Οι μπάλες γυμναστικής – γνωστές και ως fitball – είναι μια δυναμική, δραστήρια και διασκεδαστική προσθήκη στην καθημερινή σας ρουτίνα προπόνησης.

Διαθέσιμη σε διάφορα μεγέθη και χρώματα και κατασκευασμένη συνήθως από πλαστικό βινυλίου ή PVC, αυτή η ελαφριά, φουσκωτή συσκευή είναι αρκετά ισχυρή για να ενεργοποιήσει όλους τους μύες σας. Και ναι, είναι «φονική» για τον κορμό σας!

Είτε λοιπόν έχετε gymtimidation είτε αναζητάτε έμπνευση για να βελτιώσετε τη ρουτίνα των κοιλιακών σας, η προσιτή και πολυλειτουργική μπάλα γυμναστικής μπορεί να είναι η απάντηση.

Πώς λειτουργεί η fitball

Αν και είναι κατασκευασμένες για να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της προπόνησης, οι μπάλες γυμναστικής γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς στους χώρους εργασίας ως εργονομικές καρέκλες γραφείου, καθώς επιβάλλουν την ενεργοποίηση του κορμού και τη βέλτιστη στάση του σώματος. Με τον τρόπο αυτό, ακόμη και ο χρόνος εργασίας μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελός σας – κάτι που είναι ιδανικό για όσους έχουν ελάχιστο ή καθόλου χρόνο για γυμναστική.

Από την άλλη, στο γυμναστήριο, είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ που συμπληρώνει σχεδόν κάθε πρόγραμμα προπόνησης. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να προπονηθείτε στη σταθερότητα, την ευελιξία, τη δύναμη και την ισορροπία.

Πώς είναι η αίσθηση πάνω σε μια fitball

Σκεφτείτε μια παιδική μπάλα που θα βρείτε σε οποιαδήποτε παιδική χαρά, αλλά μεγαλύτερη, κατασκευασμένη από ανθεκτικό υλικό και αρκετά ελαφριά για να κυλήσει και να ενεργοποιήσει τον έλεγχο των μυών σας.

Αν και οι περισσότερες είναι γεμάτες αέρα, μερικές περιέχουν μικρή ποσότητα άμμου για να μην κατρακυλήσουν. Αυτό τις κάνει πιο βαριές, κάτι που προσθέτει λίγη αντίσταση αν για παράδειγμα, την κρατάτε πάνω από το σώμα σας.

Tip: Αν δεν είστε σίγουροι πώς να εκτελέσετε σωστά μία άσκηση, ζητήστε από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία να σας δείξει πώς να χρησιμοποιείτε την μπάλα, ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.

Ποια μεγέθη είναι διαθέσιμα

Οι μπάλες γυμναστικής είναι συνήθως διαθέσιμες σε πέντε διαφορετικά μεγέθη και θα πρέπει να επιλέξετε τη σωστή εφαρμογή με βάση κυρίως το ύψος σας.

Το σωστό μέγεθος fitball επιτρέπει στα πόδια σας να είναι επίπεδα με το πάτωμα και το βάρος σας να κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ τους, όταν κάθεστε πάνω της. Εάν τα πόδια σας δεν αγγίζουν το πάτωμα, τότε μειώστε το μέγεθος. Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε μεταξύ δύο μεγεθών, επιλέξτε εκείνο που επιτρέπει στα γόνατά σας να είναι οριζόντια ή ελαφρώς χαμηλότερα από τη λεκάνη σας.

Αριθμητικά, οι διάμετροί τους στις μπάλες γυμναστικής κυμαίνονται από περίπου 45 έως 85 εκατοστά. Θα θέλετε να επιλέξετε μια μπάλα που είναι ανάλογη με το ύψος σας, έτσι κάποιος που έχει ύψος περίπου 1,60 θα χρησιμοποιήσει πιθανότατα μια μπάλα 45 εκατοστών, ενώ κάποιος που είναι πιο κοντά στο 1,85 θα πέσει κάπου ανάμεσα σε μια μπάλα 65 ή 75 εκατοστών.

Μερικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο βαθμός κάμψης στα γόνατά σας, ο οποίος θα πρέπει να είναι περίπου 90 ή λίγο υψηλότερος. Επίσης, σημειώστε πόσο φουσκωμένη είναι η μπάλα, για να μην βυθίζεστε όταν κάθεστε.

Tip: Πριν ξεκινήσετε μια άσκηση σε μια fitball ελέγξτε όλη την επιφάνεια για τυχόν σημεία φθοράς.