Αν κάποιο κοντινό σας πρόσωπο έχει προδώσει ποτέ την εμπιστοσύνη σας, πιθανότατα να έχετε βιώσει το πλήγμα της προδοσίας.

Αυτός ο πόνος μάλιστα, μπορεί να αφήσει βαθιές πληγές.

Οποιοσδήποτε τύπος προδοσίας μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία, αλλά το παρατεταμένο τραύμα είνα πιο πιθανό όταν κάποιος στον οποίο βασίζεστε για να σεβαστεί τις ανάγκες σας και γενικά να συμβάλλει στην ευημερία σας, παραβιάζει την εμπιστοσύνη που του έχετε δείξει.

Δεν προδίδουν μόνο οι σύντροφοι

Το τραύμα από προδοσία αναφέρεται συνήθως στον επίμονο πόνο και την αναταραχή που αισθάνεται κανείς μετά από:

• Προδοσία από έναν γονέα ή άλλο φροντιστή κατά την παιδική ηλικία.

• Προδοσία από έναν ρομαντικό σύντροφο.

Όταν βασίζεστε σε κάποιον για να καλύψει τις βασικές σας ανάγκες αλλά και τις συναισθηματικές, για αγάπη και προστασία, είναι πιθανό να δεχθεί κανείς ένα περιστατικό προδοσίας για να εξασφαλισθεί η συναισθηματική ασφάλεια, παρά το πλήγμα.

Μπορεί επίσης να ανακαλύψετε ότι αποδέχεστε την πιθανότητα μελλοντικής προδοσίας, κάτι που θα αρχίσει να υποβαθμίζει την αυτοεκτίμηση, τη συναισθηματική ευημερία και την ικανότητα να δημιουργείτε υγιείς σχέσεις με τους άλλους.

Το betrayal trauma στο μικροσκόπιο

Στον όρο “betrayal trauma” αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1991 η ψυχολόγος Jennifer Freyd.

Το περιέγραψε ως ένα συγκεκριμένο τραύμα που συμβαίνει σε βασικές κοινωνικές σχέσεις όπου ο προδομένος πρέπει να διατηρήσει μια σχέση με εκείνον που τον έχει προδώσει για να εξασφαλίσει υποστήριξη ή προστασία.

Η θεωρία του τραύματος της προδοσίας υποδηλώνει ότι η βλάβη στις σχέσεις προσκόλλησης, όπως οι σχέσεις μεταξύ γονέα και παιδιού ή μεταξύ ρομαντικών συντρόφων, μπορεί να προκαλέσει τραύμα με μεγαλύτερη διάρκεια.

Οι άνθρωποι συχνά απαντούν στην προδοσία με το να απομακρυνθούν από το άτομο που τους πρόδωσε.

Ωστόσο, όταν εξαρτάται κανείς από κάποιον για να καλύψει ορισμένες ανάγκες, αυτή η απάντηση μπορεί να μην είναι εφικτή, αν και διαθέσιμη ως επιλογή.

Τα παιδιά, για παράδειγμα, εξαρτώνται από τους γονείς για να καλύψουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες μαζί με τις ανάγκες για τροφή, στέγη και ασφάλεια.

Ομοίως, κάποιος που δεν έχει οικονομικούς ή κοινωνικούς πόρους εκτός της σχέσης του μπορεί να φοβάται ότι η αναγνώριση της προδοσίας και η αποχώρηση από τη σχέση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά του.

Αυτός ο φόβος για τις πιθανές συνέπειες της αναγνώρισης της προδοσίας μπορεί να ωθήσει εκείνον που έχει προδοθεί να «θάψει» το τραύμα.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μην επεξεργαστεί πλήρως την προδοσία ή να μην τη θυμάται σωστά, ειδικά αν έχει συμβεί στην παιδική ηλικία.

Το ταξίδι της αποκατάστασης

Μετά από μια προδοσία σε μια ρομαντική σχέση, μπορεί να βρεθείτε να αντιμετωπίζετε συνεχή ζητήματα εμπιστοσύνης και αμφιβολίας για τον εαυτό σας.

Ακόμα κι αν επιλέξετε να δώσετε άλλη μια ευκαιρία στον σύντροφό σας, μπορεί να χρειαστούν μήνες, ακόμη και χρόνια, για να ξαναχτίσετε με επιτυχία την εμπιστοσύνη σας.

Εάν αντιμετωπίσατε το παιδικό τραύμα «μπλοκάροντας» ή «θάβοντας» τις αναμνήσεις σας για ένα περιστατικό όπου νιώσατε προδομένοι, οι αναμνήσεις σας τελικά θα ξαναβγούν στην επιφάνεια, ειδικά αν συμβεί κάτι παρόμοιο που θα πυροδοτήσει την επιστροφή τους.

Αν και η διαδρομή προς την ανάκαμψη από τραύματα προδοσίας, μπορεί να μην είναι ίδια για όλους, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τα πρώτα βήματα.

Αναγνωρίστε αντί να αποφεύγετε

Η θεραπεία συχνά απαιτεί από εσάς να συμβιβαστείτε πρώτα με αυτό που συνέβη. Όταν δεν αντιμετωπίζετε την προδοσία, η αναταραχή που αισθάνεστε μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλους τομείς της ζωής σας.

Δεν μπορείτε να το σβήσετε, επομένως, ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικά προσπαθείτε να καταπνίξετε αυτό που συνέβη, μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να αναπαράγει αυτές τις αναμνήσεις όταν είστε με φίλους, φροντίζετε τα παιδιά σας ή οδηγείτε στη δουλειά.

Εξασκηθείτε στην αποδοχή δύσκολων συναισθημάτων

Πολλά δυσάρεστα συναισθήματα μπορεί να εμφανιστούν μετά την προδοσία. Ο θυμός, η οργή, η ανασφάλεια, η εκδικητικότητα και η στεναχώρια είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα.

Αν και η απόκρυψη από επώδυνα ή ενοχλητικά συναισθήματα μπορεί να φαίνεται εύκολη και ασφαλής, η αποφυγή ή η απόκρυψη των συναισθημάτων σας μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη ρύθμισή τους.

Δίνοντας όνομα σε όλα όσα αισθάνεστε, θα σας επιτρέψει να αρχίσετε να τα ρυθμίζετε πιο αποτελεσματικά.