Προκειμένου να έχουμε ενέργεια κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας αλλά και να μένουμε χορτάτοι μέχρι το επόμενο γεύμα μας, χρειαζόμαστε στη διατροφή μας τα σνακ. Ωστόσο, η κατανάλωση σνακ δεν συνεπάγεται απαραίτητα απώλεια κιλών. Ας δούμε λοιπόν ποια λάθη κάνουμε με τα σνακ με αποτέλεσμα να παίρνουμε βάρος.

*Δεν κάνουμε «έξυπνες» επιλογές

Ορισμένες φορές μπορεί να επιλέγουμε τρόφιμα με ελάχιστες θερμίδες σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε την πρόσληψη των θερμίδων μας σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα. Έτσι όμως χάνεται το νόημα των σνακ. Αντί να επιλέγουμε τροφές που δεν μας χορταίνουν (για παράδειγμα στικς καρότου), τις συνδυάζουμε με 1 κουταλιά χούμους ή γιαούρτι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπερβούμε το όριο των θερμίδων μας και δεν θα πεινάσουμε πάλι σε μερικά λεπτά.

Ένας βασικός κανόνας είναι να προτιμάμε σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, ώστε να μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα και να τροφοδοτούν τον οργανισμό μας με θρεπτικά συστατικά. Οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα βραστά αυγά, το γιαούρτι με κομμάτια φρέσκων φρούτων και οι φρυγανιές ολικής άλεσης, είναι μερικές καλές επιλογές. Αντιθέτως, τα μπισκότα και τα πατατάκια θα μας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες και θα μας κάνουν να πεινάμε μετά από λίγο.

*Τρώμε «συναισθηματικά»

Οι περισσότεροι άνθρωποι μερικές φορές τρώμε επειδή νιώθουμε αγχωμένοι ή επειδή βαριόμαστε. Ωστόσο, αν ενδίδουμε συχνά στις λιγούρες μας, μακροπρόθεσμα θα δούμε το βάρος μας να αυξάνεται. Προτού, λοιπόν, ορμήξουμε στην πρώτη λιχουδιά που θα βρεθεί μπροστά μας, αναρωτιόμαστε αν πράγματι πεινάμε ή αν πρόκειται για μια τάση μας για «συναισθηματικό φαγητό».

*Υποτιμάμε τις θερμίδες των σνακ μας

Τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για σνακ, όμως είναι πολύ εύκολο να μας οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση θερμίδων. Πολλές φορές, βασιζόμενοι στο ότι τρώμε κάτι υγιεινό, υποτιμάμε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε. Επομένως, αποφεύγουμε να τρώμε κατευθείαν από το σακουλάκι και οργανώνουμε σωστά τις μερίδες μας. Μια χούφτα με ξηρούς καρπούς είναι αρκετή.

*Τρώμε μπροστά στην οθόνη

Όταν τρώμε χωρίς να είμαστε συγκεντρωμένοι, είναι πιο πιθανό να αγνοήσουμε τα «σήματα κορεσμού» του σώματός μας και να φάμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε. Αντί, λοιπόν, να κοιτάζουμε φωτογραφίες στο Instagram ή να απαντάμε στα emails μας ενώ τρώμε το σνακ μας, παίρνουμε λίγα λεπτά και συγκεντρωνόμαστε σε αυτό που τρώμε χωρίς περισπασμούς.