Από την καταπολέμηση ιών και λοιμώξεων μέχρι την αποκατάσταση τραυματισμών, η φλεγμονή παίζει κρίσιμο ρόλο στη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος. Ωστόσο, όπως και σε πολλά άλλα, οι υψηλές τιμές μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερές για την υγεία σας, με τη χρόνια φλεγμονή να συνδέεται με μια σειρά ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Ενώ οι αντιφλεγμονώδεις τροφές αποτελούν έναν ισχυρό «σύμμαχο», οι επιλογές σας και στα ροφήματα μετρά εξίσου, κάτι που φαίνεται να αμελούμε. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να αγοράσετε τίποτα φανταχτερό για να αποφύγετε τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού η καλύτερη επιλογή που καταπολεμά την φλεγμονή είναι το νερό.

Πώς «ρίχνει» την φλεγμονή

Τα επίπεδα των φλεγμονών αυξάνονται όταν το σώμα δεν μπορεί να απομακρύνει τα απόβλητα του οργανισμού. Το νερό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, γιατί ακριβώς συμβάλλει στην απομάκρυνσή τους. Ένας από τους βασικούς του ρόλους είναι να συμβάλλει στην φυσική διαδικασία της αποτοξίνωσης του σώματος, εξηγούν οι ειδικοί.

Η αποτοξίνωση και η εξάλειψη των αποβλήτων καθώς επισκεπτόμαστε την τουαλέτα, είναι ένας από τους πιο θεμελιώδεις τρόπους μείωσης της φλεγμονής στο σώμα, επισημαίνουν. Η ενυδάτωση συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος.

Πόσο πρέπει να πίνω;

Πιθανότατα έχετε ακούσει τη «σύσταση των ειδικών», σύμφωνα με την οποία η πρόσληψη νερού ημερησίως θα πρέπει να είναι τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό.

Ωστόσο, το πόσο νερό χρειάζεται ένα άτομο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής του, του τόπου διαμονής του, του καιρού και της εποχής του, της συχνότητας άσκησης και της κατάστασης της υγείας του.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine των ΗΠΑ, οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 3,7 λίτρα υγρών την ημέρα, ενώ οι γυναίκες πρέπει να πίνουν 2,7 λίτρα την ημέρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η σύσταση περιλαμβάνει και άλλα ροφήματα, όπως καφές, χυμός, τσάι, εκτός από το νερό.

Αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη του νερού, οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε περισσότερο εσπεριδοειδή φρούτα και μούρα. Αυτά τα φρούτα όχι μόνο έχουν υπέροχη γεύση, αλλά είναι και γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία φημίζονται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.