Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν πιτζάμες με κριτήριο το σχέδιο, παρά λαμβάνοντας υπόψη το ύφασμα, την εφαρμογή και τη λειτουργικότητα. Όμως, η επιλογή των σωστών ενδυμάτων είναι ουσιώδης για τη δημιουργία ενός βέλτιστου περιβάλλοντος ύπνου – πέρα από το να διατηρείτε το δωμάτιό σας σκοτεινό, δροσερό και ήσυχο τη νύχτα, κάτι που ήδη γνωρίζετε.

Από τι υφάσματα κατασκευάζονται τα ρούχα ύπνου

Οι πιτζάμες διατίθενται σε μια ποικιλία υφασμάτων, κάθε ένα από τα οποία φέρει διαφορετικές ιδιότητες.

Ανακαλύψτε πώς μπορεί να σας ωφελήσει κάθε ύφασμα, προκειμένου να αποφασίσετε συνειδητά τι θα φορέσετε στο κρεβάτι:

  • Ύφασμα με ίνες μπαμπού: Τα υφάσματα που προέρχονται από μπαμπού τείνουν να είναι ελαφριά και να αναπνέουν.
  • Βαμβάκι: Το βαμβάκι είναι ελαφρύ και αναπνέει, αλλά μπορεί να παγιδεύσει την υγρασία.
  • Μείγματα πολλαπλών ινών: Τα μείγματα υφασμάτων συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα διαφορετικών υλικών.
  • Fleece: Το Fleece έχει σχεδιαστεί για μόνωση τους πιο κρύους μήνες.
  • Φανέλα: Τα υφάσματα φανέλας έχουν ανασηκωμένες ίνες που παγιδεύουν τη θερμότητα, καθιστώντας τα κατάλληλα για το χειμώνα.
  • Λινό: Το λινό μπορεί να έχει τραχιά αίσθηση στο δέρμα, αλλά είναι εξαιρετικά διαπνέον και ανθεκτικό.
  • Πολυεστέρας: Ο πολυεστέρας είναι πολύ προσιτός, αν και όχι τόσο διαπνέον όσο άλλα υλικά.
  • Σατέν: Το σατέν είναι απαλό στην αφή.
  • Μετάξι: Το μετάξι είναι γνωστό για την απαλότητα, τη δύναμη και την ικανότητά του να αναπνέει.
  • Μαλλί: Το μαλλί ρυθμίζει καλά τη θερμοκρασία, αλλά κάποιοι το βρίσκουν πολύ άγριο στο δέρμα.

Πώς τα ρούχα επηρεάζουν την ποιότητα ύπνου

Οι άνθρωποι γενικά συμφωνούν ότι οι πιτζάμες πρέπει να είναι φαρδιές και άνετες. Αλλά η επιλογή των ρούχων ύπνου εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του δωματίου σας τη νύχτα, το κρεβάτι σας, τις προσωπικές σας προτιμήσεις άνεσης και αν έχετε την τάση να ζεσταίνεστε ή να κρυώνετε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα σε ένα δροσερό δωμάτιο, με κλινοσκεπάσματα και πιτζάμες που ζεσταίνουν το δέρμα, καθώς αυτό στην πραγματικότητα βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος τη νύχτα. Και η χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματος είναι απαραίτητη για καλύτερο ύπνο.

Αυτό είναι το κορυφαίο ύφασμα για καλό ύπνο

Δύο μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι κοιμούνται πιο γρήγορα ενώ φορούν μάλλινα ρούχα ύπνου. Το μαλλί υπερέχει στο να απομακρύνει την υγρασία από το σώμα για να διατηρεί τον ύπνο σε μια άνετη θερμοκρασία.

Σε μια μελέτη, όσοι φορούσαν μαλλί σε ένα πιο δροσερό υπνοδωμάτιο κοιμήθηκαν κατά μέσο όρο 8 λεπτά γρηγορότερα από εκείνους που φορούσαν βαμβάκι. Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη σε ένα πιο ζεστό κλίμα, διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που φορούσαν πιτζάμες από μαλλί αποκοιμήθηκαν πιο γρήγορα από εκείνους που φορούσαν ρούχα πιτζάμες από πολυεστέρα.

Αν προτιμάτε να μην φοράτε μάλλινα γενικά ή κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, άλλες επιλογές για δροσερά υφάσματα υπνοδωματίου περιλαμβάνουν το βαμβάκι που αναπνέει ή υλικά που προέρχονται από ίνες μπαμπού. Κάποιοι μπορεί να επιλέξουν ακόμη και να κοιμηθούν γυμνοί.

Πρέπει να φοράω κάλτσες στο κρεβάτι;

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το να φοράτε κάλτσες στο κρεβάτι θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα. Σε μια μελέτη νεαρών ανδρών που κοιμόντουσαν σε ένα σχετικά δροσερό δωμάτιο, εκείνοι που φορούσαν κάλτσες κοιμήθηκαν 7,5 λεπτά γρηγορότερα και έμειναν κοιμισμένοι πάνω από μισή ώρα περισσότερο από εκείνους που δεν φορούσαν κάλτσες. Σε μια άλλη μελέτη, οι ενήλικες κοιμήθηκαν γρηγορότερα με κάλτσες, όπως και μερικοί ηλικιωμένοι, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Το ερώτημα εάν πρέπει να φοράτε ή όχι κάλτσες στο κρεβάτι μπορεί επίσης να εξαρτάται από άλλους παράγοντες όπως το κρεβάτι σας και τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου. Εάν επιλέξετε να φοράτε κάλτσες στο κρεβάτι, επιλέξτε ένα χαλαρό και άνετο ζευγάρι. Για να φορέσετε κάλτσες συμπίεσης στον ύπνο μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας.