Εάν υποφέρετε από αυπνίες, πιθανότατα έχετε δοκιμάσει διάφορα tips για να μπορέσετε να αποκοιμηθείτε: πλήρη συσκότιση, διαλογισμό, ελαφριά σκεπάσματα, ένα ζεστό μπάνιο, διάβασμα, λίγο χαμομήλι…

Αν τίποτα δεν έχει δουλέψει για εσάς μέχρι στιγμής, πριν καταφύγετε σε έναν ειδικό ίσως θέλετε να δοκιμάσετε το καταπραϋντικό βουητό του λευκού θορύβου. Όσο αντιφατικό κι αν σας φαίνεται, ο λευκός θόρυβος έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αποκοιμηθούν μέσα σε λίγα λεπτά.

Τι είναι ο λευκός θόρυβος

Οι ειδικοί ορίζουν τον λευκό θόρυβο ως ένα μείγμα κάθε συχνότητας που ακούγεται στο ανθρώπινο αυτί στο ίδιο πλάτος. Η συχνότητα αναφέρεται στον αριθμό των ηχητικών σημάτων, ενώ το πλάτος είναι σαν το ύψος του ηχητικού κύματος.

Με απλούς όρους, ο λευκός θόρυβος είναι μια μοναδική μορφή ηχητικού σήματος που χρησιμοποιείται για την εξάλειψη του θορύβου περιβάλλοντος.

Ο λευκός θόρυβος μπορεί επίσης να οριστεί ως αυτό που ακούει ο άνθρωπος με τον συνδυασμό ήχων με διακυμάνσεις στις συχνότητες. Αυτό είναι παρόμοιο με το να ακούς πάνω από 20.000 τραγούδια ταυτόχρονα!

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι ο λευκός θόρυβος είναι συνεπής και καταπραϋντικός – ένας ήχος που δεν ενοχλεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με «φόντο» τον λευκό θόρυβο, μπορείτε να κοιμάστε μέσα από όλα τα είδη θορύβων όπως το φτέρνισμα, το χτύπημα μιας πόρτας ή οποιοδήποτε θόρυβο που διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα.

Έτσι, ο λευκός θόρυβος «καλύπτει» αποτελεσματικά οποιοδήποτε θόρυβο μπορεί είτε να σας ξυπνήσει κατά τη διάρκεια του ύπνου είτε να σας εμποδίσει να αποκοιμηθείτε.

Ακολουθούν τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του λευκού θορύβου.

Πλεονεκτήματα του λευκού θορύβου

  1. Το να ακούτε λευκό θόρυβο είναι μια υγιεινή ιεροτελεστία πριν τον ύπνο

Το να κάνεις ένα τελετουργικό πριν τον ύπνο είναι εξαιρετικά χαλαρωτικό. Είναι ένας τρόπος για να εκτονώσετε και να απελευθερώσετε τις απογοητεύσεις της ημέρας πριν πέσετε για ύπνο. Με άλλα λόγια, οι νυχτερινές ρουτίνες είναι χρήσιμες για την καταπολέμηση του στρες και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σωστής υγιεινής του ύπνου.

Το να ακούτε λευκό θόρυβο κάθε βράδυ δημιουργεί μια ήρεμη ατμόσφαιρα και σας φτιάχνει τη διάθεση για ύπνο. Οι καταπραϋντικοί ήχοι σας ανακουφίζουν από το άγχος της ημέρας και προκαλούν αναβολή. Έτσι, το να αποκτήσετε αυτή τη συνήθεια θα είναι μια υγιής επιλογή.

  1. Οι ήχοι λευκού χρώματος αποκλείουν τους γύρω σκληρούς θορύβους

Σύμφωνα με έναν ψυχίατρο του John Hopkins, David Neubauer, ο λευκός θόρυβος χρησιμεύει ως «καταπραϋντικό κουκούλι» για άτομα που τείνουν να εστιάζουν στους μικρούς θορύβους γύρω τους.

Έτσι, γίνεται πιο εύκολο να αποκοιμηθείτε με το βουητό ενός ανεμιστήρα ή ένα ρεύμα που αναβλύζει στα αυτιά σας. Ο λευκός θόρυβος ακυρώνει τους εξωτερικούς ήχους υψηλής έντασης και μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε μια γαλήνια ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιο.

  1. Οι διαταραχές ύπνου μειώνονται με τον λευκό θόρυβο

Έχετε την τάση να ξυπνάτε στη μέση του ύπνου λόγω των ήχων αιχμής — όπως το χτύπημα μιας πόρτας, κάποιος που βήχει/φτερνίζεται, το κουδούνισμα του κινητού τηλεφώνου κ.λπ.;

Η έρευνα δείχνει ότι ο λευκός θόρυβος αναμιγνύεται με παρόμοιους κορυφαίους θορύβους στο περιβάλλον μας, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να ξυπνήσουμε ξαφνικά λόγω σκληρών ήχων. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε νοσοκομεία όπου οι ασθενείς ξυπνούν λόγω των ήχων της οθόνης στη ΜΕΘ.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η προσθήκη λευκού θορύβου στις μονάδες ΜΕΘ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των διαταραχών του ύπνου – ακόμα κι αν οι ήχοι του περιβάλλοντος είναι πολύ ψηλοί.

