια με δάχτυλα, επειδή έχουν επιπλέον χώρο.

Επίσης, όσο πιο σφιχτά είναι τα ρούχα σας, τόσο περισσότερο θα επιβραδύνουν τη ροή του αίματός σας – κάτι που εμποδίζει το σώμα σας να θερμανθεί αποτελεσματικά. Θα καταλάβετε ότι το ρούχο που φοράτε είναι υπερβολικά στενό, εάν σας αφήνει κόκκινες γραμμές ή σημάδια στο δέρμα.

Ποια είναι, λοιπόν, η καλύτερη στρατηγική ένδυσης για να προπονηθείτε με κρύο καιρό, σε εξωτερικό περιβάλλον;

Δοκιμάστε το layering

Ναι! Αυτή η αγαπημένη τάση μόδας μπορεί να βρει εξαιρετική εφαρμογή για την διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, στον κρύο καιρό.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι κάνετε στρώσεις χωρίς να σφίγγετε τα ρούχα πάνω σας – θυμηθείτε θέλουμε να υπάρχει αέρας ανάμεσα στα ρούχα και στο δέρμα, όπως και από τη μία στρώση στην άλλη. Επίσης, δεν θέλετε να σας περιορίζουν ένα σωρό στενά ρούχα, καθώς η ροή του αίματος είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της προπόνησης, προκειμένου οι μύες σας να πάρουν το απαραίτητο οξυγόνο το οποίο είναι σημαντικό για την αντοχή, τη δύναμη και την αποκατάσταση.

Extra Tips

*Less is more

Η καλύτερη οδηγία που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι όσο λιγότερα είναι τα στρώματα, τόσο το καλύτερο.  Αυτός είναι ο λόγος που το μαλλί είναι ένα εξαιρετικό υλικό για να φορέσετε το χειμώνα. Παγιδεύει τη θερμότητα και σας κρατά μονωμένους αρκετά αποτελεσματικά.

*App καιρού

Πριν βγείτε έξω να ελέγχετε πάντα τον καιρό. Ο αδιάβροχος εξοπλισμός μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για να κρατήσει το σώμα σας ζεστό, εάν βγαίνετε για χειμερινό τρέξιμο και πρόκειται να βρέξει. Η υπερβολική εφίδρωση στα χειμωνιάτικα ρούχα σας μπορεί, επίσης, να συμβάλει στο να κρυώνετε πιο γρήγορα.

Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας κατά την άσκηση προλαμβάνει τους τραυματισμούς, βελτιώνει την απόδοσή σας και σας επιτρέπει να κάνετε το αγαπημένο σας άθλημα για περισσότερη ώρα, ακόμη κι έξω έχει κρύο.