Γνωστή είναι η συμβολή της βιταμίνης D στην φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια σε ιούς και βακτήρια. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές των δύο τύπων της βιταμίνης D αναφορικά με την ανοσία του οργανισμού, με την βιταμίνη D2 να έχει «αμφισβητούμενη επίδραση στην ανθρώπινη υγεία», όπως επισημαίνουν οι ερευνητές. Η βιταμίνη D3 ωστόσο, φαίνεται πώς μπορεί να εξισορροπήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, θωρακίζοντας τον οργανισμό έναντι ιογενών λοιμώξεων, όπως η COVID-19.

Βιταμίνη D3 για ισχυρή φυσική ανοσία

Στην συλλογική μελέτη από τα Πανεπιστήμια του Surrey και του Brighton, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση των βιταμινών D2 και D3, που ελήφθησαν καθημερινά για μια περίοδο 12 εβδομάδων, εξετάζοντας την γονιδιακή δραστηριότητα στο αίμα των συμμετεχόντων.

Σε αντίθεση με τις ευρέως διαδεδομένες απόψεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο τύποι βιταμίνης D δεν είχαν την ίδια δράση. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η βιταμίνη D3 είχε μια τροποποιητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα που θα μπορούσε να ενισχύσει το σώμα ενάντια σε ιογενείς και βακτηριακές ασθένειες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Surrey αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είδαμε ότι η βιταμίνη D3 φαίνεται να διεγείρει το σύστημα σηματοδότησης ιντερφερόνης τύπου Ι στο σώμα, ένα βασικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε βακτήρια και ιούς. Κατά συνέπεια, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D3 είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη μολύνσεων», συνιστώντας την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D3 ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αν και ορισμένα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως ορισμένα δημητριακά πρωινού, γιαούρτια και τύποι ψωμιού, λίγα περιέχουν φυσικά την βιταμίνη. Η βιταμίνη D3 παράγεται φυσικά στο δέρμα από την έκθεση στο ηλιακό φως ή στην τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία UVB, ενώ ορισμένα φυτά και μύκητες παράγουν βιταμίνη D2.

Που την βρίσκουμε φυσικά

Για να αυξήσετε τα επίπεδα της ωφέλιμης βιταμίνης, φυσικά δοκιμάστε:

Μανιτάρια

Μπορείτε να δοκιμάσετε να αυξήσετε τα μανιτάρια που καταναλώνετε, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη D. Δοκιμάστε να τα προσθέσετε στις σαλάτες σας, ως συνοδευτικό για το κυρίως γεύμα ή μαζί με κοτόπουλο. Εάν δεν προτιμάτε την γεύση τους, δοκιμάστε να τα κόψετε σε πολύ μικρά κομμάτια για να «χαθούν» στις υπόλοιπες γεύσεις του πιάτου σας.

Τα «λιπαρά» μέρη

«Επειδή η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη αποθηκευμένη σε λιπώδεις ιστούς στο σώμα, βρίσκεται στα« λιπαρά »μέρη ψαριών, γάλακτος και αυγών», μας εξηγούν οι ειδικοί. Αυτό δεν θα πρέπει να σας αποτρέψει, μιας και αυτά τα μέρη είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α,D, Ε και Κ. Ο σολομός, η πέστροφα και ο τόνος είναι όλα λιπαρά ψάρια, πλούσια σε βιταμίνη D. Επίσης μην ξεχνάτε τους κρόκους αυγών.