Οι ήσυχες δραστηριότητες κρατούν το μικρό σας απασχολημένο (και το κεφάλι σας ήσυχο) όταν ο μεσημεριανός ύπνος δεν του φαίνεται πια τόσο καλή ιδέα… Άλλες φορές νωρίτερα κι άλλες αργότερα, η ώρα αυτή έρχεται για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να χάνουν – κυριολεκτικά – τον ύπνο τους.

Αν το νήπιό σας περνάει από αυτή τη φάση, πάρτε μια βαθιά ανάσα γιατί σας έχουμε καλυμμένους.

Παρότι μπορεί να σας φαίνεται απίθανο ένα παιδί να μπορεί να παίξει χωρίς να σηκώσει ολόκληρη «τη γειτονιά στο πόδι», υπάρχουν μια σειρά από δραστηριότητες «χαμηλών τόνων» στις οποίες μπορείτε να βασιστείτε κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, όπως είναι το μεσημέρι. Με αυτές το παιδί θα διασκεδάσει, θα χαλαρώσει κι εσείς θα μπορέσετε να «κλείσετε ένα μάτι» πλαγιάζοντας στον καναπέ – μέχρι ένα γλυκό φιλί να σας ξυπνήσει.

Καταπληκτικές δραστηριότητες για νήπια

Παιχνίδια κατασκευών

Τα παιχνίδια κατασκευών, όπως ξύλινα τουβλάκια και άλλα ξύλινα δομικά στοιχεία, είναι μερικά από τα αγαπημένα μας για τις ώρες ησυχίας, καθώς ενθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και προσφέρουν απεριόριστους τρόπους παιχνιδιού. Είναι επίσης εύκολο να προσθέσετε άλλα παιχνίδια όπως κούκλες και αυτοκίνητα στο παιχνίδι με τουβλάκια και άλλα δομικά υλικά.

Εικαστικό παιχνίδι

Βρώσιμες πλαστελίνες, κηρομπογιές και τραπεζάκια δραστηριοτήτων θα σας «λύσουν τα χέρια» κατά τη διάρκεια της ώρας ησυχίας. Τα παιδιά θα παίξουν χωρίς να δημιουργούν προβλήματα κι εσείς θα μπορέσετε να χαλαρώσετε χωρίς έγνοιες.

Φιγούρες δράσης και κούκλες

Οι φιγούρες δράσης και οι κούκλες βοηθούν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους! Στον τομέα αυτό οι επιλογές είναι αμέτρητες. Για αρχή, σας συνιστούμε να διαλέξετε ένα ή δύο.

Παιχνίδια ρόλων

Ο γιατρός, ο αγρότης, η μπαλαρίνα και το παιχνίδι με λούτρινα ζωάκια είναι όλα εξαιρετικά εργαλεία για να ενθαρρύνετε το παιχνίδι ρόλων.

Παζλ και μαγνητάκια

Τα παζλ και τα μαγνητάκια είναι απλά και αθόρυβα παιχνίδια. Τα παιδιά δεν τα βαριούνται ποτέ κι έτσι θα τα βγάζετε έξω ξανά και ξανά, όταν μεσημεριάζει.

Εικονογραφημένα βιβλία και βιβλία ήχου

Τα βιβλία είναι πάντα μια εξαιρετική επιλογή για τις ώρες ησυχίας. Δώστε στα παιδιά ένα εικονογραφημένο βιβλίου ή ένα audiobook, δίνοντάς του την ευκαιρία να ακούσει ιστορίες. Ο μελλοντικός δάσκαλος του παιδιού σας θα σας ευχαριστήσει όταν το παιδί σας έρθει στο σχολείο γνωρίζοντας πώς να κοιτάζει βιβλία, χωρίς να κάθεται ένας ενήλικας δίπλα του!