Η μαρινάδα είναι το μυστικό για να γίνουν τα ψητά (κρεατικά, πουλερικά, ψάρια) νόστιμα και τρυφερά.

Πώς το καταφέρνει αυτό;

Τι είναι οι μαρινάδες

Στη μαρινάδα ενώνεται μια λιπαρή ουσία (ελαιόλαδο) με μια όξινη (ξίδι, λεμόνι, κρασί) και προστίθονται μπαχαρικά ή μυρωδικά που σας αρέσουν. Τέτοια υλικά μπορεί να είναι το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, το αλάτι, το πιπέρι, το κρασί, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το δενδρολίβανο κ.ά. Το τι ακριβώς μαρινάδα θα φτιάξουμε εξαρτάται από το είδος του ψητού, αλλά και από τη συνταγή που θέλουμε να μαγειρέψουμε.

Στόχος της μαρινάδας είναι να κάνει πιο αρωματικά και μαλακά τα ψητά μας. Αυτό το καταφέρνει σπάζοντας τις ίνες τους, ώστε όλη η νοστιμιά και η υγρασία να διεισδύσει στο εσωτερικό του ψητού.

Πολύ σημαντικός όμως είναι και ο χρόνος που θα παραμείνει το ψητό μέσα στη μαρινάδα. Όσο πιο πολύ μένει, τόσο πιο μαλακό γίνεται, τόσο πιο γρήγορα ψήνεται και τόσο περισσότερο παραμένει μετά το ψήσιμο τρυφερό και ζουμερό. Ο χρόνος που πρέπει να μείνει το τρόφιμο που θα ψήσουμε στη μαρινάδα εξαρτάται από το πάχος του και κυμαίνεται από 2 έως 24 ώρες (ννοείται ότι το βάζουμε στο ψυγείο).

Tip: Ρίχνουμε το αλάτι την ώρα του ψησίματος και ΟΧΙ στη μαρινάδα γιατί θα σκληρύνει το ψητό μας.

Ιδέες για μαρινάδες

  • Aναμείξτε ελαιόλαδο με κόκκινο κρασί ή μπίρα και πάπρικα.
  • Μαρινάρετε τα κρεατικά, με ελαιόλαδο, κομμένα κρεμμύδια, λεμόνι και δεντρολίβανο.
  • Για πιο πικάντικη γεύση στα κρεατικά σας, δοκιμάστε να τα αφήσετε για 2-3 ώρες μέσα σε μείγμα από βότκα, ξίδι, ταμπάσκο και τζίντζερ.
  • Aν θέλετε να ψήσετε χοιρινό, αφήστε το για 2-3 ώρες μέσα σε μπίρα.
  • Tο χοιρινό, επειδή του ταιριάζει και η γλυκόξινη γεύση, μπορείτε να το βάλετε για ένα βράδυ σε μαρινάδα με ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού και φασκόμηλο.
  • Tα ψάρια μπορούν να μαριναριστούν για μισή ώρα μόνο μέσα σε ξίδι.
  • Tα ψάρια μπορούν επίσης να μαριναριστούν για 1 βράδυ σε μαρινάδα, που θα ετοιμάσετε με ελαιόλαδο, λεμόνι, λευκό κρασί, δεντρολίβανο και θυμάρι.
  • Mπορείτε να μαρινάρετε το κοτόπουλο για 2-3 ώρες, μόνο με μουστάρδα και λεμόνι.
  • Tο κοτόπουλο, το μαρινάρετε για 1 βράδυ με λάδι, λεμόνι, σκόρδο και φρέσκο θυμάρι.