Εάν είστε γυναίκα, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως η παραγωγικότητά σας επηρεάζεται από την περίοδο σας: Ενώ κάποιες μέρες νιώθετε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε πολλά απαιτητικά project ταυτόχρονα, να πάτε σε εξωτερικές δουλειές και να επιστρέψετε πίσω στο γραφείο, άλλες μέρες δεν έχετε κουράγιο να στείλετε ούτε ένα email και το μόνο που θέλετε είναι να κουλουριαστείτε στον καναπέ και να λιώσετε στο Netflix. Ωστόσο, ο εργοδότης σας περιμένει να εμφανίζεστε κάθε μέρα στο γραφείο και να αποδίδετε με τον ίδιο τρόπο, ακόμη κι αν δεν έχετε την ενέργεια να το κάνετε.

Μην νιώθετε άβολα… Η παραδοσιακή άποψη της κοινωνίας για τη σταθερή παραγωγικότητα είναι βαθιά ριζωμένη στην προκατάληψη του φύλου και είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε την παραγωγικότητα μέσα από το «φακό» όσων έχουν περίοδο.

Κιρκάδιος και Υπέρυθρος ρυθμός

Έχουμε προετοιμαστεί να λειτουργούμε σύμφωνα με τον 24ωρο ορμονικό κύκλο που είναι γνωστός ως κιρκάδιος ρυθμός. Ο ίδιος ο όρος πιθανότατα «χτυπά» ένα καμπανάκι αφού είναι ευρέως γνωστός ως το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας. Ενώ ο καθένας έχει έναν κιρκάδιο ρυθμό, υπάρχει ένας άλλος λιγότερο συζητημένος ρυθμός που ισχύει ειδικά για τα άτομα στα αναπαραγωγικά τους χρόνια: ο υπέρυθρος ρυθμός.

Πρόκειται για έναν χρονοβιολογικό όρο που αναφέρεται στον ορμονικό κύκλο 28 ημερών των ατόμων που έχουν περίοδο (κατά τα αναπαραγωγικά τους χρόνια) και ο οποίος παίζει τεράστιο ρόλο στη σωματική και ψυχική ευεξία. Ο υπέρυθρος ρυθμός σας επηρεάζει τα πάντα: από τη διάθεσή σας και την υγεία σας έως τα επίπεδα ενέργειάς σας, κι ως εκ τούτου, την παραγωγικότητά σας σε ημερήσια βάση.

Ενώ ο χώρος εργασίας λατρεύει να βλέπει μοτίβα που συνδέονται με τον κιρκάδιο ρυθμό (βλέπε πρωινές ρουτίνες, 5ήμερο, 8ωρο και σταθερή ημερήσια απόδοση), δεν λαμβάνει υπόψη τον υπέρυθρο ρυθμό. Απορρίπτοντας αυτό τον εγγενή ρυθμό δυστυχώς δεν δίνεται ο χώρος σε όσους έχουν περίοδο να λειτουργήσουν ως ο εαυτός τους στο καλύτερο δυνατό επίπεδο παραγωγικότητας.

Στο μεταξύ, δουλεύοντας χωρίς να γνωρίζουμε τον υπέρυθρο ρυθμό μας, διαταράσσουμε τους κύκλους, τις ορμόνες, τη γονιμότητα, το δέρμα, το βάρος, την ψυχική μας υγεία, τα πάντα…

Πώς να χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας την περίοδο 

Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, αν μαθαίνατε ότι μπορείτε να «εκτοξεύσετε» την παραγωγικότητά σας, εάν συγχρονιστείτε με την περίοδό σας;

Η τάση αυτή είναι ανερχόμενη στο Instagram και στο Tik Tok και αναφέρεται ως συγχρονισμός κύκλου. Ουσιαστικά, αφορά στην πρακτική του να ευθυγραμμίζει κανείς τον τρόπο ζωής του με τις διαφορετικές φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου του. ΕΣΩΡΟΥΧΑ

Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας κάθε φάση της περιόδου σας, για να είστε ο καλύτερος και πιο παραγωγικός εαυτός σας:

Φάση 1: Ωοθυλακική Φάση

Εάν θέλετε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, να σχεδιάσετε ένα οδικό ταξίδι στη χώρα ή να κατανοήσετε όλες τις απορρίψεις ιδεών τα μεσάνυχτα, αυτή είναι η φάση όπου θα νιώσετε περισσότερο στη ζώνη δημιουργικής ιδιοφυΐας σας. Η ωοθυλακική φάση ξεκινά αμέσως μετά το τέλος της περιόδου σας, όταν οι αναπαραγωγικές ορμόνες σας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο. Αυτό είναι γνωστό ως μια φάση νέων ξεκινημάτων, όπου οι ανεπαίσθητες αυξήσεις των οιστρογόνων στον εγκέφαλό σας σάς κάνουν να αισθάνεστε περίεργοι, εμπνευσμένοι και σε κατάσταση προγραμματισμού.

