Επειδή όλα στην ζωή είναι θέμα ισορροπίας, σίγουρα θα θέλετε να διαπιστώσετε πόσο καλή είναι αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για να την βελτιώσετε. Τώρα οι ειδικοί στον τομέα του fitness αποκαλύπτουν ένα σχετικά εύκολο και γρήγορο τρόπο για να τα καταφέρετε. Για να ξεκινήσετε, βρείτε έναν ασφαλή χώρο με ελαφριά αντικραδασμική προστασία (όπως ένα χαλάκι γιόγκα) όπου μπορείτε να σταθείτε. Μείνετε μακριά από αιχμηρά έπιπλα ή αντικείμενα, όπως το τραπεζάκι του καφέ.

Πώς θα κάνετε το τεστ

Μόλις βρείτε τον χώρο σας, σταθείτε στο ένα πόδι, σταυρώστε τα χέρια σας στο στήθος σας και κλείστε τα μάτια σας. Μπορείτε να ρυθμίσετε έναν χρονοδιακόπτη ή απλά να μετρήσετε.

Προσπαθήστε να παραμείνετε σε αυτή τη θέση για όσο το δυνατόν περισσότερο, χωρίς να πέσει το πόδι σας, χωρίς να ξεσταυρώσετε τα χέρια σας και, φυσικά, χωρίς να ανοίξετε τα μάτια σας.

Αν μπορείτε να αντέξετε για περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα, μπορείτε πιθανώς να αντέξετε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τι σημαίνει όμως, αν δεν μπορείτε να φτάσετε μέχρι τα 30 δευτερόλεπτα;

Ανάλογα με το εύρος:

<5 δευτερόλεπτα: κάτω από το μέσο όρο
10 δευτερόλεπτα: μέσος όρος
15 δευτερόλεπτα: πάνω από το μέσο όρο
20 δευτερόλεπτα: πολύ καλό
25 δευτερόλεπτα: πάρα πολύ καλό
>30 δευτερόλεπτα: εξαιρετικό

Πώς θα ενισχύσετε την ισορροπία σας

Μερικές απλές στρατηγικές, περιλαμβάνουν:

Μεταβολές βάρους

Στερεώνοντας τα πόδια σας στο άνοιγμα του ισχίου σας, φέρτε το βάρος σας αργά προς το ένα σας πόδι μέχρι να νιώσετε το επιπλέον βάρος και ταυτόχρονα σηκώστε το άλλο πόδι από το έδαφος. Κρατήστε για έως και 30 δευτερόλεπτα και μετά μετακινηθείτε στην άλλη πλευρά.

Yoga ή Pilates

Για να διατηρήσετε την ισορροπία σας, χρειάζεστε μυς που μπορούν να σας κρατήσουν σταθερούς καθώς στέκεστε, περπατάτε ή κάνετε άλλες κινήσεις. Μπορεί να τους γνωρίζετε ως «μυς του πυρήνα» ή μυς του κορμού. Η yoga αλλά και η pilates περιλαμβάνουν κινήσεις που σας βοηθούν να τους τεντώσετε και να τους ενισχύσετε.

Βήματα στην ευθεία

Περπατήστε αργά σε ευθεία γραμμή, αγγίζοντας τη φτέρνα σας με το δάχτυλο του αντίθετου ποδιού καθώς βαδίζετε. Περάστε περίπου 20 βήματα, χρησιμοποιώντας έναν τοίχο για υποστήριξη εάν αισθάνεστε ασταθής.