  1. Οι λευκοί ήχοι διευκολύνουν τον ύπνο

Εάν έχετε αϋπνία, είναι δύσκολο να αποκοιμηθείτε τη στιγμή που ξαπλώνετε στο κρεβάτι. Έτσι, αντί να βασίζεστε αποκλειστικά σε φάρμακα, οι ειδικοί της επιστήμης του ύπνου συνιστούν επίσης τη χρήση λευκού θορύβου ως βοήθημα κατά του ύπνου.

Ο λευκός θόρυβος όχι μόνο αποκλείει τους εξωτερικούς ήχους, αλλά έχει δείξει και πρώιμη έναρξη του ύπνου σε ένα πείραμα.

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Sleep, αποκάλυψε ότι άτομα που υπέφεραν από αυπνίες και άκουγαν λευκό θόρυβο στο παρασκήνιο πριν τον ύπνο, είχαν 40% λιγότερα προβλήματα λανθάνουσας κατάστασης ύπνου σε σύγκριση με εκείνους που δεν τον χρησιμοποιούσαν. Η έρευνα κατέληξε περαιτέρω στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε καμία επίδραση στη διάρκεια και την αποτελεσματικότητα του ύπνου.

  1. Ηλικιωμένοι με άνοια ηρεμούν με λευκό θόρυβο

Οι ηλικιωμένοι με άνοια αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα και συνεχείς απογοητεύσεις. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν σωστά λόγω της εξουθενωτικής μνήμης, η οποία τους κάνει κυκλοθυμικούς, καταθλιπτικούς και ανήσυχους.

Μια μελέτη του 2018 που διεξήχθη από τον LW Lin και τους συνεργάτες του, διαπίστωσε ότι ο λευκός θόρυβος λειτουργεί ως μια αβίαστη μη φαρμακευτική παρέμβαση για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους με άνοια. Οι διαταραχές της διάθεσης και του ύπνου μεταξύ τους μειώθηκαν, αφού άκουσαν τους ήχους της φύσης για 20 λεπτά.

Οι νοσοκόμες και οι φροντιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον λευκό θόρυβο ως μια απλή τεχνική για να ηρεμήσουν δυστυχισμένους ηλικιωμένους.

  1. Οι ήχοι λευκού χρώματος βελτιώνουν τη μνήμη

Οι ενήλικες που υποφέρουν από γλωσσικές δυσκολίες μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από αυτή την τεχνολογία. Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση λευκού θορύβου ως «φόντο» διευκολύνει τη νευρική επικοινωνία στον εγκέφαλό τους που απαιτείται για την εκμάθηση νέων λέξεων.

Αφού άκουσαν λευκό θόρυβο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης (μια χημική ουσία που βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία) στα άτομα. Επομένως, είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε λευκό θόρυβο για οποιονδήποτε με αναπηρία εκμάθησης γλώσσας.

  1. Ο λευκός θόρυβος λειτουργεί ως θεραπεία εμβοών

Οι εμβοές είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο ακούει έναν ήχο κουδουνίσματος στο αυτί του χωρίς να υπάρχει πραγματικός θόρυβος στο περιβάλλον. Δεν είναι ακριβώς ασθένεια αλλά σύμπτωμα προβλημάτων ακοής.

Πειράματα έδειξαν ότι περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από εμβοές προτιμούν να ακούν λευκό θόρυβο. Τους βοηθά να εστιάζουν καλύτερα, καλύπτοντας αποτελεσματικά τις εμβοές.

Μειονεκτήματα του λευκού θορύβου για ενήλικες 

Παρόλο που έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, ο λευκός θόρυβος μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτελέσει απειλή για την ευημερία μας.

Οι επιστήμονες του ύπνου πιστεύουν ότι η συνεχής έκθεση σε αυτούς τους ήχους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλό μας. Πιστεύουν ότι ο λευκός θόρυβος χαμηλής έντασης μπορεί να επανασυνδέσει τον εγκέφαλο, αλλάζοντας τις γνωστικές ικανότητες και μειώνοντας την συγκέντρωση. Αυτά τα μειονεκτήματα είναι κοινά μεταξύ των ασθενών που έχουν εμβοές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο λευκός θόρυβος μπορεί να αλλάξει την κατανόηση της γλώσσας ή να επιδεινώσει την κατάσταση της ακοής.

Έτσι, αντί να χρησιμοποιείτε λευκό θόρυβο που μοιάζει με στατικό, οι ειδικοί συνιστούν να επιλέξετε μουσική ή πιο δομημένες μελωδίες φόντου. Δεν έχουν παρενέργειες και ουσιαστικά βοηθούν στην αυξημένη εστίαση.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές συσκευές λευκού θορύβου, αλλά πριν προχωρήσετε σε κάποια αγορά είναι προτιμότερο να πειραματιστείτε πρώτα με μια εφαρμογή λευκού θορύβου στο smartphone σας, με βάση τα προαναφερόμενα. Οι εφαρμογές αυτές συνήθως είναι πολύ φθηνές, αν όχι δωρεάν.