Το ιδανικό σνακ πρέπει να μας χορταίνει και ταυτόχρονα να μας ικανοποιεί γευστικά.

Αλλά όταν η θερμοκρασία πέφτει τείνουμε να τρώμε ό,τι βρίσκουμε μπροστά μας, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να κάνουμε ανθυγιεινές επιλογές, καταναλώνοντας όχι μόνο περισσότερες θερμίδες αλλά και μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Ταυτόχρονα, λόγω του κρύου μπορεί να περιορίζουμε στο ελάχιστο τις σωματικές μας δραστηριότητες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν κιλά το χειμώνα.

Δείτε μερικά υγιεινά σνακ για τις κρύες μέρες του χειμώνα, που μπορούν να σας χορτάσουν και να σας ικανοποιήσουν γευστικά, προκειμένου να μην «βγείτε έξω από τα ρούχα σας» την άνοιξη:

Πλιγούρι βρώμης

Κανείς δεν έχει όρεξη να φάει ένα κρύο πιάτο μέσα στο χειμώνα. Επομένως, σκέφτεστε, τα δημητριακά είναι έξω από το μενού. Τι θα λέγατε όμως για ένα αχνιστό και θρεπτικό, μπολ με πλιγούρι βρώμης; Το πλιγούρι βρώμης είναι ένα γρήγορο σνακ, που περιέχει βιταμίνες και μέταλλα που θα σας κρατήσουν ζεστούς σε μια κρύα μέρα. Ανακατέψτε το με γάλα χαμηλών λιπαρών ή φυτικό γάλα, για να αποφύγετε το περιττό λίπος. Για να προσθέσετε γλυκύτητα, επιλέξτε μεταξύ άλλων υγιεινών επιλογών όπως σταφίδες, αμύγδαλα σε φέτες ή φράουλες.

Φέτες γαλοπούλας

Δεν λείπουν ποτέ από το μενού όταν καλείτε φίλους στο σπίτι, ενώ μπορεί να τις βάζετε και στο πρωινό τοστ των παιδιών. Ωστόσο, οι πλούσιες σε πρωτεΐνες φέτες γαλοπούλας μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό σνακ όταν η ενέργειά σας εξαντλείται και το στομάχι σας γκρινιάζει. Διαχωρίζοντας τις μερίδες σε μεμονωμένες σακούλες, μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόσληψη της τροφής σας και να μην παρασυρθείτε με το αλόγιστο φαγητό. Έτσι θα τσιμπολογάτε ελεύθερα ενώ παρακολουθείτε μια ταινία ή έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

Σπόροι

Όταν κάνει κρύο είναι μια εύκολη κίνηση να γεμίσεις μια χούφτα με αλατισμένα φιστίκια και άλλη μία με λίγα βουτυράτα pop corn. Έτσι όμως πολύ σύντομα θα έχετε προσθέσει εν αγνοία σας 1.500 θερμίδες στη διατροφή σας. Αλλά δεν είναι το τσιμπολόγημα το πρόβλημα, παρά το τι τσιμπολογάμε. Οι ηλιόσποροι, πλούσιοι σε κάλιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Μπορείτε να τους ψήσετε σπίτι ή να τους αγοράσετε ψημένους (ιδανικά χωρίς αλάτι). Προσθέστε μερικούς κολοκυθόσπορους για ποικιλία σνακ. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ακόμη ότι είναι χρήσιμοι για την ανακούφιση του άγχους και τη μείωση της κατάθλιψης, που μπορεί να σχετίζεται με τους κρύους μήνες.

Αποξηραμένα φρούτα

Αν σκοπεύετε να κάνετε πεζοπορία ή κατάβαση ή σκι αντοχής, θα χρειαστείτε λίγο «καύσιμο» στη διαδρομή. Αλλά πολύ λίγα σνακ μπορείτε να συσκευάσετε σε μια πλαστική σακούλα και να τα βάλετε στην τσέπη του τζάκετ σας. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ανάμεσα σε αυτά. Μήλα, σταφίδες, flakes μπανάνας ή γκουάβας, είναι όλα καλές επιλογές. Αυτό το σνακ έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερο, καθώς έχει αποξηραθεί κι έτσι όταν έρθει σε επαφή με τα γαστρικά υγρά ο όγκος του μέσα στο στομάχι μεγαλώνει. Έτσι, τα αποξηραμένα φρούτα όχι μόνο σας δίνουν ενέργεια για να συνεχίσετε, αλλά δημιουργούν και το απαραίτητο αίσθημα πληρότητας.

Granola Bars

Συνδυάζοντας αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς φτιάχνετε granola. Σε μορφή μπάρας, ωστόσο, είναι ένα πολύ πιο βολικό σνακ ειδικά αν είστε εν κινήσει και τα χέρια σας είναι κρύα και μουδιασμένα. Θα πρέπει όμως να προσέξετε να μην πέσετε στην παγίδα της σοκολάτας, της ζάχαρης και της ρητίνης με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη – διαφορετικά ενεργειακά θα είναι σαν να καταναλώνετε μια τεράστια καραμέλα. Επομένως, πριν αγοράσετε μπάρες granola διαβάστε την ετικέτα και βεβαιωθείτε ότι το πρόκειται για ένα υγιεινό σνακ.

Pop corn

Κι όμως, η αγαπημένη λιχουδιά των εφηβικών μας χρόνων μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει ένα υγιεινό σνακ. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι στην extra παρθένα εκδοχή του, το pop corn μπορεί να ενισχύσει την ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού μας. Αποφύγετε λοιπόν το έτοιμο και φτιάξτε σπιτικό pop corn χωρίς βούτυρο και αλάτι – μόνο με καλαμπόκι. Το ανάλαφρο αυτό σνακ έχει όλα τα πλεονεκτήματα των δημητριακών ολικής άλεσης και ταυτόχρονα ικανοποιεί σχεδόν τα 3/4 της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας δημητριακών. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τον πειρασμό να βάλετε μια λιπαρή ουσία, θα μπορούσατε να προσθέσετε μία κουταλιά της σούπας λάδι, σε μισό κιλό καλαμπόκι.

Ψητά μήλα

Πολλοί γονείς το χειμώνα δίνουν στα παιδιά τους ένα κομμάτι μηλόπιτα, να πάρουν μαζί τους στο σχολείο. Ακούγεται τρελό, αλλά θα μπορούσατε κι εσείς να γευτείτε αυτή τη ζεστή και μυρωδάτη λιχουδιά, εφόσον παραλείψετε τα ζαχαρούχα πρόσθετα. Κόψτε σε καρέ ή σε λεπτές φέτες μερικά κόκκινα μήλα και βάλτε τα σε φύλλο μπισκότων. Τοποθετείστε το ταψί στο φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέστε τα σε ένα μπολ με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και μερικά καρύδια και θα πάρετε μια γεύση από το φυσικό επιδόρπιο της φύσης. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι έμπειρος μάγειρας για να φτιάξει αυτό το ζεστό και απλό σνακ.

Tip: Μην ξεχνάτε τα υγρά

Όταν κάνει ζέστη έξω είναι φυσικό να πίνετε, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι σε ψυχρές συνθήκες. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τι χρειάζεται το σώμα σας ακόμα κι αν ένα κρύο ρόφημα δεν είναι το πρώτο πράγμα στο μυαλό σας.