Μπορεί κάποιος να παρουσιάσει το σύνδρομο long COVID έπειτα από μόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, αλλά σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες εκτιμάται ότι μπορούν να παρουσιαστούν μακροχρόνιες επιπτώσεις στον οργανισμό και με την «Όμικρον».

Όπως μεταδίδει το Associated Press, η long COVID παρουσιάζεται συνήθως πολλές εβδομάδες έπειτα από νόσηση με κορωνοϊό, ενώ τυχόν μακροχρόνιες επιπτώσεις εμφανίζονται περίπου 90 ημέρες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων της αρχικής λοίμωξης.

Πάνω από το 1/3 θα αναπτύξει συμπτώματα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από το ένα τρίτο όσων νόσησαν με κορωνοϊό θα αναπτύξει κάποια συμπτώματα long COVID.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια όσφρησης, απώλεια γεύσης και διαταραχή νοητικών λειτουργιών. Παράλληλα, η παρατεταμένη ασθένεια είναι πιο πιθανή εάν έχετε νοσηλευτεί με κορoνaϊό, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά από μια ήπια λοίμωξη.

Η αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Van Kerkhove, δήλωσε ότι δεν έχει δει καμία έρευνα που να υποδεικνύει ότι το ποσοστό όσων παθαίνουν Long COVID, θα αλλάξει με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Από την πλευρά της, η Δρ Linda Geng του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, δήλωσε ότι αν και δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, ένα νέο κύμα ασθενών είναι πιθανό. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και προετοιμασμένοι» επεσήμανε.

Τα σενάρια για την προέλευση της long COVID

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να αντιληφθούν τι κρύβεται πίσω από τη μυστηριώδη κατάσταση που ονομάζεται long COVID. Κάποιες θεωρίες αναφέρουν ότι μπορεί να είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Άλλοι κάνουν λόγο για μικροσκοπικούς θρόμβους που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα που προκαλούν αναπηρία. Ή μπορεί να έχουν επανενεργοποιηθεί λανθάνουσες ιώσεις στο σώμα.

Επιπλέον, εξετάζεται το αν τα εμβόλια θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της απάντησης.

Μια ομάδα του Πανεπιστημίου Yale μελετά την πιθανότητα ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε να μειώσει τα μακροχρόνια συμπτώματα του κορoναϊού. Και δύο άλλες μελέτες προσφέρουν πρώιμες ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός πριν από την εμφάνιση του COVID-19 θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της παρατεταμένης ασθένειας ή τουλάχιστον στη μείωση της σοβαρότητάς της. «Άτομα με δύο δόσεις έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο» αναφέρουν οι επιστήμονες.