Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί τις πρωινές ώρες και κάποιοι πρέπει να πέσει ο ήλιος για να λειτουργήσουν. Μάλιστα, ρωσική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκτός από τους πρωινούς τύπους και τα… νυχτοπούλια, υπάρχουν ακόμη δύο κατηγορίες, αυτή των «απογευματινών τύπων» και αυτή των ανθρώπων που αγαπούν τα «power naps».

Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους το πρωί σηματοδοτεί την αρχή της ημέρας, ανεξάρτητα από το πώς λειτουργεί το εσωτερικό τους ρολόι. Όλοι ξέρουμε ότι το αφεντικό σας δε θα ενδιαφερθεί ιδιαίτερα αν προτιμάτε να ξυπνάτε στις 2 το μεσημέρι, ούτε το μάθημα στο σχολείο του παιδιού σας θα ξεκινήσει την ώρα που σας εξυπηρετεί.

Επομένως, αν σιχαίνεστε το πρωινό ξύπνημα, ακολουθήστε τα 5 παρακάτω tips για να αλλάξετε νοοτροπία και να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη.

1. Κοιμηθείτε νωρίς

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να σηκώνεστε εύκολα το πρωί είναι να κοιμάστε νωρίς το προηγούμενο βράδυ. Όταν είστε ξεκούραστη, δε θα θέλετε να κοιμηθείτε «πέντε λεπτά ακόμα» και δε θα καταλήξετε να τρέχετε μέσα στη βιασύνη για να προλάβετε το λεωφορείο. Αν δυσκολεύεστε να υιοθετήσετε νέες συνήθειες, δοκιμάστε να το κάνετε σταδιακά, ξεκινώντας με το να πέφτετε για ύπνο μία ώρα νωρίτερα από ό,τι συνήθως. Μόλις αρχίσετε να συνηθίζετε στο νέο σας πρόγραμμα, προσαρμόστε το έτσι ώστε να κοιμάστε μια ώρα που σας επιτρέπει να ξυπνάτε ξεκούραστη.

2. Προετοιμάστε το σώμα σας

Το μυαλό σας εναρμονίζεται με το πώς το σώμα σας αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα. Έτσι, αν καταπιάνεστε με μια έντονη δραστηριότητα προτού ξαπλώσετε, το σώμα και το μυαλό σας θα αργήσουν να χαλαρώσουν. Ξεκινήστε να προετοιμάζετε το σώμα σας για ύπνο μία ώρα προτού ξαπλώσετε, κάνοντας για παράδειγμα ένα χαλαρωτικό ντους ή πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό γάλα.

3. Αναζητήστε το φως

Ανοίξτε τα πατζούρια μόλις ξυπνήσετε, έτσι ώστε το βιολογικό σας ρολόι να καταλάβει ότι ξεκινάει η ημέρα. Το φως του ήλιου είναι διεγερτικό ακόμη κι αν ανοίξατε τα μάτια σας πριν από λίγο.

4. Καθιερώστε μια πρωινή τελετουργία που σας ευχαριστεί

Το αγαπημένο σας πρωινό σε συνδυασμό με μια κούπα ζεστό καφέ και μουσική από το ραδιόφωνο μπορούν να σας δώσουν ένα καλό κίνητρο να ξυπνήσετε και να ομορφύνουν την ημέρα σας. Έτσι, θα έχετε ενέργεια για να ξεκινήσετε δυναμικά τις υποχρεώσεις σας.

5. Αλλάξτε ήχο ξυπνητηριού

Μπορεί να νομίζετε ότι επιλέγοντας έναν ενοχλητικό ήχο για το ξυπνητήρι σας θα ξυπνήσετε ευκολότερα, όμως στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνετε είναι να ξεκινάτε την ημέρα σας με εκνευρισμό και ένταση. Αντίστοιχα, αν έχετε διαλέξει έναν ήρεμο, χαλαρωτικό ήχο για να σας ξυπνάει, είναι εξαιρετικά πιθανό να γυρίσετε απλώς πλευρό και να συνεχίσετε τον ύπνο σας. Επιλέξτε έναν ήχο που είναι έντονος, χωρίς να ταράζει το νευρικό σας σύστημα και μην ξεχνάτε να τον αλλάζετε πού και πού ώστε να μην τον συνηθίζετε.