Επωφεληθείτε από αυτή τη φάση υψηλής ενέργειας χρησιμοποιώντας την για να συλλάβετε ιδέες, να εξερευνήσετε νέες ιδέες, να διαχειριστείτε έργα, να δοκιμάσετε νέες προσεγγίσεις ή να σχεδιάσετε την επόμενη επαγγελματική σας κίνηση. Κατά τη διάρκεια της φάσης των ωοθυλακίων, η δημιουργική σας ενέργεια βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, γι’ αυτό «μείνετε ανοιχτοί» σε ό,τι σας έρθει. Μπορείτε επίσης να βελτιώσετε αυτή τη φάση μέσω της cardio άσκησης και της διατροφής για την οικοδόμηση ενέργειας.

Φάση 2: Φάση ωορρηξίας

Αυτή είναι η ώρα για να φορέσετε τη «στολή δολοφόνου», να ακούσετε δυνατά μουσική και να δικτυωθείτε. Η αυτοπεποίθησή σας είναι υψηλή, όπως και η ικανότητά σας να επικοινωνείτε αποτελεσματικά. Η φάση της ωορρηξίας συμβαίνει για τρεις έως τέσσερις ημέρες στη μέση του κύκλου σας, όταν τα επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης κορυφώνονται. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές φωτίζουν τις λεκτικές και κοινωνικές περιοχές του εγκεφάλου σας, ενθαρρύνοντας την εξωστρεφή ενέργεια. Χρησιμοποιήστε αυτή την κοινωνική φάση για να δικτυωθείτε, να λύσετε προβλήματα, να παρακολουθήσετε έργα, να κάνετε σημαντικές συζητήσεις ή να διαπραγματευτείτε συμβόλαια.

Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για να είστε προνοητικοί και να ελέγξετε πράγματα από τη λίστα υποχρεώσεων που απαιτούν να περάσετε από άλλους ανθρώπους. Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε και να υποστηρίξετε αυτή τη φάση διοχετεύοντας την ενέργειά σας σε προπονήσεις υψηλής έντασης.

Φάση 3: Ωχρινική Φάση

Τώρα που έχετε σχεδιάσει τα έργα σας και κάνατε τις συζητήσεις που χρειάζεστε, έχετε προετοιμαστεί με επιτυχία για την επόμενη φάση. Η ωχρινική φάση είναι η μεγαλύτερη στον κύκλο σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης αυξάνονται και η ενέργεια αρχίζει να μειώνεται. Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για να βάλετε το κεφάλι σας κάτω και να συγκεντρωθείτε, ενώ λέτε «όχι «σε προσκλήσεις που μπορεί να σας αποσπούν την προσοχή. Χρησιμοποιήστε αυτή τη φάση της «βαθιάς εργασίας» για να συνεχίσετε τα project στα οποία εργάζεστε, να εξετάσετε λεπτομέρειες ή να κάνετε διοικητικές εργασίες.

Καθώς τα επίπεδα ενέργειάς σας πέφτουν προς το τέλος αυτής της φάσης, μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να εστιάσετε στον εαυτό σας (αυτή είναι η ιδανική περίοδος για ποπ κορν και ερωτικές κομεντί). Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο – γνωστό και ως PMS (το οποίο προκαλείται από την κυριαρχία των οιστρογόνων) – θα σας προκαλέσει κράμπες, φούσκωμα ή ακμή. Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην εξισορρόπηση της ινσουλίνης. Υποστηρίζοντας το σώμα σας με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και με ξεκούραση, μπορείτε να μετριάσετε τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Φάση 4: Φάση εμμήνου ρύσεως

Όταν ξεκινήσει η περίοδός σας, μπορεί να θέλετε να κουλουριαστείτε κάτω από μια κουβέρτα και να ξεκουραστείτε. Υπάρχει λόγος. Από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα της αιμορραγίας, τα επίπεδα των ορμονών σας είναι χαμηλά. Αυτό προκαλεί περισσότερη κούραση. Ενώ μπορεί να θέλετε να ξεκουραστείτε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει επίσης να αφιερώσετε χρόνο για να σκεφτείτε.

Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο επικοινωνούν στο μέγιστο βαθμό μέσω της δέσμης των νευρικών ινών που τα συνδέουν. Ουσιαστικά, τα ημισφαίρια του εγκεφάλου σας συνομιλούν μεταξύ τους, που σημαίνει ότι έχετε απίστευτη πρόσβαση σε όλα αυτά τα δεδομένα για τον εαυτό σας. Δεδομένου ότι η διαύγεια και η διαίσθηση είναι στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να αξιολογήσετε τη ζωή σας, να αναλογιστείτε τον προηγούμενο μήνα και να πάρετε τις πιο ενημερωμένες αποφάσεις.

Είναι επίσης σημαντικό να υποστηρίζετε το σώμα σας τρώγοντας αρκετές θερμίδες και κάνοντας προπονήσεις που εμπλέκουν την προσοχή, όπως η γιόγκα ή οι επανορθωτικές διατάσεις. Αυτές οι σκόπιμες αλλαγές είναι το κλειδί για να σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε τι θέλετε.

Η εργασία με βάση τον ορμονικό σας κύκλο οδηγεί σε λιγότερη εξάντληση και περισσότερη ικανοποίηση μακροπρόθεσμα. Το παν είναι να αποπνέετε λιγότερη δύναμη και να καλωσορίζετε περισσότερη ροή.